Karlstadstudenter får jobb och är nöjda
2011-02-15Studenter som tagit examen vid Karlstads universitet, trivs mycket bra under studietiden och får jobb som de trivs med inom relevanta områden. Det visar de alumnundersökningar som genomförts vid Fakulteterna för Teknik- och naturvetenskap samt Ekonomi, kommunikation och IT.
Undersökningen omfattar 2500 alumner som tagit examen åren 2000 till och med 2006. Utbildningar som omfattas är till exempel Byggingenjör, Civilingenjör, Ekonomi, Personal och arbetsliv samt Biovetenskapligt program. Undersökningarna är en del av det systematiska arbetet för att hela tiden höja kvaliteten på universitetets utbildningar.
Hög andel anställda
- Vi visste redan, genom Högskoleverkets mätningar, att våra studenter ganska snart får jobb efter sin examen, säger Lars Haglund, biträdande professor i företagsekonomi och projektledare för studierna. Nu har vi även undersökt hur de ser på sin utbildning och sin studietid efter att ha varit ute på arbetsmarknaden en tid.
Många är mycket nöjda med de jobb de har och andelen tillsvidareanställningar är hög. Mest nöjda är de som läst ett program med en tydlig profil, en klar inriktning mot arbetsmarknadens krav och en tydlig koppling mellan teori och praktik. Förslag till förändringar handlar ofta om olika sätt att koppla utbildningen närmare yrkeslivet, där praktik står överst på listan. Resultaten är likartade för män och kvinnor.
Nio av tio nöjda med sitt jobb inom teknik- och naturvetenskap
Allmänna synpunkter för de tekniska och naturvetenskapliga programmen, är att studiemiljön är bra, att utbildningarna har en god bredd och att studenterna får bra kontakter med arbetslivet. Samtidigt efterlyser alumnerna ännu mer kontakter med arbetslivet. Inom nästan alla program säger mer än 90 procent att de trivts helt eller delvis under studietiden. När det gäller etablering på arbetsmarknaden har över 97 procent sysselsättning efter avslutade studier och endast cirka 2 procent är utan arbete. Störst andel som har fått en tillsvidareanställning efter sina studier finns bland de som läst till Byggingenjör, där nio av tio har tillsvidareanställning. Nio av tio är också nöjda med sin sysselsättning och mest nöjda är de som läst till ingenjörer med inriktning Maskin, Data och Energi- och miljö. Upp till 90 procent anger att de har nytta av sin utbildning i sitt jobb. Alumnerna önskar mer praktik i utbildningarna och det finns kritik mot enstaka kursers inriktning och upplägg.
Hög yrkesrelevans uppskattas mest
Störst andel som har fått en tillsvidareanställning efter sina studier finns bland de som läst magisterprogrammet Skatterätt och ekonomi, där 9 av 10 fått fast jobb. Även ekonomerna får jobb - mellan 78 och 90 procent, beroende på vilken inriktning man läst. Bland fastighetsekonomerna finns flest egenföretagare, en av fem driver eget företag. Fastighetsekonomerna hör även till de som är mest nöjda med sin sysselsättning - 92 procent instämmer delvis eller helt i påståendet "Jag är nöjd med min nuvarande sysselsättning". De som läst magisterprogrammet i projektledning uppger att hög yrkesrelevans är det man uppskattat mest med utbildningen. Nästan var fjärde alumn har också erbjudit sig att samarbeta med Projektledarprogrammet, som till exempel gästföreläsare eller mentor.
Samverkan viktigt
- Resultatet ger universitetet stöd i arbetet att fortsätta arbeta aktivt med att samverka med arbetslivet. Det står helt i samklang med de synpunkter som framförs av såväl studenter som alumner. På många program har vi redan infört praktik, knutit till oss partnerföretag och jobbar på olika sätt med att stärka kontakterna med arbetslivet för att öka anställningsbarheten hos studenterna, konstaterar Lars Haglund.
Här finns de fullständiga resultaten i rapporten för Fakulteten för teknik- och naturvetenskap.
Här finns de fullständiga resultaten i rapporten för Fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT.

