Forskare vid Karlstads universitet får årets Kompetensutvecklingspris
2012-02-29Helén Williams vid Karlstads universitet tilldelas årets Kompetensutvecklingspris på 500 000 kr från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond för hennes forskning om matspillets skadliga miljöpåverkan. Det tar henne till Australien där hon ska ingå i ett ledande forskarteam som ska utveckla lösningar för framtidens förpackningar. Priset kommer att delas ut av H.K.H. Prins Carl Philip den 17 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm.
En stor del av det livsmedel som transporteras runt världen äts aldrig upp utan hamnar i soporna. Det skapar stora miljöproblem, samtidigt som befolkningstakten ökar och det råder brist på mat i vissa delar av världen.
Detta faktum har engagerat Helén Williams som forskar inom miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. I sin uppmärksammade avhandling Food Packaging for Sustainable Development lyfter hon fram att förpackningar spelar en viktig roll när det gäller att förhindra onödigt spill. Nu tilldelas hon årets Kompetensutvecklingspris för sitt arbete.
Mat i soporna skadar miljön
Idag fokuseras nästan all förpackningsforskning på att få fram materialsnåla förpackningar. Här måste en förändring ske, menar Helén Williams. Världen behöver nya förpackningar som är utvecklade utifrån en helhetssyn, till exempel hur livsmedlet skyddas och hur konsumenter använder förpackningarna i hushållet.
- Att så stora mängder av den producerade maten slängs bort är inte acceptabelt ur flera aspekter. Om vi kan komma tillrätta med detta problem kan det göra betydligt större skillnad för miljön än att enbart fokusera på att få fram materialsnåla förpackningar.
Ingå i forskningsteam i Melbourne
Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007 och är Sveriges största kompetensutvecklingspris. Priset ger en forskare i det svenska forsknings- och innovationssystemet möjlighet att vistas i en utländsk forskningsmiljö för att hämta hem ny kunskap.
I år ska priset användas till forskning under sex månader vid RMIT University i Melbourne, där Helén Williams kommer ingå i en ledande forskargrupp för att bidra med sin kunskap om konsumentbeteende och hur nya förpackningar kan bidra till minskat matspill.
Samarbete med industri
Forskargruppen har i nära samarbete med industrin tagit fram ett designverktyg (PiQet) för en ökad helhetssyn vid förpackningsutveckling. Målet är att det internationella forskningssamarbetet ska ha en positiv påverkan på utvecklingen för att få fram miljöanpassade förpackningar som förhindrar att livsmedel slängs i onödan.
- Det här är en otrolig chans som kan leda till att vi tar ett steg framåt i förpackningsutvecklingen. Det blir också förstås ett roligt äventyr för vår familj, säger Helén Williams.

