Ett ögonblick, professor Jan Ch Karlsson....
2012-03-13Din nya bok handlar om organisatorisk olydnad på arbetsplatsen. Hur kom du på idén till boken?
- Det finns så många artiklar och böcker om motstånd och olydnad på arbetsplatser, som även innehåller bra berättelser. Det är roliga, dramatiska och sorgliga historier, men de försvinner i teorierna. Med den här boken vill jag lyfta fram dem istället. Tanken från början var att det bara skulle vara histoier och inget annat, men förlaget ville ha med teoretiska reflektioner så det har jag försökt göra. Men historierna är fortfarande det viktigaste i boken.
Boken heter "Organizational Misbehaviour in the Workplace", vad är det egentligen?
- Man kan säga att det handlar om allt som man som anställd gör och tänker och som överordnade inte vill att man ska göra och tänka. Det förekommer överallt, men skiljer sig åt på olika arbetsplatser. Det är alltså inte handlingen i sig som är defintionen, utan relationen överordnad- underordnad. På en del arbetsplatser är det till exempel olydnad att ta en tupplur under arbetsdagen, medan det på andra arbetsplatser (och som även forskning visar faktiskt) ses som något bra som ökar produktivitet och kreativitet.
Är det ett problem?
- Jag tycker det är en tillgång som ofta gör att arbetsprocessen fungerar över huvudtaget, vilket också berättelserna i boken visar. Många arbetsprocesser bygger på att folk beter sig förnuftigt i förhållande till regler och därför funkar det. Men motstånd och trots används naturligtvis även som protest. Det är det som är det paradoxala.
Du tar även upp konflikten mellan det privata och arbetslivet?
- Ja, alltfler rycks sönder av ökade krav i såväl arbetsliv som i det privata. Det är en pressande tillvaro för många och en hel del av motståndet på arbetsplatsen är relaterat till att man gör privata saker på jobbet, till exempel mailar, ringer, går till tandläkaren etc. Det omvända blir också allt vanligare - att man tar med sig jobb hem. Det forskar Patrik Larsson och Lars Ivarsson här på arbetsvetenskap om.
Vad hoppas du att din bok ska tillföra?
- Det finns en debatt om begreppen och vad de betyder, till exempel mobbning och motstånd. I boken utvecklar jag en modell som för ihop de olika begreppen inom detta forskningsområde och relaterar dem till varandra. Jag hoppas därmed kunna bidra till en bättre empirisk forskning. Det här är ett forskningsområde som vi i Sverige inte ägnat oss särskilt mycket åt, eftersom vi har en stark tradition av samförstånd, MBL och Saltsjöandan. Vi vill inte gärna se att motstånd på arbetsplatserna förekommer. Däremot är det stort internationellt. Här på arbetsvetenskap vid Karlstads universitet är vi närmast pionjärer i Sverige, som forskar om detta.
Vilka tycker du ska läsa boken?
- Dels mina forskarkollegor förstås, men även chefer i arbetslivet för att få en insikt om att det här förekommer och att det inte alltid är negativt. Även de som är ointresserade av de teoretiska resonemangen, kan bli roade av historierna. Och det var min ursprungliga tanke med boken.
Ett smakprov: Kapitel 50 ur boken: The seagull managers
"A nurse says this about the managers at the hospital where she works:'We have seagull managers here, they fly in from a great height, make a lot of noise, drop a lot of crap , then they fly off again' (Cooke 2006)

