En hedersdoktor som sprider ljus
2009-08-26Höstmörka regnmoln hänger tungt över Fryksdalen. Men i Smedsbyn hos Karlstads universitets blivande hedersdoktor sprider sig ett alldeles särskilt ljus. Lars Lerin tar en paus i arbetet för att berätta om sin vardag.
Om en månad, den 18 september, promoveras Lars Lerin till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Dagen innan kommer han att göra ett framträdande i form av ett samtal med Sara Broos och Rolf Alsing inför publik i Ljungbersalen. Samtalet med titeln "Sju resor, nio liv" blir ett nytt, spännande inslag i de traditionsenliga installationsföreläsningarna som hålls i samband med Akademisk högtid. Lars Lerin har betytt mycket för Karlstads universitet både som inspiratör för utbildning och för utsmyckningen av universitetet.
- Jag tycker att det är viktigt med utbildning, säger Lars Lerin. Konstnärsskapet var något som jag nog lyckosamt slank in på, men med lite perspektiv har jag förstått hur viktiga lärare är som inspiratörer. Min gymnasielärare i svenska lät mig "leka" författare och uppmuntrade mig att använda min fantasi istället för att vara petig med var punkt och komma hamnade. När det gäller mitt författarskap är jag övertygad om att det bidragit mycket till att jag vågar skriva.
Ljuset, ärligheten och det äkta
Vägledning, erfarenhetsutbyte och att utveckla sig andligt är saker som han sätter högt värde på. Inspirationskällorna och förebilderna är många men konstnärerna Evert Lundqvist och Hans Wigert har betytt lite extra. Strävan efter ljuset, ärligheten och det äkta är begrepp som dyker upp när han nämner deras namn.
-Nuförtiden kanske jag lär mig mest genom att leva, säger han. Jag har alltid varit besatt av mitt arbete och fullärd blir man ju aldrig. Familjen och måleriet ger mig fast mark under fötterna och det är i rutinerna i vardagen som jag hittar den största drivkraften. Numera får jag till och med träna mig på att tycka om att åka till Bergvik och handla med min livskamrat, säger han och ler.
På frågan hur han själv skulle beskriva vad som är typiskt "Lars Lerinskt" svarar han;
- Jag har svårt att se det själv. Det finns så många olika saker som jag vill uttrycka. Men visst är ljuset något som finns med mig hela tiden. Även i riktigt mörka målningar finns ett ljus. Jag strävar efter balans i uttrycket i mitt måleri och försöker vara vaksam så att det inte blir för tekniskt. Själv är jag förtjust i naivistiska bygdekonstnärer där man ser att hjärtat fått tala mer än det som visar upp teknisk skicklighet.
En stor flödande fest där ingenting fattas
Många tänker kanske i första hand på Lars Lerin som bildkonstnär, men de senaste 20-åren har det blivit en hel del böcker med egna texter och bilder. "Att sätta sig med en Lerin-bok är som att bli inbjuden till en stor flödande fest där ingenting fattas". Så beskriver författaren Aino Trosell Lars Lerins berättande. I dagarna kommer hans senaste bok, "En liten konstnär", ut. Hans böcker präglas av tillstånd och tankar, reseskildringar och upplevelser, både i text och bild. Till grund ligger för det mesta de brevböcker som han kontinuerligt skickar till vännen Kerstin Högstrand, tidigare konstnärlig chef vid Kyrkeruds folkhögskola. Han riktar sig till henne när han skriver.
- Jag tror det första exemplaret kommer i min brevlåda idag, säger han förväntansfullt.
Jag ser mitt måleri och skrivande som två sidor av samma mynt. Författandet löper parallellt med konstnärsskapet och jag kan inte säga att det ena är roligare än det andra.
Närvarokänsla, kärlek och brinnande intresse är grunden i det jag gör och så länge det finns hos mig kommer jag att skapa.
Han brukar börja arbetsdagen med samvaro hos vännerna Karin och Marc Broos, på Alma Löv Museum. Här sjuder det av gemenskap mellan grannar, släktingar, barn, hundar, hästar och besökare. Familjen Broos är en stor anledning till att Lars Lerin slog sig ner i Smedsbyn, Östra Ämtervik.
- Efter kaffet sätter jag mig och målar och skriver några timmar, svarar på mail och tar kanske en promenad i skogen. Jag får energi av motion och jag försöker jobba så mycket jag kan. I höst blir det bland annat utställning på Borås Konstmuseum, så jag har en hel del som ska färdigställas
Karlstads universitet får en hedersdoktor med lyskraft på många sätt och att använda ordet när-var-ande passar bra för att beskriva honom som person. Lars Lerin är när = nu, var = här, ande = med känsla och inlevelse.
Torsdag den 17 september i samband med installationsföreläsningar vid Akademisk högtid, kan man höra Lars Lerin berätta om sitt arbete.
Program och tider för installationsföreläsningar hittar du här.
Fakta om Lars Lerin
Lars Lerin är född 1954 i Munkfors. Han studerade vid Gerlesborgsskolan 1974-75 och vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980-84. Han har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Är representerad i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge. Hans förmåga att fånga ljus och skapa dramatiska bilder gör att han ses som en av Nordens främsta akvarellmålare.



