Alumner firade Innovationsteknik och design
2015-10-07I år är det 20 år sedan Högskoleingenjörprogrammet i innovationsteknik och design startades. Det firades under lördagen med både nuvarande studenter samt programmets alumner som bjudits in till jubileet.
Innovations- och designingenjörsutbildningen kännetecknas av helhetsperspektiv på produktframtagningsprocessen. Helhetsperspektivet utgår från industridesignerns sätt att lösa problem med hjälp av designmetodik, kreativitet och nyfikenhet.
Monica Jakobsson, lärare i design och produktutveckling samt tidigare programledare, har varit med sen 1997 fram till nu.
- Det har hänt mycket under åren och många studenter som hamnat på många olika platser på jorden. Programmet har också utvecklats och framförallt har arbetsmarknaden tagit vår kompetens till sig.
Mikael Åsberg har tagit över rodret som utbildningens programledare från och med 1 juli 2015. Han ser fram emot att vara med och utveckla programmet ytterligare.
- Det här är en variant på Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik som ju är lite mer traditionellt. Högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik och design är till för dem som har fria idéer och som behöver utrymme för att få utlopp för det. Det blir spännande att jobba vidare med utbildningen.
Att tänka utanför boxen
Sammanlagt samlades 40 studenter från olika årskullar för att fira Högskoleingenjörprogrammet i innovationsteknik och designs 20-årsjubileum.
En av dem var Sandra Eriksson som tog examen 2004. Hon har jobbat som VD för Packaging Arena i Karlstad i några år men går i dagarna vidare till SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.
- Jag tycker att programmet var bra och brett. Det handlade mycket om att tänka nytt, utanför boxen, och jag samlade kunskap från många olika områden. Det har varit värdefullt i min karriär. Faktum är att jag efter studierna egentligen inte jobbat som ingenjör men jag har den tekniska kompetensen och kan även sätta mig in i design- och innovationsfrågor. Det har hjälpt mig i förpackningsbranschen.
- Som alumn har jag samarbetat mycket med främst Centrum för tjänsteforskning, CTF, och energi- och miljö för att få ut forskningsresultat i näringslivet. Forskningen har haft stor betydelse för Packaging Arenas verksamhet och vi har också tagit oss an några studenters examensjobb. Jag kommer också i min nya roll på SP fortsätta samverka med olika delar på universitetet. På det sättet sluts cirkeln.
Bra studier och prisat examensjobb
Rickard Norstedt har rest från Stockholm för att vara med på 20-årsjubileet. Han tog examen 2013 och jobbar numera som konsult för Alten, ett internationellt företag med teknik- och IT-tjänster, och sitter för dagen på Scania.
- Jag är ju stockholmare från början men ville inte läsa på hemmaplan. Jag kollade vilka universitet som hade det program jag ville läsa och på det sättet hamnade jag i Karlstad.
Jag trivdes jättebra och uppskattar att man lägger ner tid på idégenereringsmetoder, det är intressant och utvecklande. Idag var det så kul att återse mina kurskamrater och även höra hur det var att läsa för de kullar som gick här före mig.
Förra året fick Rickard Norstedt Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningarna.
- Det var mycket hedrande att få ta emot det priset. Det är en bra sak att ha med i bagaget, ett kvalitetsmärke från universitetstiden som även säger en hel del om utbildningen och inte bara om mig.