WILLIAM GRANBERG, STUDENT PÅ MASTERPROGRAMMET I KRITISK SAMHÄLLSANALYS
Läs intervjun med William, student på masterprogrammet i kritisk samhällsanalys.

VAD HAR DU FÖR BAKGRUND? VAR ÄR DU FRÅN OCH VAD LÄSTE DU INNAN DU BÖRJADE PÅ MASTERPROGRAMMET?
– Jag heter William Granberg, är 29 år gammal och bor i Örebro. Jag har tidigare arbetat som lagermedarbetare/montör. Efter sex års arbete bestämde jag mig för att börja plugga. Jag har alltid varit intresserad av samhällsutmaningar och samhällsproblem. Att det blev samhällsanalys med sociologi som huvudämne var en slump, men det kunde inte ha blivit bättre. Tidigare läste jag kandidatprogrammet i samhällsanalys samt kursen risk och kris i det moderna samhället på Örebro universitet. Nu är jag inne på sista terminen på masterprogrammet i kritisk samhällsanalys.
VARFÖR VALDE DU ATT LÄSA MASTERPROGRAMMET I KRITISK SAMHÄLLSANALYS?
– Efter studierna på Örebro universitet kände jag mig inte riktigt klar som student. Jag sökte runt bland olika mastersprogram med inriktning mot sociologi och hittade detta program. Introduktionstexten fångade mitt intresse direkt. Eftersom jag tidigare studerade samhällsanalys på kandidatnivå och tyckte det var intressant, föll detta mastersprogram mig i smaken. En annan anledning till att jag valde detta mastersprogrammet var bredden i utbildningen. Andra mastersprogram var mer avgränsade till specifika forskningsområden eller samhällsfenomen. Bredden i denna utbildning ger möjlighet att utforska nya perspektiv på samhällsproblem och fördjupa sig i redan kända samhällsfenomen.
VAD ÄR MEST INTRESSANT PÅ UTBILDNINGEN HITTILLS?
– Det är svårt att välja något specifikt, eftersom allt har varit intressant och lärorikt. Generellt har jag uppskattat att utbildningen ger kompetensen att studera sociologiska perspektiv med kritiska ”glasögon”. På grundnivå handlade det mer om att redogöra för och applicera en teori och metod på ett samhällsproblem. På mastersprogrammet kompletteras detta med att kunna reflektera kritiskt kring teori och metod.
Kurserna om hållbarhetsfrågor har varit särskilt intressanta. Mitt intresse för hållbarhetsfrågor i en sociologisk kontext har fördjupats under utbildningen. Möjligheten att fördjupa sig i olika ämnen skapar en intressant, lärorik och rolig studiemiljö.
Jag har också uppskattat metodkurserna. Tidigare har jag upplevt metodkurser som stela och fyrkantiga, men här har de varit flexibla och inbjudit till att arbeta med metoder utifrån som studentens intressen. Dessutom möjliggör alla kurser på masterprogrammet mer diskussion med lärare än på grundnivå.
HAR DU TIPS TILL STUDENTER SOM LÄSER PÅ PROGRAM PÅ GRUNDNIVÅ?
– Att inte låta sig avskräckas av uppfattningen att mastersprogram är för utmanande. Jag tänkte själv så innan jag började. Med facit i hand kan jag konstatera att det är en prövande tid, men att just detta gör det mer roligt, lärorikt och intressant. Verktygen och kompetenserna från grundnivån gör övergången naturlig. Våga söka!
På masterprogram är det ofta färre studenter, vilket ger mer tid för diskussion och reflektion med både medstudenter och lärare. Dessa tillfällen är guld värda. Ta vara på dem!
Reflektera över vad du tycker är intressant redan under grundutbildningen. Det gör det enklare att hitta ett mastersprogram som passar dig. För mig var hållbarhetsfrågor i en sociologisk kontext det som väckte mitt intresse för detta masterprogram. Men det är ingen ”deal-breaker” om du inte har identifierat ett specifikt ämne. Masterprogrammets bredd ger dig möjlighet att utforska nya samhällsproblem, teorier och metoder, så att du kan hitta något som verkligen intresserar dig.
Använd studie- och karriärsvägledare! Under programmet finns karriärcoachning som har varit värdefull för mig. Den hjälpte mig att hitta en praktikplats som passade mina intressen och att förstå vilka kompetenser jag har och hur jag kan bidra på arbetsmarknaden.
HUR SER DINA FRAMTIDSPLANER UT?
– Jag är peppad på att börja arbeta. Under praktikperioden fick jag en inblick i hur min framtida arbetsroll kan se ut och vilka kompetenser jag kan bidra med på arbetsmarknaden. Jag hoppas kunna arbeta med hållbarhetsfrågor och förändringsarbete. Efter fem år inom akademin är jag nyfiken på vad arbetslivet har att erbjuda.
Jag utesluter inte att ta mig an en doktorandtjänst, beroende på hur den passar mina forskningsintressen. Det är inte osannolikt att jag efter några år på arbetsmarknaden längtar tillbaka till akademin.
