Nyheter

  • 2018-06-12

    Infraröd strålning kortar torkprocessen vid papperstillverkning

    Torkprocessen står för en stor del av den energi som används vid papperstillverkning. Ny avhandling vid Karlstads universitet visar att IR-teknik kan användas för att uppnå högre torkhastighet och för att studera torkbeteendet hos individuella fibrer.

    Torkprocessen står för en betydande del av den energi som används i pappersmaskinen. Detta gäller särskilt vid tillverkning av premiumprodukter av mjukpapper för exempelvis toalett- och hushållspapper. Avvattningen sker då med genomblåsningstorkning, så kallad TAD (through air drying) som ger bättre absorption och mjukhet. En ny avhandling visar nu att tillförd energi via infraröd strålning höjer torkhastigheten och minskar behovet av fossila energikällor. Därmed skulle premiumprodukter kunna produceras med mindre miljöpåverkan och till lägre kostnad.

  • 2018-06-11

    Stärkelse kan ersätta vanlig plast i livsmedelsförpackningar

    På sikt behöver vi helt ersätta petroleumbaserade material i livsmedelsförpackningar med biobaserade material. Nu visar forskning vid Karlstads universitet att en blandning av stärkelse och andra polymerer är en lika bra skyddsbarriär.

    - Kraven på livsmedelsförpackningar är att de ska skydda och förlänga hållbarheten av livsmedlet samt fungera vid transporter, säger Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet. För att klara kraven krävs en skyddsbarriär i pappersbaserade förpackningar som till exempel för juice- eller mejeriprodukter.

  • 2018-06-08

    Prestigefyllt pris till professor Lars Järnström

    Lars Järnström, professor i kemiteknik vid Karlstads universitet, har erhållit 2018 TAPPI Coating and Graphic Arts Technical Award och the Charles W Engelhard Prize. Världens mest prestigefyllda pris inom ytbehandling av papper.

    Priset utdelades under TAPPI PaperCon Conference in Charlotte, North Carolina, USA den 16 april 2018. I år hade konferensen 1 910 deltagare och det är troligen den mest betydelsefulla konferensen inom teknologi och vetenskap för papperstillverkning.

    Varje år utser kommittén för TAPPI Coating & Graphic Arts Awards en pristagare utifrån följande kriterier; “The Division Technical Award is intended to recognize outstanding accomplishments or contributions, which have advanced the industry's technology in the awarding division's field of interest.”

  • 2018-03-29

    Vipp forskarskolas besökte Bäckhammar

    Vårmötet 2018 inleddes på Karlstads universitet och fortsatte med besök i Bäckhammar. Vipp forskarskola har varit verksam i sju år och flera disputationer har genomförts och fler kommer under året inom projekt som rör processer, energi, miljö och tjänsteutveckling inom några av Sveriges betydande basindustrier.

    Vårmötet inleddes med några presentationer av pågående projekt. Det var Asif Javed, med projektet "Renewable Packaging Material" som kommer att disputera 16 maj och David Joelsson med projektet "Interpreting the customer's value experience - The starting point for service innovation" som planerar för en lic senare under året.

  • 2018-03-27

    Första mottagaren av Paper Province Award

    Den första mottagaren av Paper Province Award blev den tidigare Vippdoktoranden Christer Gustavsson. Priset utdelades i Karlstad vid Bioekonomiriksdagen 21-22 mars.

    Christer Gustavsson var den första som disputerade inom Vipp Forskarskola. Det gjorde han redan i december 2016 med avhandlingen "Added value from biomass by broader utilization of fuels and CHP plants". Förutom att han fortsatt är anställd på Karlstads universitet, har han startat företaget BioShare som utvecklar teknik och projekt för samproduktion i nya och befintliga kraftvärmeverk.

  • 2017-12-19

    Bananen är en av matsvinnets värstingar

    Sju produkter står för nästan hälften av allt svinn av frukt och grönsaker i en butik visar en studie genomförd av forskare på Karlstads universitet. Det finns en stor potential att minska svinnet genom att fokusera på de produkterna.

    - För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet.

    Idag kostar matsvinnet samhället mycket både i förlust av jordens resurser och ekonomiskt. Med en ökande befolkning måste alla aktörer i samhället - företag, myndigheter och privatpersoner - bli bättre på att hantera livsmedel för att minska mängderna som slängs.