Nyheter

 • 2018-03-29

  Vipp forskarskolas besökte Bäckhammar

  Vårmötet 2018 inleddes på Karlstads universitet och fortsatte med besök i Bäckhammar. Vipp forskarskola har varit verksam i sju år och flera disputationer har genomförts och fler kommer under året inom projekt som rör processer, energi, miljö och tjänsteutveckling inom några av Sveriges betydande basindustrier.

  Vårmötet inleddes med några presentationer av pågående projekt. Det var Asif Javed, med projektet "Renewable Packaging Material" som kommer att disputera 16 maj och David Joelsson med projektet "Interpreting the customer's value experience - The starting point for service innovation" som planerar för en lic senare under året.

 • 2018-03-27

  Första mottagaren av Paper Province Award

  Den första mottagaren av Paper Province Award blev den tidigare Vippdoktoranden Christer Gustavsson. Priset utdelades i Karlstad vid Bioekonomiriksdagen 21-22 mars.

  Christer Gustavsson var den första som disputerade inom Vipp Forskarskola. Det gjorde han redan i december 2016 med avhandlingen "Added value from biomass by broader utilization of fuels and CHP plants". Förutom att han fortsatt är anställd på Karlstads universitet, har han startat företaget BioShare som utvecklar teknik och projekt för samproduktion i nya och befintliga kraftvärmeverk.

 • 2017-12-19

  Bananen är en av matsvinnets värstingar

  Sju produkter står för nästan hälften av allt svinn av frukt och grönsaker i en butik visar en studie genomförd av forskare på Karlstads universitet. Det finns en stor potential att minska svinnet genom att fokusera på de produkterna.

  - För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet.

  Idag kostar matsvinnet samhället mycket både i förlust av jordens resurser och ekonomiskt. Med en ökande befolkning måste alla aktörer i samhället - företag, myndigheter och privatpersoner - bli bättre på att hantera livsmedel för att minska mängderna som slängs.

 • 2017-12-11

  Forskning blev konst

  Torsdagen den 7 december arrangerade Karlstads universitet och Paper Province en vernissage där forskningsprojekt ställdes ut som konstverk på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka konkurrenskraften hos regionens företag.

  Besökarnas betyg var positvit, särskilt möjligheten att diskutera med forskarna som fanns tillgängliga under minglet.
  - Det här gör att man blir intresserad. Detta skulle många människor kunna ta till sig, förstå och gilla. Ett bevis på att det går att presentera forskning på ett kul och i ögonenfallande sätt. Jag hoppas det här ställs ut på andra ställen också så att fler får ta del av det, sade Claes Andersson som besökte utställningen för Valmets räkning.

 • 2017-10-11

  Vipp Forskarskola besökte BillerudKorsnäs

  Under Vipp forskarskolas höstmöte fick deltagarna bland annat en presentation av och rundvandring på BillerudKorsnäs stora satsning Next Generation i Grums. Flera doktorandprojekt redovisades och även ett besök på Stora Ensos sågverk i Grums hanns med under höstmötets två dagar.

  Vipp forskarskola samlar forskare och företagsrepresentanter för samarbete inom fiberbaserade processer och produkter. Många projekt fokuserar på omvandling från konsumtion av icke förnybara resurser till en bioekonomi baserad på förnybara resurser och på utvecklingen av skogsindustrin för ett hållbart samhälle.

 • 2017-05-16

  Värmepump i din diskmaskin rena sparbössan

  Idag är det sällsynt med produkter på marknaden som både är ekonomiskt fördelaktiga och miljövänliga. En diskmaskin med en inbyggd värmepump är dock ett sådant exempel. Den halverade elförbrukningen ger en dubbel vinst, både för miljön och för plånboken visar en avhandling vid Karlstads universitet.

  - Forskningen visar att man kan använda samma teknik som i torktumlaren och bergvärme för att minska elförbrukningen i en diskmaskin, säger Peder Bengtsson doktor i miljö- och energisystem. Vi har byggt om en vanlig hushållsdiskmaskin med värmepumpskomponenter. Testerna visar på en halvering av elförbrukningen för en värmepumpsdiskmaskin jämfört med en konventionell diskmaskin.