Turismvetenskap i teori och praktik
30.0 HPKursen består av tre delkurser som löper parallellt över terminen. Studenten förväntas ha kontakt med och/eller delta i praktikplatsens verksamhet under samtliga delkurser.
Delkurs 1, Turismnäringens arbetsmarknad och organisation, 9 hp
Delkursen har ett teoretiskt förhållningssätt som syftar till en mer övergripande förståelse av turism som samhällsfenomen och näring, med fokus på turistiskt arbete, såväl ur ett hållbarhets- och jämlikhetsperspektiv. Delkursen behandlar även olika turismverksamheters målsättningar, resurser och arbetsprocesser ur ett organisations- och destinationsperspektiv.
Delkurs 2, Verksamhetsförlagd utbildning, 13 hp
Delkursen tar sin utgångspunkt i praktikplatsen där studenten aktivt tar del i allmänt förekommande arbetsuppgifter i verksamheten, i syfte att nå kunskap om turismnäringens varierade arbetsområden, till exempel inom planering, utveckling och marknadsföring. Student och handledare på praktikplatsen upprättar tillsammans en plan för praktiken där arbetsuppgifterna preciseras tids- och innehållsmässigt. Under praktiken ska studenten ges möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper i praktiskt arbete inom turismnäringen, samt planera och utföra relevanta och kvalificerade arbetsuppgifter.
Delkurs 3, Vetenskapligt arbete, 8 hp
Delkursen inkluderar ett självständigt vetenskapligt arbete som relateras till den verksamhetsförlagda utbildningen. Arbetet är en träning i att självständigt formulera en problemställning kopplat till praktikplatsens verksamhet, samt planera, genomföra och redovisa en empiriskt och teoretiskt förankrad undersökning.
Studenten ansvarar själv för att hitta en praktikplats som godkänns av kursansvarig. Kursen innehåller både praktik och teoretiska moment. Kursens undervisningsformer är verksamhetsförlagd utbildning (VFU), föreläsningar, obligatoriska seminarier och handledning.
Delkurs 1, Turismnäringens arbetsmarknad och organisation, 9 hp
Delkursen har ett teoretiskt förhållningssätt som syftar till en mer övergripande förståelse av turism som samhällsfenomen och näring, med fokus på turistiskt arbete, såväl ur ett hållbarhets- och jämlikhetsperspektiv. Delkursen behandlar även olika turismverksamheters målsättningar, resurser och arbetsprocesser ur ett organisations- och destinationsperspektiv.
Delkurs 2, Verksamhetsförlagd utbildning, 13 hp
Delkursen tar sin utgångspunkt i praktikplatsen där studenten aktivt tar del i allmänt förekommande arbetsuppgifter i verksamheten, i syfte att nå kunskap om turismnäringens varierade arbetsområden, till exempel inom planering, utveckling och marknadsföring. Student och handledare på praktikplatsen upprättar tillsammans en plan för praktiken där arbetsuppgifterna preciseras tids- och innehållsmässigt. Under praktiken ska studenten ges möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper i praktiskt arbete inom turismnäringen, samt planera och utföra relevanta och kvalificerade arbetsuppgifter.
Delkurs 3, Vetenskapligt arbete, 8 hp
Delkursen inkluderar ett självständigt vetenskapligt arbete som relateras till den verksamhetsförlagda utbildningen. Arbetet är en träning i att självständigt formulera en problemställning kopplat till praktikplatsens verksamhet, samt planera, genomföra och redovisa en empiriskt och teoretiskt förankrad undersökning.
Studenten ansvarar själv för att hitta en praktikplats som godkänns av kursansvarig. Kursen innehåller både praktik och teoretiska moment. Kursens undervisningsformer är verksamhetsförlagd utbildning (VFU), föreläsningar, obligatoriska seminarier och handledning.
Fördjupningsnivå:
G2F (har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav)
Utbildningsnivå:
Grundnivå
Behörighetskrav:
Godkända studier omfattande minst 100 hp, varav minst 60 hp skall utgöras av kurser i turismvetenskap.
Kursen ingår i följande program
- Turismprogrammet (läses år 3)