CSN och försäkring
Här har vi samlat information som kan vara till hjälp när du ska planera din studentekonomi.
Studiemedel består av bidrag och lån. Det beräknas per vecka du studerar. Du kan välja att söka lån och bidrag eller enbart bidrag. Det är också möjligt att välja och söka ett mindre antal låne- och bidragsveckor än det maximala beloppet.
Tilläggslån och bidrag
Du som är 25 år eller äldre kan få ett tilläggslån. Även du som har vårdnaden om barn kan få ett tilläggsbidrag.
Ansökan om studiemedel
Du kan söka studiemedel för högst ett år i taget - och studerar du program kan du ansöka för hela det kommande året på en gång. Om du kanske har en omtenta som du inte har hunnit gjort inför den andra terminen kan det krångla att få din ansökan om studiemedel godkänd.
Din ansökan kan du skicka in när du vill, men du kan bara få studiemedel för fyra veckor retroaktivt från och med den vecka då din ansökan kom in.
När du har registrerat dig på den kurs du vill läsa samt godkänt din studieförsäkran, får CSN automatiskt dina uppgifter från universitetet.
Fribelopp
Du får ha inkomst upp till en viss gräns samtidigt som du har studiemedel, denna gräns kallas fribelopp. Om du tjänar mer än fribeloppet minskas både ditt bidrag och ditt lån. Fribeloppets storlek beror på din studieomfattning och hur många veckor som du har studiemedel under kalenderhalvåret.
Försäkring
Du som studerar i Sverige på en svensk högskola eller universitet omfattas av en allmän personskadeförsäkring.
Försäkringen har Centrala studiestödsnämnden, CSN, tecknat med Kammarkollegiet för högskolornas och universitetens räkning. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid samt under direkt färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas.
Viktiga länkar