HelhetsEnkelt
Karlstads universitets Samhällsnytta AB driver sedan hösten 2024 ett projekt i samarbete med lantbrukare, myndigheter och intresseorganisationer. Projektet syftar till att minska den regelbörda som lantbrukare länge har upplevt som både kostsam och tidskrävande.

Genom systemdesign kommer projektet att undersöka och utveckla åtgärder för att minska den upplevda regelbördan inom lantbruket. Systemdesign innebär att se helheten och samla alla relevanta aktörer för att gemensamt lösa komplexa problem.
Aktuellt
Under våren 2025 sker workshops i april och maj med lantbrukare och handläggare på myndigheter för att utforska hur den upplevda regelbördan kan minskas.
Workshops i Stockholm i maj 2025
Den sjunde och åttonde maj håller vi två workshops i Stockholm.
Den 7 maj undersöker vi "Hur kan kontroll och tillsyn utformas för att minska lantbrukarens regelbörda utan att kompromissa med regelverkens syfte?"
Läs mer om workshopen:
Den 8 maj undersöker vi "Hur kan regelutformning minska lantbrukarens upplevda regelbörda utan att kompromissa med samhällsmålen?"
Läs mer om workshopen:
Workshops i Karlstad i april 2025
På workshopen i april undersökte vi hur regelverk och tillsyn ger upphov till känslor av trygghet, osäkerhet eller stress hos lantbrukare.
Lantbrukare som deltog delar här med sig av sina erfarenheter:
Dagen efter deltog representanter från myndigheter och branschorganisationer och de delar här sin syn på kontroller och upplevd regelbörda:
Fakta
Projektet, som genomförs inom ramen för innovationsprogrammet SustainGov, har fått sju miljoner kronor i finansiering från Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Projektet pågår i 18 månader och genomförs i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Tillväxtverket, länsstyrelserna i Jämtland, Värmland och Skåne, Handelshögskolan i Stockholm, Växa Sverige, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) samt enskilda lantbrukare.
I februari 2025 genomfördes uppstartsmöte och workshop med myndigheter och intresseorganisationer som deltar i projektet. En arbetsgrupp bestående av representanter från Statens veterinärmedicinska anstalt, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Tillväxtverket, Länsstyrelsen i Värmland och Samhällsnytta har formats.
Läs mer
