Workshop 7 maj
Den 7 maj genomfördes en workshop i Stockholm med deltagare från branschorganisationer och myndigheter i projektet HelhetsEnkelt.
Hanna Heyl, Arlagården manager
Hanna Heyl, Arlagården manager och ansvarig för Arlagårdens kvalitetsprogram i Sverige deltog på HelhetsEnkelts workshop i Stockholm. Hon tycker att det är ett viktigt projekt för att förenkla för lantbrukaren.
– Det har varit en fantastisk intressant dag med många olika infallsvinklar. Man blir ju annars lätt mer eller mindre i sin egen bubbla, så att få fler infallsvinklar är väldigt nyttigt, säger Hanna Heyl.
– Det hjälper både i arbetet man gör dagligdags och för att minska den upplevda regelbördan
Uppenbarligen är det idag inte helt enkelt för lantbrukaren att göra rätt.
– Vi i det här rummet är en del i att lantbrukarna inte upplever det så enkelt. Och då behöver vi som deltar i detta projekt tänka ut smarta sätt att jobba med detta, säger Hanna Heyl.
– Man kan alltid göra något litet som gör att det blir bättre eller enklare för lantbrukaren. Och summan av det, om vi alla tillsammans gör något litet, då kommer det bli mycket bättre, säger Hanna Heyl.
Mariell Juhlin, programchef SustainGov
Mariell Juhlin är programchef på SustainGov och deltog på en av HelhetsEnkelts workshops i maj. Hon ser projektet som en begynnande förändringsallians som kan utveckla och befästa nya arbetssätt med systemsyn inom offentlig sektor.
– Vi vill förflytta systemaktörer till en situation där man har förståelse för systemproblematiken, i det här fallet lantbrukarens situation, och samtidigt tar ett steg mot gemensamt ansvarstagande och samhandling. Det är viktigt att inte fastna i samverkan utan kommer vidare och ta ansvar för att gemensamt förbättra lantbrukarens faktiska situation, säger Mariell Juhlin.
– Vi vill också undersöka om detta är en metodik som vi kan applicera på andra områden, exempelvis kopplat till unga som hamnar i kriminalitet, personer med komplexa vårdbehov eller personer som står långt från arbetsmarknaden, säger Mariell Juhlin.
Vad tyckte du om workshopen?
– Det har varit jättespännande! Jag tycker att alla har fått komma till tals och vågat uttrycka sina tankar. En sådan här dag tar bort beröringsskräcken som ibland finns mellan offentlig sektor och näringsliv. Det visar också på vikten av att ta ett helhetsperspektiv på frågorna eftersom det genererar nya idéer och visar på att det finns mer som förenar än som särskiljer systemaktörerna, säger Mariell Juhlin.
Vilken effekt hoppas du på att projektet kan ge?
– Jag hoppas att detta kan bli början på en förändringsallians. Vi lanserar nu en bred utlysning som bland annat ger stöd till förändringsallianser där offentliga aktörer på alla förvaltningsnivåer tillsammans med andra systemaktörer förväntas implementera och skala upp nya lösningar för att långsiktigt transformera styrning, arbetssätt, organisering och kultur i praktiken på alla nivåer inom offentlig sektor, säger Mariell Juhlin.
– HelhetsEnkelt är också ett bra exempel på hur man kan arbeta och förändra, med metodiken att samla alla aktörer i samma rum. Det är ett speciellt arbetssätt som jag tror även är intressant för offentliga förvaltningar inom EU, säger Mariell Juhlin.
Ann-Louise Ingvarson, VD Sigill
Ann-Louise Ingvarson, VD på Sigill, arbetar med utveckling av standarder och lösningar för det gröna näringslivet, både primärproducenter och livsmedelsförädlare. Det är ett arbete som Sigill faciliterar tillsammans med hela branschen – producenter, livsmedelsförädlare, handeln och andra intressenter som WWF, Sveriges Djurskydd och Vi Konsumenter.
– Detta är ett otroligt viktigt arbete, väldigt intressant att mötas över gränserna. Många spännande diskussioner kring utmaningar och möjligheter men vi har alla samma mål i sikte, att förenkla för producentens bästa, säger Ann-Louise Ingvarson.
– Det finns en otrolig kraft och förändringsvilja men också en stor komplexitet då det är många myndigheter involverade och flera privata standardägare tillsammans med andra aktörer som Agronod (digital plattform för säker och enkel delning av lantbruksdata, red anm). Därför är detta viktigt, att vi faktiskt delar perspektiv, så det inte blir många silolösningar utan att vi blir starka tillsammans, säger Ann-Louise Ingvarson.
Vad tror du är viktigt i arbetet framåt?
– Det är en bra början med förståelse och insikter – men vi måste omsätta dem i gemensamma lösningar som skapar konkret nytta. Komplexiteten kräver att vi går från ord till handling, tillsammans. Annars riskerar vi att fastna i diskussioner utan verklig effekt, säger Ann-Louise Ingvarson.
– För att regel- och kontrollsystemen ska fungera bättre behöver vi enas om en gemensam datastruktur och ett gemensamt språk. Det är avgörande för att hantera information smart och undvika dubbelarbete. Ingen aktör klarar detta ensam – vi måste bygga vidare på det som redan finns och använda den samlade expertisen på ett systematiskt och samordnat sätt. Då kan vi skapa lösningar som både förenklar i vardagen och stärker hela livsmedelskedjan, säger Ann-Louise Ingvarson.


