Workshop 8 april
Den 8 april genomfördes en workshop med representanter från myndigheter och branschorganisationer i projektet HelhetsEnkelt. Hanna Karlsson på Kristinehamns kommun, Petra Umeland på Länsstyrelsen Värmland, Daniel Karlsson på Arla Foods och Kerstin Johansson på Sveriges gårdsmejerister berättar mer.
Deltog gjorde också Tillväxtverket, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelsen Skåne.
Hanna Karlsson, Kristinehamns kommun och Petra Umeland, Länsstyrelsen Värmland
Hanna Karlsson kontrollerar många olika typer av verksamheter utifrån miljöbalken och dess föreskrifter och träffar ofta lantbrukare i sin vardag. Petra Umeland jobbar med handläggning av jordbrukarstöd men också med investeringsstöd och rådgivningsprojekt.
– Det är jättenyttigt med en sådan här dag. Vi märker att mängden kontroller är ett problem för lantbrukare när vi möter dem. Det känns bra att ta ett samlat tag kring detta med andra myndigheter, säger Hanna Karlsson.
– Idag är det mycket som dubbelkontrolleras. Vi skulle kunna samarbeta mellan myndigheter och ha kontroller samtidigt eller ta del av varandras uppgifter där det är möjligt, säger Hanna Karlsson.
Petra Umeland håller med och tycker dagen varit bra. Hon har fått många med nya infallsvinklar när hon pratat med personer på de olika myndigheterna.
– Jag känner igen problematiken för lantbrukarna, jag tror det är en stor stresspåverkan för lantbrukaren när kontroller genomförs. Jag hoppas att det ska gå att göra kontrollerna enklare. Att vi myndigheter kan jobba ännu mer ihop och synka oss mer, säger Petra Umeland.
Daniel Karlsson, Arla Foods
Daniel Karlsson jobbar med dokumentation, kontroll och insamling av data och har på så vis många beröringspunkter med det som diskuterades på workshopen.
– Det har varit en väldigt bra dag med en väl genomförd och väl upplagd workshop. Deltagandet på workshopen i det här stadiet av projektet var vältajmat.
Vad är dina tankar kring den upplevda regelbördan?
– Vi håller mycket informationsmöten och kunskapsbyggande möte med bönderna runt om i bygderna. Jag har stått värd för den typen av möten och då får man höra hur bönderna upplever regelbörda och dokumentationssituationen. Upplevelsen varierar mellan bönderna. Vissa ser värdet av det och är med på tåget, andra ser en utmaning att hinna med det i sin vardag.
– Man behöver visa värdet av de program och incitament vi jobbar med och att det påverkar mjölkpriset i slutändan.
Vad tror du är viktigt i arbetet framåt?
– Om vi nu tror att det här är den väg vi behöver gå med klimatberäkningar och ersättning för ytterligare hållbarhetsdokumentation, då ska vi göra det så lätt som möjligt och underlätta för bönderna.
Vad är dina tankar om projektet HelhetsEnkelt?
– HelhetsEnkelt är ett intressant projekt med en plattform och en roll som jag hoppas kan växla upp till något konkret och bra i slutänden, så att det blir en konkret förändring eller som underlättar den här känslan av regelbörda, det hoppas jag.
Kerstin Johansson, Sveriges gårdsmejerister
Kerstin Johansson är ordförande i Sveriges gårdsmejerister och tycker att dagen visat att det finns en stor vilja att förändra och förenkla.
– När man sätter alla de här olika personerna som representerar olika myndigheter och organisationer på samma plats, plötsligt så hör man varandra och förstår komplexiteten som lantbrukaren eller livsmedelsförädlaren möter i sin verklighet, det är jättenyttigt, säger Kerstin Johansson.
Vad är viktigast för dig i detta?
– För oss är tillsynen viktig. Vi behöver se över tillsynen så att den blir effektiv, rimlig, likvärdig och inte för dyr. Ofta blir det för komplicerat och svårt att uppfylla alla krav eller så blir det för dyrt och då väljer många att avsluta verksamheten, vilket är oerhört deprimerande, säger Kerstin Johansson.
– Inte minst i den situation vi befinner oss i nu där vi ska producera mer mat i landet och bli mer självförsörjande. Vi måste visa att det är möjligt att vara lantbrukare och att det är praktiskt möjligt för både stora och små lantbruk, säger Kerstin Johansson.
Vad tar du med dig från denna workshop?
– Jag ta med mig energi och en förhoppning om att detta kommer utmynna i något väldigt positivt. Det är en lång process, man förstår hur svårt det är när man lyssnar på alla olika perspektiv i rummet. Men det finns ändå en önskan om att göra det bättre från allas perspektiv, både de som tar emot kontroller och de som utför kontroller, säger Kerstin Johansson.



