Professionsdriven skolutveckling 7.5 hp
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att utöver i och kring Värmlands län utbilda skolledare i Mälardalen.

Inledning
Här får du som skolledare möjlighet att utvecklas tillsammans med andra skolledare i en kurs där du identifierar och bedriver lokal skolutveckling med vetenskapliga metoder. I den här kursen får du lära dig mer om kvalitativa metoder och hur du kan tillämpa dessa när du systematisk undersöker och utvecklar din praktik. Kursen kan ingå som en del av metodkurs inom magisterprogrammet i Utbildningsledning och skolutveckling under förutsättning att du är behörig till programmet.
Målgrupp
Rektorer som fullgjort befattningsutbildningen Rektorsprogrammet. Till målgruppen hör även skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektorer.
Förkunskaper
Du ska ha fullgjord befattningsutbildning för rektorer, dvs rektorsprogrammet, och arbetat som rektorer eller i motsvarande ledningsfunktion minst ett år på halvtid eller motsvarande efter befattningsutbildningen. Förordning (SFS 2019:562).
Du förutsätts ha nödvändiga kunskaper i engelska, då kurslitteratur på engelska kan förekomma.
Innehåll
Med utgångspunkt i teorier och metoders tillämpningsbarhet för praktiknära forskning inom utbildningsvetenskap behandlas:
- vetenskapligt arbete och forskningsprocessen
- vetenskaplig problemformulering
- metoder för datainsamling och bearbetning och analys som prövas i praktisk tillämpning
- god forskningssed och forskningsetiska regler
- olika förhållningssätt och principer för att värdera vetenskapliga studiers kunskapsanspråk och deras giltighet
- planering av en vetenskaplig undersökning
Under kursens gång arbetar deltagarna med kollektiva och individuella läraktiviteter kopplade till skolutveckling i den egna professionella verksamheten.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna
- visa fördjupade kunskaper om forskningsprocessen, kunskapsanspråk och vetenskapsteoretiska utgångspunkter
- utifrån en kvalitativ metodansats samla in, bearbeta och analysera empiriskt material i den egna professionella verksamheten
- diskutera och kritiskt granska tillförlitlighet och trovärdighet i vetenskapliga undersökningar
- redogöra för och reflektera över forskningsetiska regler och principer
- självständigt upprätta en vetenskaplig problemformulering i relation till den egna professionella verksamheten i relation till tidigare forskning
Kursen examineras i form av muntliga och skriftliga individuella uppgifter samt aktivt deltagande i seminarier.
Genomförande
Kursen genomförs under perioden hösten 2025 till våren 2025. Undervisningen varieras mellan närträffar i form av internat och digitala träffar. Utbildningsplattformen Canvas används. Du förutsätts vara aktiv mellan undervisningstillfällena med inläsning av litteratur och hemuppgifter.
Undervisningstillfällen (preliminärt upplägg)
- 2-dagars internat (Karlstad) vid kursstart, förslagsvis 2 alt 3:e veckan i september
- 2 dagar digitalt uppkopplad undervisning under hösten
- 2-dagars internat (Karlstad), förslagsvis sent i januari/början av februari 2026
- 2 dagar digitalt uppkopplad undervisning under våren, varav en är avslutande seminariedag
Det kommer också krävas handledning till deras skrivarbeten.
Kursansvariga
I kursen kommer du att möta Ami Cooper och Ingela Portfelt, båda disputerade i pedagogiskt arbete.
Ami Cooper är programledare för Karlstads universitets magister-/masterprogram i utbildningsledning och skolutveckling sedan 2018 och har lång erfarenhet av undervisning inom programmet, olika lärarutbildningar samt fristående kurser i pedagogik och högskolepedagogik. Hennes forskning inriktas främst mot diskursanalytiska policystudier inom utbildningsområdet, bland annat ett praktiknära projekt om styrning och ledning i skolan samt rektorers självskapelse, som involverar masterstudenter som medforskare.
Ingela Portfelt har tidigare egen erfarenhet som skolledare och fokuserar sin forskning på skolledarskap och skolutveckling inom olika utbildningsformer med olika forskningsmetoder. Hon har lång erfarenhet av såväl akademisk undervisning och handledning som samverkansprojekt mellan akademi och skolor i kommuner, bland annat genom Samverkan för bästa skola, ULF-projekt och uppdrag i kommuner.
Kostnad
Skolverket står för själva utbildningskostnaden medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnaderna för internat- och seminariedagar.
Anmälan
Skolhuvudmannen anmäler deltagare via Skolverkets webbplats.
Kursanmälan är bindande, se Allmänna bestämmelser. Kursen kan ta emot 25 deltagare.
