Ledning, samordning och utveckling av barn- och elevhälsa 7.5 hp
Kursen syftar till att stärka det pedagogiska ledarskapet och främja ett lokalt barn- och elevhälsoarbete som integreras naturligt i förskolans, förskoleklassens, skolans, fritidshemmets, anpassade skolformers och vuxenutbildningens systematiska kvalitetsarbete.
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att utöver i och kring Värmlands län utbilda skolledare i Mälardalen.

Målgrupp
Rektorer som fullgjort befattningsutbildningen Rektorsprogrammet. Till målgruppen hör även skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektorer.
Deltagande rektorer kan, i dialog med lärosätet, få ta med sig medföljare som deltar i utbildningen utan att uppfylla behörighetskrav och utan att fortbildningen är poänggivande eller utgör grund för ekonomisk ersättning till lärosätet. En förutsättning är att medföljaren innehar en tjänst med ett aktivt och långsiktigt arbete i den styrkedja där deltagande rektor ingår. Exempel på medföljare kan vara medarbetare inom barn- och elevhälsan, lärare eller annan personal med ledningsuppdrag.
Innehåll
Kursen fördjupar hur rektor kan leda, samordna och utveckla barn- och elevhälsoprocesser. Målet är att barn- och elevhälsoperspektivet ska bli ett gemensamt ansvar inom utbildningen för att bidra till utvecklingen av de målstyrda processer som anges i respektive läroplan. Deltagarna i kursen får relatera sina egna beprövade erfarenheter till aktuell forskning och styrdokument. Med barn- och elevperspektivet som central utgångspunkt undersöker deltagarna sin egen verksamhets kontext och identifierade behov. Under kursen genomför deltagarna en kartläggning av verksamhetens strukturer och processer med ett praktiknära perspektiv. Syftet är att synliggöra och analysera framgångsfaktorer och förbättringsområden för att stärka barn- och elevhälsoarbetet. Deltagarna får verktyg att utveckla ett förhållningssätt som integrerar barn- och elevhälsoperspektivet i utbildningen och i det systematiska och långsiktiga kvalitetsarbete som bedrivs.
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna:
- Genomföra kartläggning och analysera framgångsfaktorer och förbättringsområden för att utveckla den egna verksamheten,
- Tillämpa styrdokument och aktuell forskning för att utveckla strategier som stärker barn- och elevhälsoperspektivet i det pedagogiska ledarskapet,
- Utveckla samverkan mellan professioner i styr- och stödkedjan samt med hemmet och externa aktörer för att främja barn och elevers välmående, utveckling och lärande, samt
- Kritiskt reflektera över och analysera centrala begrepp inom barn- och elevhälsoområdet samt relatera dessa till det systematiska kvalitetsarbetet i den egna verksamheten.
Kursens samtliga lärandemål examineras genom litteraturseminarium och individuella skriftliga inlämningsuppgifter med koppling till läraktiviteter som genomförs mellan kurstillfällena.
Medföljare examineras inte utan kan få ett intyg efter genomgången kurs.
Genomförande
Kursen genomförs under perioden september 2025 till maj 2026 med åtta utbildningsdagar, varav fyra genomförs fysiskt på Karlstads universitet eller på en kursgård (2 x 2 heldagar). Övriga träffar genomförs på distans via zoom. Därutöver ingår individuella uppgifter på distans via utbildningsplattformen Canvas.
Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng vilket motsvarar ungefär 15 procent av en heltid under ett år.
Kursträffar
- 22 september 2025, digital träff
- 30 september till 1 oktober, internat
- 25 november, digital träff
- 6 februari 2026, digital träff
- 26-27 mars, internat
- 22 maj, digital träff
Föreläsare
Ann-Sofie Keller är kursansvarig och arbetar som utbildningsledare hos rektorsutbildningen vid Karlstads universitet och har tidigare arbetat som elevhälsochef, specialpedagog och rektor i socioekonomiskt svagt område samt i anpassad grundskola.
AnnHelen Adler Johannesson är kursansvarig och arbetar som utbildningsledare hos rektorsutbildningen vid Karlstads universitet och har en bakgrund som skolchef, elevhälsochef samt flera rektorsuppdrag inom grundskola och anpassad gymnasieskola.
Kostnad
Skolverket står för själva utbildningskostnaden medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnaderna för internat- och seminariedagar.
Anmälan
Skolhuvudmannen anmäler deltagare via Skolverkets webbplats.
Kursanmälan är bindande, se Allmänna bestämmelser. Kursen kan ta emot 32 deltagare och behöver minst 10 deltagare för att kunna starta.
