Följ studenter från studieovan bakgrund
Projektet Rethink:Kau hittade, utvecklade och testade digitala verktyg för att ge studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning. Under våren 2020 jobbade projektet med studenter från studieovan bakgrund - studenter där ingen av föräldrarna har högskoleutbildning.

I Rethink:Kau-projektet som helhet följde vi studenter i könsminoritet på sin utbildning, studenter med funktionsnedsättning, studenter med utländsk bakgrund och studenter från studieovan bakgrund. Syftet med projektet var att alla studenter ska ha samma möjligheter att lyckas med sina studier.
Studenter som deltog i projektet delade med sig av sina upplevelser av att studera vid Karlstads universitet genom att skriva digital dagbok under terminens fem första veckor. De valde själv om de ville skriva korta inlägg eller längre reflektioner. Ordet var fritt! De kunde också ta bilder, filma eller träffa oss i projektet och berätta om sina upplevelser. Hur mycket och i vilken form de delade med sig valde de själva. När alla studenter i projektet hade delat med sig av sina erfarenheter arbetade vi tillsammans vidare med att identifiera vilka behov studentgruppen hade och med att hitta lösningar på behoven.
Våren 2020 jobbade vi med studenter från studieovan bakgrund - studenter där ingen av föräldrarna har högskoleutbildning. Nedan följer information om de olika faserna i studien:
IDENTIFIERA OCH KARTLÄGGA
Studenter identifierades genom aktivt samtycke i enkät för lika villkor. Deltagare bjöds in genom marknadsföringsinsatser.
I kartläggningen har studenterna på olika vis beskrivit sina upplevelser av att vara student från studieovan bakgrund på Karlstads universitet. Upplevelserna har lämnats till projektet via dagboksinlägg samt vid individuella samtal. Insamlingen av upplevelser har resulterat i en upplevelsefilm på gruppnivå;
Som en avslutning av första fasen och en övergång till nästa fas var en workshop inplanerade med studenterna och personal. På grund av rådande situation med COVID-19 kunde inte workshopen genomföras som planerat. Istället arbetade projektgruppen vidare, tillsammans med annan personal på universitetet, med de insamlade upplevelserna (på gruppnivå) och identifierade behov samt förslag på idéer för att möta dessa behov.
UTVECKLA OCH TESTA
Den idé som projektgruppen valde att arbeta vidare med var ett interaktivt verktyg. I verktyget ska blivande studenter kunna få en inblick av universitetet samt möjligheten att veta mer om olika former av stöd och hjälp som erbjuds och kan göra studierna mer framgångsrika. Resultatet blev Koll på Kau.
I Koll på Kau kan studenter navigera bland korta filmer och informationstexter för att få veta mer om olika former av stöd och hjälp som universitetet erbjuder. Syftet med Koll på Kau är att skapa trygghet för dig som ny student, innan första dagen på universitetet.
Verktyget Koll på Kau finner du här!
DEMONSTRERA OCH KOMMUNICERA
Koll på Kau publicerades på Karlstads universitets hemsida innan terminsstarten hösten 2020 och blev en del av det digitala välkomnandet för nya studenter.
FÖRVALTA OCH VIDAREUTVECKLA
Koll på Kau lämnades över till Kommunikationsavdelningen för förvaltning och vidareutveckling.
Rapport
Studien i sin helhet finns att läsa i Rethink:Kaus slutrapport
