Följ studenter med utländsk bakgrund
Projektet Rethink: Kau hittar, utvecklar och testar digitala verktyg som ger studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning. Under hösten 2019 jobbar vi med studenter med utländsk bakgrund.

I Rethink:Kau-projektet som helhet följde vi studenter i könsminoritet på sin utbildning, studenter med funktionsnedsättning, studenter med utländsk bakgrund och studenter från studieovan bakgrund. Syftet med projektet var att alla studenter ska ha samma möjligheter att lyckas med sina studier.
Studenter som deltog i projektet delade med sig av sina upplevelser av att studera vid Karlstads universitet genom att skriva digital dagbok under terminens fem första veckor. De valde själv om de ville skriva korta inlägg eller längre reflektioner. Ordet var fritt! De kunde också ta bilder, filma eller träffa oss i projektet och berätta om sina upplevelser. Hur mycket och i vilken form de delade med sig valde de själva. När alla studenter i projektet hade delat med sig av sina erfarenheter arbetade vi tillsammans vidare med att identifiera vilka behov studentgruppen hade och med att hitta lösningar på behoven.
Under hösten 2019 jobbade vi med studenter med utländsk bakgrund*.
IDENTIFIERA OCH KARTLÄGGA
Studenter identifierades genom aktivt samtycke i enkät för lika villkor. Deltagare värvades även genom marknadsföringsinsatser.
I kartläggningen har studenterna på olika vis beskrivit sina upplevelser av att vara student med funktionsnedsättning på Karlstads universitet. Upplevelser har lämnats till projektet via dagboksinlägg samt vid individuella samtal. Insamlingen av upplevelser har resulterat i en upplevelsebild på gruppnivå.
Som en avslutning av första fas av studien och en övergång till nästa fas genomfördes en workshop med studenterna och personal. Syftet med workshopen var att studenterna utifrån upplevelserna på gruppnivå skulle identifiera behov som finns för studenter med utländsk bakgrund. Dessa behov låg sedan till grund för den idégenerering som genomfördes med syftet att ta fram idéer på hur dessa behov kan mötas.
UTVECKLA OCH TESTA
För att hitta utvecklingsförslag avslutades workshopen med att deltagarna tillsammans genererade en stor mängd idéer för att möte behoven.
Den idé som projektet valde att jobba vidare med var ett digitalt verktyg för att möter behovet av en tydlig struktur i kursen, med tydliga riktlinjer och handledning. Resultatet blev Planera mera, ett verktyg tillgängligt i Canvas, där läraren kan skapa en översikt över kursens läraktiviteter. I översikten kan instruktioner och tidsbedömningar också anges. Student får översikten och kan själv estimera en trolig tid som krävs, och därmed bättre planera sina studier. Planera mera har testats med studenter på konceptstadiet och med både studenter och lärare när det fanns en prototyp. All input från testerna har används för att förbättra Planera mera.
Syftet med Planera mera är att skapa tydlighet i vad som förväntas av studenterna och bidra till att alla studenter ska ha samma förutsättningar att genomföra sina studier. Planera mera kommer att verklighetstestas i några sommarkurser och sedan lanseras brett inför höstterminen 2020.
DEMONSTRERA OCH KOMMUNICERA
Planera mera kommer att demonstreras och kommuniceras inför kursstarten hösten 2020.
FÖRVALTA OCH VIDAREUTVECKLA
Planera mera kommer att lämnas över till Universitetspedagogiska enheten (UPE) för förvaltning och vidareutveckling.
RAPPORT
Studien i sin helhet finns att läsa i Rethink:Kaus slutrapport
* Personer med utländsk bakgrund är personer som är utrikes födda eller som är inrikes födda med två utrikes födda föräldrar (MIS 2002:3 Personer med utländsk bakgrund)
