Besök hos DHBW Stuttgart
2016-12-27Professor John Sören Pettersson och labbingenjör Henrik Andersson har besökt DHBW Stuttgart under slutet på november och början på januari. John Sören Pettersson föreläste om användbarhet på webben och Henrik Andersson anordnade workshops där studenter gavs chansen att prova-på att utföra användartester och skalbygge med hjälp av Ozlab.
Mellan den 5e och 9e december så besökte labbingenjör Henrik Andersson från Informatik Duale-Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) Stuttgart som en del av ett Erasmus+ utbytesprogram.
Under sin vistelse i Stuttgart så höll Henrik i tre olika workshopsessioner med studenter från universitetet, två sessioner med hela klasser och slutligen ett öppet, frivilligt seminarium för intresserade studenter.
Under workshopsen så fick studenterna testa Ozlab-systemet, ett webbaserat system som ursprungligen är utvecklat på Karlstads universitet. Ozlab tillåter "rapid prototyping" och användbarhetstestning/utvärdering genom Wizard-of-Oz-tekniken (WOz). Studenterna utförde användbarhetstester "i det vilda" genom att använda sig av WOz och en prototyp som är byggd i Ozlab. Efter testerna så fick de förbättra designen på sina prototyper för att förbättra användbarheten för interaktionsdesignen.
Två veckor tidigare så hade Professor John Sören Pettersson besökt DHBW och givit föreläsningar om användbarhet på webben och även introducerat Ozlab-konceptet på det första forskningsseminariet vid Centrer för Digitala Tjänster (Zentrums für Digitale Services, ZeDIS).
Professor Pettersson var också inbjuden att delta vid "Bachelor's Night", studenternas examensceremoni där någonstans kring 1100 nyutexaminerade studenter erhöll sina diplom. Detta gav honom även chansen att prata med flera av de företag som anställt studenter som läser vid DHBW, studenter som läser här är alltså anställda av företag under sin studietid. DHBW och denna form är mycket populär och eftertraktad om än svårt att kopiera.
Professor Kai Holzwessig gjorde ett liknande utbyte och var på besök hos Informatik vid Karlstad universitet i september tidigare i år.