Ordlista för studenter
Vad är egentligen en examination eller en litteraturlista? Och vad är det för skillnad på en lektor och en docent? Här har vi samlat ett helt gäng med universitetsord som kan vara bra att känna till.
Orden ligger i bokstavsordning.
Adjunkt: En lärare med grundläggande universitetsutbildning och pedagogisk skicklighet som undervisar studenter men som vanligtvis inte har doktorerat. En adjunkt har sin anställning på grund av yrkeserfarenhet eller relevant kunskap i ämnet och kan även bidra i forskningsprojekt under ledning av forskare eller professorer.
Akademisk tidskrift: Det är i dessa som artiklar med nya forskningsresultat i olika ämnen publiceras. För att bli publicerad i en välrenommerad akademisk tidskrift måste artiklarna först granskas av experter inom ämnet, så kallad peer-review, vilket säkerställer kvaliteten. Akademiska tidskrifter får du tillgång till genom att söka i universitetsbibliotekets sökmotor OneSearch eller Google Scholar exempelvis. Många vetenskapliga artiklar publiceras idag med öppen tillgång, men alla akademiska tidskrifter är inte fritt tillgängliga på internet utan ägs av akademiska förlag. Språket är engelska i en stor del av de största internationella tidskrifterna men det finns även etablerade tidskrifter på andra språk. För mer information om vilka tidskrifter du har fri tillgång till som student vid Karlstads universitet och hur du söker i dem, läs mer här:
Där finns också information om hur du går till väga om en artikel inte är fritt tillgänglig och hur du kan bedöma om en artikel är vetenskaplig eller inte.
Anmälan salstentamen: Du måste alltid anmäla dig i Mitt Kau för att få skriva en salstenta. Det går inte att anmäla sig när anmälningstiden har gått ut. Sista dag för anmälan till en tentamen är 14 dagar innan aktuellt tentamensdatum.
Campus: Universitetsområdet kallas vanligtvis för campus (det vill säga den fysiska platsen där de olika byggnaderna ligger, inklusive parker, caféer etc). Ett campus kan vara utspritt över olika stadsdelar eller områden. Vi på Karlstads universitet är väldigt stolta över att ha ett sammanhållet campus här hos oss – du kan nå alla delar (föreläsningssalar, forskningsmiljöer och studieplatser) utan att behöva gå utomhus, förutom en cirka 15 meter lång promenad mellan Hus 1 och Hus 21. Studenter, lärare och forskare av alla olika slag möts därför i vardagen. Det som är lite förvirrande här i Karlstad är att det också finns ett bostadsområde nära universitet som också heter Campus! Här bor många studenter och är ett bra val för dig som vill ha nära till både universitetet och olika studentaktiviteter.
Canvas: Lärplattformen för all undervisning. Här hittar du information om ditt program och dina kurser.
Dekan: Den högsta administrativa chefen över en fakultet. En fakultet består av olika institutioner, som i sin tur består av olika ämnen. Dekanen kan också ha en prodekan som är ställföreträdande och som har egna ansvarsområden. På Karlstads universitet finns tre fakulteter: HNT (Hälsa, natur- och teknikvetenskap), HS (Humaniora och samhällsvetenskap) och Lärarutbildningen.
Delkurs: En kurs kan bestå av flera olika delkurser, vilket innebär att de tillsammans ger ett visst antal poäng. Delkurserna kan ibland läsas parallellt i olika studietakt (som exempelvis två kurser som går samtidigt på halvfart och tillsammans innebär heltidsstudier).
Docent: Akademisk titel och professionell kvalifikation som ges till en person som uppnått hög kompetens och expertis inom sitt ämnesområde. För att bli docent ska du först ha doktorerat och därefter ha forskat och publicerat en viss mängd av dina vetenskapliga resultat.
Doktorand: En person som är anställd på ett lärosäte för att genomgå en forskarutbildning och inom en viss tidsperiod skriva en doktorsavhandling, under handledning av en forskare. En viss del av doktorandens jobb kan vara att undervisa studenter.
Examination: En process för att bedöma och utvärdera en students kunskaper, färdigheter och förmågor. Den kan bestå av allt från skriftliga och muntliga tentor till seminarier, laborationer, grupparbeten med mera, som ska avgöra måluppfyllelsen gentemot kursplaner och lärandemål.
Examinator: Den person som ansvarar för att bedöma och utvärdera studenters prestationer i examinationer. Examinatorn är inte alltid inblandad i undervisningen i en kurs men ansvarar för en objektiv, rättvis och opartisk bedömning.
Fakultet: En fakultet är en organisatorisk enhet som består av en grupp relaterade ämnen eller discipliner och ansvarar för utbildning och forskning inom sina områden. På Karlstads universitet finns tre fakulteter: HNT (Hälsa, natur- och teknikvetenskap), HS (Humaniora och samhällsvetenskap) och Lärarutbildningen.
Gläntan: Caféet som är som ett hjärta på campus. Här kan du köpa fika och mat eller värma din egen mat i mikro (det finns två separata mikroväggar). Dessutom är det alltid mycket på gång här – event och utställare eller kanske lite spontankultur från Kultur på Kau.
Institution: En institution är en organisatorisk enhet som ansvarar för utbildning och forskning inom ett visst akademiskt område. Den kan alltså bestå av flera olika ämnen (som exempelvis Handelshögskolan som har ämnen som nationalekonomi, juridik med mera). Den högsta chefen på en institution kallas prefekt.
Intresseförening: Studentföreningar som studenter driver kring någon viss fråga eller aktivitet, som brädspel (Kusk) eller körsång (Söt likör).
IT-support: Om något strular med tekniken, vänta inte utan ta hjälp av studenternas egen Studentsupport!
Kurs: All utbildning ges via kurser, som kan ge 7,5 hp (högskolepoäng) om de ges på heltid över fem veckor eller 30 hp om de går över en hel termin. Alla kurser har en kursplan och en litteraturlista. Program är som ett färdigt paket av olika kurser, där vissa är obligatoriska och andra är valbara.
Kursadministratör: Den person som håller i det administrativa kring alla kurser, såsom tentamensanmälan, betygsregistrering i Ladok med mera. Namn och e-post till hen står på kursens sida på kau.se. Kursadministratören har inte ansvar för själva innehållet i kursen.
Kursansvarig: Lärare som håller i planering och genomförande av en kurs. Det är kursansvarig du ska kontakta om du har frågor kring upplägg, examinationer, schema etc. Ibland undervisar kursansvarig också i kursen, ibland inte.
Kurskod: En individuell kod för varje specifik kurs. Det finns också en anmälningskod för alla kurser, som kan vara bra att ha koll på om du ska söka efter schema i TimeEdit eller se på betyg i Ladok.
Ladok: Det nationella systemet för dokumentation av studenters närvaro och resultat i högre utbildning. Härifrån hämtas information till CSN (Centrala studiestödsnämnden), SCB (Statistiska centralbyrån) och Utbildningsdepartementet. Du som student ansvar för att registrera den e-postadress du vill bli kontaktad på.
Lektor: Lärare och forskare som har doktorsexamen och pedagogisk skicklighet.
Litteraturlista: Varje kurs har en sådan och här listas alla de böcker och artiklar som du ska läsa i kursen. Du ansvarar själv för att skaffa kurslitteraturen (genom att låna på bibliotek eller köpa). En litteraturlista kan också innehålla så kallad referenslitteratur och den är inte obligatorisk men kan hjälpa till om du behöver fördjupa dig ytterligare.
Prefekt: Chef på en institution med ansvar över forskning, utbildning, personal och ekonomi. Prefekten ansvarar för anställdas och studenters arbetsmiljö.
Professor: Den högsta akademiska titeln som tilldelas personer som uppnått den högsta nivån av expertis inom sitt ämnesområde. Utbildar, forskar och driver utveckling inom universitetsvärlden på olika sätt.
Program: En fastställd serie av kurser som leder till en akademisk examen på grundnivå (kandidatexamen), avancerad nivå (magister- eller masterexamen) eller forskarnivå (doktorsnivå). Ett program kan också leda till en yrkesexamen/legitimation. En kandidatexamen ger en bredare akademisk grund medan en yrkesexamen är mer inriktad på en specifik yrkeskarriär (som exempelvis sjuksköterska eller grundlärare).
Programledare: Ansvarar för programmen på universitet, på uppdrag av fakulteterna. Kvalitet, utveckling, samordning och student- och omvärldskontakter är frågor programledaren ansvarar för. Du hittar kontaktuppgifter till programledaren på programmets egen webbsida.
Programförening: Den studentförening som är kopplad till ett specifikt program och som är en viktig social knytpunkt vid introduktionen av nya studenter. Varje programförening har en egen färg på overallen (den så kallade ovven) och arrangerar allt från inspark till sittningar till studiegrupper. Programföreningarna samordnas av Karlstad Studentkår.
Registrering: När du har blivit antagen till ett program eller en kurs och tackat ja till din studieplats måste du också registrera dig för att behålla din plats, senast den dagen din utbildning startar. Annars riskerar du att förlora platsen. Att vara antagen innebär alltså inte att du automatiskt behåller din utbildningsplats!
Rektor: Universitetets högsta chef som utses av regeringen och är den högste företrädaren internt och externt. Kan vid sin sida också ha prorektorer varav en kan fungera som ställföreträdande. På Karlstads universitet har vi två prorektorer.
Selma: Smeknamnet på Café Selma som ligger precis rakt fram från huvudentrén (under den stora trappan som leder upp mot Aula Magna). Bra ställe för fika, mat och häng! Självklart kommer namnet från Värmlands stolthet, författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.
Spärrkurs: En kurs som man måste ha klarat av för att kunna gå vidare till en högre nivå inom ett ämne. Syftet är att säkerställa att studenterna har tillräckliga kunskaper för att kunna följa och förstå kommande innehåll. Olika utbildningar kan ha olika benämningar och regler så om du är osäker vad som gäller för dig, kontakta din programledare eller en studie- och karriärvägledare!
Studenthälsan: Studenthälsan är öppen för alla studenter och erbjuder stöd till både individer och grupper, i form av samtal, kurser om sömn, stresshantering med mera.
Studentkår: Karlstad Studentkår är en medlemsorganisation som verkar för studenternas intressen, dels genom att bevaka utbildningarnas kvalitet och dels genom att samordna alla olika program- och intresseföreningar. Dessutom driver Karlstad Studentkår studentfrågor på det nationella planet som medlemmar i SFS, Sveriges förenade studentkårer.
Studentföreningar: Indelas i program- respektive intresseföreningar.
Tentamen: Kallas tenta i vardagligt tal. En tentamen är en benämning på en examination som kan vara skriftlig eller muntlig. Den ska mäta studenters kunskaper och förståelse för ett ämne, ofta inom ett visst tidsspann och den har uppställda regler och riktlinjer för upplägg. Frågor på en tenta kan vara allt från flervalsfrågor till problemlösningsfrågor.
TimeEdit: Vårt lokalbokningssystem där man hittar alla scheman för kurser och som du når via Mitt Kau. Här kan du också boka grupprum som finns på hela universitetet, inklusive biblioteket förstås. Du kan också boka grupprum på Kau City.
Tryckeriet: Vårt eget universitetstryckeri där du kan få hjälp med formgivning, trycksaker, utskrifter och andra typer av print. Du hittar tryckeriet i 4B-korridoren bakom Gläntan!
Undervisningsspråk: Kan vara svenska, engelska, svenska och engelska eller engelska om internationella studenter deltar, annars svenska. Det är viktigt att du har koll på detta innan du börjar läsa en kurs så att du vet vad som förväntas! Om en kurs ges på engelska har du exempelvis inte rätt att kräva svensk kurslitteratur.
Universitetskyrkan: Vänder sig till alla studenter, oavsett livsåskådning eller religionstillhörighet. Arrangerar event av olika slag, som exempelvis Filosofiskt café eller Fredagsmackan. En andlig frizon där medarbetarna har tystnadsplikt.
Välkomstcenter: Till vänster när du har kommit in genom huvudentrén finns Välkomstcenter och här kan du fråga om allt från lokaler till tentor! Om inte personalen på plats kan svara direkt så kan de alltid lotsa dig vidare till rätt person som kan svara på din fråga. Du kan alltid mejla dem via valkomstcenter@kau.se om du hellre vill det!
Ämne: På ett universitet finns ämnen som representerar ett visst kunskapsområde där det bedrivs undervisning och forskning. Det kan vara matematik eller folkhälsovetenskap till exempel.
Skicka gärna ett mejl till sidansvarig om det är något ord du saknar!