Thomas Blom, professor i kulturgeografi
Thomas Blom kommer ursprungligen från Älvenäs, cirka 2 mil väster om Karlstad, där han återigen bor sedan 10 år tillbaka. Han började studera på dåvarande Högskolan i Karlstad 1981. Hans forskarutbildning genomförde han vid Göteborgs universitet och disputerade där 1996.
Thomas Blom började vid dåvarande Högskolan i Karlstad som universitetsadjunkt i Kulturgeografi 1985 vilket innebär att han har varit i tjänst vid lärosätet i 31 år, med undantag för 3 år då han också hade en anställning vid Örebro universitet. Där var han under en period även var prefekt för Restauranghögskolan i Grythyttan.
Thomas Bloms forskning kan sägas stå på två ben där den gemensamma nämnaren är lokal och regional utveckling. Inom fältet utbildningsfrågor och kunskapens betydelse, sett ur ett regionalt utvecklingsperspektiv, fokuserar han på utvecklingsrelaterade problem där kunskap och kompetens är i fokus. Ungdomars olika benägenhet att skaffa sig en högre utbildning är central i denna forskningsinriktning. Under senare år har hans forskning främst varit inriktad mot besöksnäringen. Här har han studerat hur olika nischer inom besöksnäringen utvecklats för att locka besökare, vilket är en viktig del för lokal och regional utveckling. Dessa nischer har han benämnt ”symbolturism, morbidturism, mytturism och sakral turism”.
- Turism i olika former är tillhör en av världens största näringar och är alltjämt under stark tillväxt. Därför ser jag det som viktigt att belysa hur nya nischer kan skapa intresse och därmed också sysselsättning och utveckling. Både enskilda turismföretagare och kommuner jobbar med att skapa en platsidentitet och nya nischer för att locka besökare. Detta gör min forskning tvärvetenskaplig då den relaterar till framförallt ekonomi och sociologi.
Mat utgör en stor del av attraktionskraften då det handlar om att locka besökare. Thomas Bloms tid på Restauranghögskolan i Grythyttan gav honom infallsvinklar där han insåg vilken betydelse måltiden har för att utveckla en besöksnäring.
- Från att vi tidigare ofta nöjde oss med att tillfredsställa våra sinnen genom vår syn och hörsel när vi besökte nya platser har smaken, lukten och känseln fått en allt större betydelse för vår helhetsupplevelse av en plats. Vi reser inte enbart för att bese olika platser utan också för att få ”smaka på platsen” genom att äta och dricka de specialiteter som är unika för just denna plats. Vi får då en multisensuell upplevelse som stimulerar alla våra sinnen och som givetvis också stärker platsen eller regionen som besöksmål.
- I framtiden kommer jag att fortsätta forska inom fältet besöksnäring relaterat till regionala utvecklingsfrågor.
På sin fritid ägnar sig Thomas Blom och hans fru gärna åt geocaching – en GPS-stödd form av skattjakt som arrangeras i såväl Sverige som utomlands. Geocaching innebär många nya bekantskaper och ger också god träning för både hjärna och hjärta.