Mikael Granberg, professor i statsvetenskap
Mikael Granberg har en lång och blandad yrkesbakgrund – bland annat som snickare, resemontör och nattportier – och började sin akademiska karriär med studier på universitet när han var 31 år. Han har sedan dess arbetat både som forskare och administratör vid Örebro och Karlstads universitet och varit gästforskare vid University of Melbourne, Australien.
Huvudfokus för Mikael Granbergs forskning är politiska processer i ett brett perspektiv. Han koncentrerar sig till exempel på frågor om hur politikskapande organiseras, vilka aktörer som deltar och på vilka villkor. Under senare år har han i huvudsak studerat samhällets hantering av globala klimatförändringar. Han intresserar sig för hur risker och möjligheter kopplade till klimatförändringar hanteras, framförallt på lokal nivå, i både svensk och internationell kontext. En av frågorna som han finner speciellt intressant är om vi har förmågan att hantera dessa utmaningar inom de ramar som processer och organisation av dagens samhälle erbjuder, eller om vi måste förändra vissa delar för att skapa nya förutsättningar.
- Om vi inte förstår de processer och den organisation som finns i samhället för att hantera olika samhällsutmaningar och hur dessa är relaterade till varandra så är risken överhängande att vi inte kommer att vara framgångsrika. Olika myndigheter som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och även internationella organ som UNISDR, The United Nations Office for Disaster Risk Reduction, blir alltmer intresserade av politiska processer i relation till hanteringen av risker kopplade till ett förändrat klimat. Här kan den forskning jag bedriver bidra med kunskap.
Mikael Granberg är föreståndare för Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet och har en lång erfarenhet av arbete i tvärvetenskapliga miljöer och forskningsprojekt både nationellt och internationellt. Han menar att klimatfrågan, liksom många andra miljörelaterade frågor, är speciellt viktiga att studera från tvärvetenskapliga perspektiv men även med transdisciplinära metoder. Detta genom att redan vid formuleringen av ett forskningsproblem
involvera ”praktiker” som är verksamma nära hanteringen av specifika problem och inte är aktiva akademiker.
- Jag ser, tyvärr kanske jag ska säga, att det forskningsfält jag företräder kommer att växa i betydelse i framtiden. Detta eftersom den centrala frågan hur vi omsätter naturvetenskaplig och teknologisk kunskap till praktisk handling kräver en förståelse för politiska processer. Dessvärre ser jag en mängd problem på vägen till en rimligare hantering av klimatförändringarna. Både vad det gäller att minska klimatskadande utsläpp men också vad gäller att hantera den anpassning som krävs av samhället för att få bukt med de effekter vi känner av redan idag.
Mikael Granberg är bosatt i Örebro med fru och två barn. Han ägnar en stor del av fritiden åt den yngsta sonens ishockey som han också varit ungdomsledare inom. Annars viker han också mycket ledig tid åt familjens favoritaktiviteter –– friluftsliv och skidåkning. Både på längden och tvären.