Studie om deltidsbrandmän ska ge fördjupad kunskap och stärka rekrytering
2023-04-27Jobbet som deltidsbrandman varit föremål för medial uppmärksamhet. Inte minst har rapporteringen handlat om svårigheten med att rekrytera ny personal – något som exempelvis kan leda till att beredskapen på̊ landsbygden inte kan upprätthållas.
Deltidbrandmännens arbetssituation är därför något som, i alla fall indirekt, varit föremål för en diskussion. I studien ”Arbetsförhållanden för deltidsbrandmän/räddningstjänstpersonal i beredskap” undersöker Lena Grip, docent i kulturgeografi och Stefan Karlsson, doktor i sociologi, båda vid Karlstads universitet, frågan.
- Vi har genomfört en enkätundersökning med de som genomgått utbildning till deltidsbrandman mellan åren 2010–2020, förklarar Lena Grip. Vi hoppas att vår forskning kommer att tillföra en fördjupad bild av hur det är att arbeta som deltidsbrandman med särskild fokus på̊ jämställdhet och mångfald vilket i förlängningen ska ge ytterligare kunskap för att stärka arbetet med rekryteringen till yrket.
Varför är en studie med fokus på jämställdhet och mångfald inom svensk räddningstjänst viktig?
- Det är en bransch där man sedan mitten av 1990-talet haft regeringens uppdrag att öka jämställdheten mellan män och kvinnor, förklarar Lena Grip. Ökningen av andelen kvinnor inom räddningstjänsten har ökat långsamt och idag är 6 procent av heltidsanställda brandmän kvinnor och 7,7 procent av deltidsbrandmän. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har regeringens uppdrag att driva på och stötta utvecklingen i kommunal räddningstjänst och MSB har anlitat oss för att fördjupa sin kunskap på området.
På vilket sätt kan er studie vara till hjälp för att rekrytera och behålla personal inom svensk räddningstjänst?
- Det behövs mer kunskap, säger Stefan Karlsson. Det har gjorts en hel del studier kring heltidsbrandmän på senare år men det finns väldigt lite kunskap om deltidsbrandmän. Vår studie som belyser arbetsvillkor och faktorer för att rekrytera och behålla deltidsbrandmän fyller därför en viktig lucka. 75 procent av räddningstjänstorganisationer rapporterar problem att rekrytera deltidsbrandmän.
Är det något av resultaten i er studie som ni vill lyfta extra mycket?
- Bristande jämställdhet framkommer som en viktig anledning till att kvinnor lämnar räddningstjänsten (mer framträdande bland heltidsbrandmän än deltid), men också andra faktorer som bristande karriärmöjligheter, otransparenta rekryteringar och för låg lön i relation till uppoffringar, förklarar Lena Grip. Samtidigt så är det ett jobb som många upplever som meningsfullt och det finns ett kamratskap – men för den som inte passar in blir kamratskapet exkluderande.
Hur möts era respektive ämnen kulturgeografi och sociologi i studien?
- Kulturgeografiskt är studien intressant utifrån frågor om regional utveckling och rurala områdens överlevnad, säger Lena Grip. Räddningstjänsten har ett uppdrag att ge ett likvärdigt skydd mot olyckor i hela landet.
- För sociologi är det intressant att förstå mekanismer bakom inkludering och exkludering, säger Stefan Karlsson. Då blir studier av könssegregerade arbetsplatser en väg för detta.
The European Diversity Conference
Lena Grip och Stefan Karlsson var nyligen inbjudna talare till The European Diversity Conference för ledarskap inom räddningstjänsten. Syftet med konferensen var att ge ledarskap inom räddningstjänst runt om i Europa strategiska verktyg och insikter om varför och hur man kan arbeta med mångfald, jämlikhet och inkludering i sina egna organisationer.
Lena och Stefan höll ett föredrag om arbetsmiljöfaktorer för jämställdhet och mångfald inom räddningstjänsten och presenterade resultat från sin forskning. Presentationen innehöll lärdomar från mångårig forskning om jämställdhet inom räddningstjänsten och då framförallt i frågor om arbetsmiljön och organisationen av arbetet. Föredraget belyste hur jämställdhets- och mångfaldsarbetet stärks när ett brett och systematiskt arbetsmiljöarbete sätts i fokus och hur detta hänger ihop med arbete för att behålla och rekrytera hel- och deltidsbrandmän.
Konferensen hölls i Köpenhamn den 24 - 25 april 2023 med cirka 100 deltagare, främst från Europa men även Nordamerika var representerade.
Rapporten ”Arbetsförhållanden för deltidsbrandmän/räddningstjänstpersonal i beredskap” bygger på̊ ett uppdrag från MSB att ta fram en forskningsinriktad studie på̊ de som genomgått utbildningarna Räddningsinsats och Grib.