Vad jobbar man med?
År 2011 genomfördes en undersökning där vi vände oss till alla som studerat 90 högskolepoäng eller mer i nationalekonomi vid Karlstads universitet under de senaste 3 till 5 åren. Det var 68 personer (drygt 60%) som svarade på undersökningen. Resultaten visar att arbetsmarknadsläget för de som studerat nationalekonomi på fortsättnings- eller avancerad nivå vid Karlstads universitet är mycket bra. En sammanfattning av svaren visar att:
- Alla som svarade på undersökningen är idag etablerade på arbetsmarknaden, och den överväldigande majoriteten har en tillsvidareanställning. Ett antal är egna företagare och ett fåtal har visstidsanställning.
- De flesta (63%) arbetar inom den privata sektorn och 31% arbetar inom den offentliga sektorn. Övriga var egna företagare eller uppgav ej sektor.
- Analytiker, rådgivare inom bank/försäkring, placeringsmäklare, förmögenhetsrådgivare/private banking, projektledare, säljare och utredare är exempel på yrken som är vanligt förekommande bland de svarande.
- De flesta arbetar idag i Stockholm eller Karlstad med omnejd. Några arbetar i Göteborgsregionen medan övriga är utspridda på lite olika orter i övriga Sverige. Ett fåtal har ej längre adress i Sverige och arbetar utomlands.
- En klar majoritet är i efterhand mycket nöjda med att de valt nationalekonomi som fördjupningsämne. Enbart 3 av 68 tog avstånd ifrån påståendet att de var nöjda med att ha valt nationalekonomi som fördjupningsämne.
- Flertalet poängterade att nationalekonomi är bra att kombinera med ekonometri och statistik, då detta efterfrågas av arbetsgivarna och dessutom ger en klar fördel mot studenter som valt företagsekonomi som fördjupning.
Sammanfattningsvis är vi glada för att de studenter vi fick tag på hade etablerat sig så väl på arbetsmarknaden och att en klar majoritet var nöjda med sin utbildning och de arbeten de har idag.