Maria Hjalmarsson, professor i pedagogiskt arbete
”Mitt forskningsintresse är riktat mot fritidshemmet som utbildningsarena och fritidspedagogers yrke och arbete, vilket jag främst har belyst utifrån genus, - omsorgsetisk- och utbildningssociologiskt inspirerad policyteori.”

Maria Hjalmarsson är född i Karlstad, men är till största del uppvuxen i Forshaga. Efter sin examen som fritidspedagog vid dåvarande Högskolan Karlstad i mitten av 1990-talet, flyttade hon till Göteborg och arbetade i sju år på olika fritidshem. I början av 2000-talet tog hon upp sina studier igen vid ett magisterprogram i pedagogik vid Göteborgs universitet med inriktning mot utbildningsledning. Samtidigt arbetade hon i ett utbildningsprojekt för romer i en av stadens förorter. Studierna på magisterprogrammet blev ingången till forskarstudier vid Göteborgs universitet och2009 disputerade Maria Hjalmarsson med avhandlingen ” Lärarprofessionens genusordning. En studie av lärares uppfattningar om arbetsuppgifter, kompetens och förväntningar”.
Direkt efter disputationen flyttade Maria Hjalmarsson tillbaka till Forshaga och har nu arbetat vid Karlstads universitet i 10 år.
- Mitt forskningsintresse är riktat mot fritidshemmet som utbildningsarena och fritidspedagogers yrke och arbete, vilket jag främst har belyst utifrån genus, - omsorgsetisk- och utbildningssociologiskt inspirerad policyteori. Min forskning har till stora delar handlat om hur profession och arbete påverkas av genusordning, förändrad styrning av utbildning och skola, och krav på performativitet, det vill säga krav på att bedriva utbildning av hög kvalitet och inte minst att kunna synliggöra kvalitet på ett gångbart sätt. Maria Hjalmarsson menar att den fritidshemsrelaterade forskningen är mycket begränsad. Trots att fritidshemmet är en utbildningsarena som omfattas av samma styrdokument som grundskolan, och är en väsentlig del av barndomen för över 85 % av landets yngre skolbarn, har detta område knappt rönt något intresse inom utbildningsvetenskaplig forskning.
- Min forskning används i undervisning av grundlärarstudenter med inriktning mot fritidshem vid lärosäten som har examensrätt för denna lärarutbildning och i fortbildning av personal verksam i fritidshem. Inte minst har min forskning använts för att diskutera omsorgsorientering i läraryrket generellt och fritidspedagogyrket specifikt som uttryck för en professionell kompetens.
Under två års tid var Maria Hjalmarsson projektledare i den ettåriga fortbildningen ”Fritidshemspedagogik” riktad mot personal i fritidshem, arrangerad av Regionalt utvecklingscentrum, RUC vid Karlstads universitet.
- Jag är stolt och tacksam för att ha fått leda en fortbildningssatsning som var unik då den ägde rum under ett helt år och omfattade både forskningsföreläsningar och arbete i fritidshemspersonalens lokala praktiker. Den var också specifikt riktad mot denna målgrupp och nådde cirka 80 % av fritidshemspersonalen i regionen. Mig veterligen har det inte gjorts motsvarande satsningar någon annanstans i landet.
På fritiden hämtar Maria Hjalmarsson kraft genom att vara med sin dotter på ridskolan, styrketräna och umgås med vänner.
