Karlstads universitet lär av Stanford
2015-02-20Stanfords lärarutbildning, STEP, är så framgångsrik att den har rönt stor internationell uppmärksamhet. Varje år anordnas ett veckoseminarium för andra lärosäten som vill ta lärdom av framgångarna.
Seminariet är utformat som ett erfarenhetsutbyte mellan lärarutbildningar i många olika länder. Deltagarna får under veckan gå igenom de vägledande principer och arbetsmodeller som STEP använder. Programledarna för lärarutbildningen vid Karlstads universitet deltog i årets upplaga av seminariet, något som dekan Björn Åstrand avser göra till ett återkommande inslag.
- Jag lärde känna STEP under min tid som visiting scholar på Stanford, berättar han. När jag återvände till Sverige såg jag möjligheten att ge andra samma erfarenhet. Göteborgs universitet var först att nappa på det och när jag tog över som dekan på Karlstads universitet var det naturligt att arbeta för det även här. Vi har haft en period av uppbyggnad av den nya lärarutbildningen sedan 2011, och nu går vi över i uppföljning och vidareutveckling. Därför är den här typen av inspirerande erfarenhetsöverföring viktig.
Matematisk förmåga är inte talang
Bland inslagen under seminariet märktes föreläsningar och samtal med framstående forskare som också undervisar lärarstudenter, som till exempel Jo Boaler, professor i matematikundervisning. Hennes forskning har avlivat myten att matematisk kompetens har med talang att göra. De traditionella föreställningarna om matematik motverkar matematiskt lärande, en slutsats som hon förankrar i forskning om hjärnans funktion och plasticitet.
En annan forskare och lärare som är verksam vid STEP är Lee Schulman, något av en legend i det ämnesdidaktiska fältet. Han menar att all undervisning handlar om något och att kunskapen om undervisning och lärande därför måste utgå från just det aktuella ämnets unika egenart.
Bra tillfälle för utveckling
- Vi kommer nu att genomföra hearingar och andra aktiviteter för att lägga grund för vidareutveckling av lärarutbildningen, säger Björn Åstrand. Vi har fått i uppdrag av regeringen att kraftigt öka volymerna i lärarprogrammen och det ger oss ett ypperligt tillfälle att göra förbättringar.
Tillsammans med Stanford School of Engineering har STEP utvecklat en virtuell samarbetsplattform som bygger på ett verktyg som ingenjörerna använder för internationell samverkan kring stora och komplexa projekt. Detta verktyg har nu öppnat för lärarutbildningar världen över och knyter samman ett stort nätverk för erfarenhetsutbyte.
- Nätverket ger unika möjligheter till ett informerat internationellt utvecklingsarbete, säger Björn Åstrand. Men jag ser också stora möjligheter till ökat samarbete i närområdet, framförallt med Göteborgs universitet och Universitetet i Oslo. De är båda redan involverade i ett utvecklingssamarbete med Stanford.
Dokumentera praktiken viktigt
De besökande programledarna var mycket nöjda med Stanford-besöket.
- Det var särskilt intressant att se hur stor vikt de lägger vid att låta de vägledande principerna för STEP utgöra den röda tråden i hela programmet, säger Lars Lorinius, programledare för ämneslärarprogrammet.
- Jag tycket att samtalet med Lee Shulman var särskilt intressant. Han anknöt till en rad andra professioner och pekade på hur extremt viktigt det är att den professionella praktiken dokumenteras så att man kan bygga vidare på erfarenheter man gör, säger Anita Ward, programledare för Yrkeslärarprogrammet.
- Skolbesöken, där vi fick se hur de arbetar med studenterna under deras verksamhetsförlagda utbildning, VFU, gav spännande insikter i hur amerikanska skolor fungerar, inspirerande på många sätt, säger Annelie Bodén, programledare för grundlärarprogrammet.