Tidigare forskningsprojekt inom Litteraturvetenskap
- Text, läsare och läsning. (Christina Olin-Scheller, Ingrid Mossberg Schüllerqvist)
Finansierat av Myndigheten för skolutveckling (2008-2009)
Projektets syfte var att utveckla lärares kompetenser i att undervisa om läsning av olika typer av texter.
- Jämställd hållbar tillväxt och Jämväxt 2.0 (Christina Olin-Scheller, Christina Grenholm, Lena Gonäs)
Finansierat av EU:s regionala utvecklingsfonden, Region Värmland och Karlstads universitet (2008-2011)
Projektets syfte var utifrån ett genusperspektiv studera och utveckla hållbar regional utveckling.
- Bortom bokens begränsningar. (Christina Olin-Scheller, Patrik Wikström)
Finansierat av Vetenskapsrådet (2008-2011)
Projektets fokus var att utveckla kunskap om ungas läsand och skrivande i informella lärmiljöer, med ett särskilt fokus på fanfiction.
- Läsa mellan raderna. (Christina Olin-Scheller, Michael Tengberg)
Finansierat av Vetenskapsrådet (2012-2015)
Projektets syfte var att utveckla kunskap om effekter av läsundervisning på högstadiet.
- Uppkopplade klassrum. (Christina Olin-Scheller, Marie Tanner)
Finansierat av Vetenskapsrådet (2016-2020)
Projektets syfte var att utifrån ett medieekologiskt perspektiv fördjupa kunskapen om mobiltelefonens roll i uppkopplade klassrum på gymnasiet.
- Fortbildning på Facebook. (Christina Olin-Scheller, Yvonne Liljekvist, Jorryt van Bommel, Ann-Christine Randahl)
Finansierat av Vetenskapsrådet (2016-2020)
Projektets syfte var att fördjupa kunskapen om svensk- och matematiklärares användning av Facebook i professionssyfte
-
Sigfrid Siwertz – en författares uppgång och fall (Anna Forssberg,Per-Olof Mattsson)
Internt finansierat (2014–2017)Sigfrid Siwertz (1882–1970) var en av det svenska nittonhundratalets medst framgångsrika författare. Han publicerade ett sjuttiotal böcker och satt på stol fyra i Svenska Akademien från 1932 till sin död 1970. Forskningsantologin speglar en författres uppgång och inträde i ett litterärt etablissemang som i och med den itterära modernimens framträdande i början av 1930-talet blev alltmer irreleveant. Ett författarskap och ett författaröde belyses, som numera inte uppmärksammas annat än marginellt och som har många motsvarigheter i litteraturhistorien. Symposium vid KaU 2015, antologi publicerad 2017.
-
Nya forskarnätverk kring Selma Lagerlöfs författarskap (Anna Forssberg, Lisbeth Stenberg)
Finansierat av Riksbankens JubileumsfondDet första Lagerlöf-symposiet hölls i Tokyo den 20 november 2015 i samverkan med Josai-universitetet. Symposiet hölls för forskare, medieföretag och studenter och simultantolkades. Kanslern vid Josai universitetet, Mizuta Noriko, inledde och följt av ett program med fyra forskare och tre filmare. Lagerlöf-symposiet i Moskva hölls den 3–4 mars 2016 vid rysk-svenska studiecentret vid Ryska statliga humanistiska universitetet (RGGU). Allt simultantolkades. Centrets ledare Tamara Torstendahl Salytjeva inledde symposiet med representanter från Svenska ambassaden och Svenska institutet, sex översättare, elva forskare och ett tiotal åhörare. Selma Lagerlöf symposiet i Berlin ägde rum den 30 september–1 oktober 2016 vid Humboldt-Universität zu Berlin. Symposiet arrangerades i samverkan med Nordeuropa Institutet och dess Dag Hammarskjöld-professor, Otto Fischer och hans assistent Therese Korritter. Åtta forskare, en författare och en översättare deltog inför cirka 20 åhörare. Valfria språk för framföranden var engelska och tyska. En antologi gavs ut i Selma Lagerlöf-sällskapet, Lagerlöfstudier 2018, Evangelium enligt Selma, i red av Anna Forssberg, Anna Nordlund och Lisbeth Stenberg.
-
Svensk litteratur och de långa tidsperspektiven (Alfred Sjödin)
Finansierat av Vetenskapsrådet 2016-2018Projektet syftade till att undersöka den svenska litteraturforskningens ämnestradition för att se hur frågan om undersökningsperioder och historicistisk metod påverkat avgränsningen av svensk litteratur i förhållande till internationella sammanhang.