Yrkeslärare inom VAL-projektet
På denna sida finner du två filmer om validering. Observera att filmerna handlar om yrkeslärarprogrammet, men allt som rör valideringen rör också dig som söker VAL mot yrkeslärarexamen. Det som nämns om grundläggande behörighet kan du som söker VAL bortse ifrån. I VAL behöver du istället ha en tjänst som lärare.

Så validerar du dina yrkeskunskaper - se även filmen om validering från UHR!
Ansökan till Yrkeslärarutbildning inom VAL
1. Gör en webbansökan
Gör en webbansökan till VAL under perioden 15 mars - 15 april inför en hösttermin och 15 september - 15 oktober inför en vårtermin. Inför HT22 öppnar webbansökan den 15 mars kl. 12.00 och stänger den 19 april kl. 22.00.
Ansökan till VAL vid Kau görs i flera steg:
- Du gör först en webbansökan på lararutbildning.nu/VAL
Länk till webbansökan
- När du skickat in webbansökan får du en bekräftelse per e-post samt en direktlänk till antagning.se där du ansöker till VAL och laddar upp intyg och meriter.
Följ instruktionerna för att skapa ett användarkonto på antagning.se (om du inte redan har ett). Observera att du inte behöver en aktiveringskod för att anmäla dig, men måste du bekräfta din identitet med den aktiveringskod som vi skickar till din folkbokföringsadress. När du fyllt i aktiveringskoden kan du bland annat se dina meriter och läsa meddelanden.
2. Komplettera med handlingar
När du har gjort en webbansökan ska du ladda upp nödvändiga handlingar på antagning.se. Ladda upp dina bilagor så snart som möjligt, dock senast den 26 april kl 23.59. Instruktioner om detta får du i ett kvittensmejl när du slutfört webbansökan. För att din ansökan till VAL ska anses vara komplett behöver du ladda upp:
- Utskriven och signerad webbansökan från lararutbildning.nu.
- Tjänstgöringsintyg som styrker din nuvarande och tidigare erfarenhet som obehörig lärare. Vi behöver detaljerade uppgifter om din nuvarande och eventuella tidigare tjänster. Anställningsavtal godkänns inte.
- Eventuella studieintyg som inte redan finns tillgängliga på antagning.se när du är inloggad. Det kan t.ex. gälla äldre utbildningar före 1990 eller utländska utbildningar.
3. Boka ett kartläggningssamtal
För att du skall få en så komplett ansökan som möjligt vill vi komma i kontakt med dig för att ge dig stöd och vägledning i samband med din ansökan, och underlätta för dig när du gör din kartläggning i Valda. Boka ett kartläggningssamtal via www.kau.onlinebooq.se. Välj Kartläggningssamtal Yrkeslärarprogrammet, välj kartläggare Lisa Dalgren. Samtalet beräknas ta 30-45 minuter. Om du inte bokar ett kartläggningssamtal riskerar du att få ett tidigt avslag på din ansökan.
4. Ansök om validering i VALDA
Valideringen går ut på att du ska synliggöra och styrka dina yrkeskunskaper. Logga in i Valda med samma inloggningsuppgifter du har på antagning.se. Du kan påbörja din ansökan i Valda den 1 februari inför HT22. Observera att Valda stänger den 26 april och därefter är det inte längre möjligt att göra en validering. Påbörja ansökningen i god tid då valideringen är en omfattande och tidskrävande process. Läs mer nedan under Särskild behörighet.
Krav för behörighet
För att antas till VAL-projektet vid Karlstads universitet med inriktning yrkeslärare krävs dels att du har rätt yrkeslärartjänst, dels att du har aktuella, specialiserade och relevanta yrkeskunskaper i något av de yrken som eleverna i gymnasieskolan utbildas mot.
- Erfarenhet som yrkeslärare
Du måste ha arbetat som ansvarig yrkeslärare i minst två år på minst halvtid i något av de yrkesämnen som du valideras i och bedöms uppfylla kraven för.
Från och med studiestart vårterminen 2021 gäller nya regler för dig med omfattande erfarenhet som yrkeslärare som kan innebära extra tillgodoräknanden och kortare studietid. Du ska ha arbetat minst åtta läsår med en total omfattning av minst 75 procent. Minst tre av dessa åtta år ska vara sammanhängande.För antagning till hösten 2022 gäller att de åtta läsåren ska vara intjänade senast 15 oktober 2021 och att du var anställd den dagen. Du ska huvudsakligen ha varit verksam som lärare i det yrkesämne som du har möjlighet att nå en examen i. Detta ska framgå av tjänstgöringsintyget. Utöver detta kan det vara aktuellt att tillgodoräkna tidigare studier. En individuell studieplan upprättas i samband med antagningen.
Har du inte arbetat som yrkeslärare i minst två år rekommenderas du istället att söka till det reguljära Yrkeslärarprogrammet.
- Särskild behörighet
Den särskilda behörigheten är dina yrkeskunskaper som du ansöker om att få validerade i Valda. Du ska enbart ansöka om validering på den högskola eller det universitet där du i första hand vill studera yrkeslärarprogrammet.
Alla sökande erbjuds ett kartläggningssamtal. I samtalet stöttar vi dig hur du kan synliggöra din kompetens så att du får fram ett komplett och bedömningsbart underlag. Läs mer om vad validering innebär här.
I Valda behöver du ladda upp intyg från arbetsgivare och utbildning som påvisar dina erfarenheter, kunskaper och färdigheter i relation till kraven för de ämnen du vill bli lärare i. Tänk på att det är din anställningstid och dina kunskaper från ditt originalyrke som ska beskrivas och styrkas, inte eventuella erfarenheter som lärare i yrkesämnet.
Intyg från arbetsgivare behöver styrka:
- arbetad tid och omfattning (arbetsgivarintyg)
- vilka arbetsuppgifter, ansvar och verktyg/metoder/program du använt (tjänstgöringsintyg). Använd gärna vår mall "Intyg om arbetsuppgifter" (under "Dokument").
Tänk på att begära in och samla ihop alla betyg och intyg i god tid. Dokument som du bara har i pappersform behöver du scanna in och spara på din dator innan du kan ladda upp det i Valda. Du kommer till Valda här.
Vi kan komma att kontakta intygsgivare för att verifiera innehållet i bifogade dokument och vi anmäler alla brott mot lagen om urkundsförfalskning.
Intervju
Alla sökande som vi ska validera för antagning behöver genomföra ett utforskande samtal/intervju med en kartläggare. När vi granskat din ansökan i Valda och bedömt att de handlingar du skickat in är relevanta för en fortsatt validering (i minst ett av de yrkesämnen som du också undervisar i) kommer vi kontakta dig för en intervju. Denna intervju genomför vi för att kunna validera de kunskaper du som individ har utvecklat från dina erfarenheter. Intervjun spelas in och sakkunnig bedömare tar del av den i efterhand och gör en helhetsbedömning ihop med övriga handlingar i Valda.
Din yrkeskunskap valideras och bedöms utifrån:
- Innehåll - Varje ämne har en beskrivning. Det är utifrån ämnesbeskrivningarna som du ska beskriva och styrka dina kunskaper.
- Nivå - Dina yrkeskunskaper ska motsvara minst nivå 5 enligt Sveriges referensram för kvalifikationer (SeQF). Det betyder att du ska kunna planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter. Du ska också kunna lösa sammansatta problem samt kommunicera åtaganden och lösningar.
- Aktualitet - Dina yrkeskunskaper ska vara aktuella i tid. Det betyder att din yrkeserfarenhet inte får vara för gammal.
- Din yrkeserfarenhet ska vara erfarenhetsbaserad och återfinnas i något av gymnasieskolans yrkesprogram.
Ämnet specialidrott
Skolverket omklassificerade ämnet specialidrott från ”yrkesämne” till ”visst ämne” den 1 juli 2017. Du kan inte längre ansöka om att bli antagen till yrkeslärarutbildningen med specialidrott som ämne (sista omgången var antagning till utbildning som startar höstterminen 2019). Nu krävs akademiska studier i ämnet för att bli behörig.
Urval och antagningsbesked
Under förutsättning att webbansökan, bilagor samt validering i Valda inkommit i tid, och du bedöms behörig i minst ett yrkesämne, kommer du att antas till utbildningen. Inget urval görs och samtliga behöriga antas. Antagningsbesked kommer att publiceras på antagning.se senast den 14 juni 2022 inför HT22. Resultatet från valideringen kommer att synas i meritfliken på antagning.se när den är klar. Individuell studieplan för VAL skickas separat via e-post.
Mer praktisk information om studiestart och studier i VAL:
Examen och utökad behörighet
När utbildningen är slutförd ansöker du om examen. Examen utfärdas i de ämnen som du bedömdes behörig i vid antagningen. Om det under studiernas gång framkommer att behörighetskraven även för andra ämnen kan vara uppnådda blir detta en fråga som hanteras av Skolverket när ansökan om legitimation görs.
