Utveckla din läsundervisning - läsförståelse och tolkning i åk 4-gymnasiet 7.5 hp
Kursens syfte är att ge fördjupade ämnesdidaktiska kunskaper om undervisning som utvecklar elevers läsförståelse och tolkning. Detta avser såväl textteoretiska som läs- och litteraturdidaktiska perspektiv. Kursen syftar också till att ge deltagarna vetenskaplig grund och konkreta redskap för att bedriva lokalt baserad undervisningsutveckling kopplad till läsning.

MÅLGRUPP
Lärare i årskurs 4 och upp till gymnasiet.
INNEHÅLL
I kursen behandlas centrala teorier om och perspektiv på läsning och läsutveckling hos unga. Dessa kopplas till teorier om och metoder för undervisning i läsförståelse och tolkning av sakprosa och skönlitteratur.
Kursen behandlar också centrala faktorer som relaterar till elevers läsutveckling såsom socioekonomiska faktorer, språkvillkor, kognitiv utveckling samt grunder för utveckling av läsvanor och läsmotivation.
Kursens innehåll utgår dels från ämnesdidaktiska teorier med fokus på relationen mellan text, läsare och läsning samt undervisning och uppföljning, dels från sociokognitiva teorier om stödstrukturer i undervisningen som gynnar elevers lärande.
I kursen riktas även uppmärksamhet mot läsdidaktiska teorier kopplade till frågor om textval och metodval samt hur elevers förförståelse och läsmotivation inverkar på planering av undervisningen.
Till kursen centrala teoretiska begrepp hör framför allt analys och tolkning av text, modellering och explicit undervisning i lässtrategier, djupläsning och perspektivtagande samt utforskande dialog. Kursen fokuserar på tre metodiska områden: explicit strategiundervisning; utforskande textsamtal; och kritiskt-analytiskt skrivande omläsning.
I kursen ingår analys av egen undervisning och introduktion till observation och återkoppling som utgångspunkt för lokalt och kollegialt arbete med undervisningsutveckling.Akademiskt skrivande används i kursen som redskap för lärande, utveckling och professionell dialog.
Efter avslutad kurs skall deltagaren kunna
- presentera och diskutera olika forskningsbaserade metoder för att utveckla elevers förmåga att analysera och tolka sakprosatext och skönlitteratur
- planera, genomföra och utvärdera egen läsundervisning utifrån vetenskapligt baserad kunskap om relationen mellan undervisning och utveckling av läsförståelse och tolkningsförmåga
- analysera och diskutera orsaker till dagens sjunkande läsförmåga bland yngre och identifiera skolbaserade åtgärder på kort och lång sikt med stöd i aktuell och relevant forskning
- redogöra för fördelar och nackdelar med olika undervisningsmetoder, dvs olika sätt att utforma undervisning, läsaktiviteter och bedömningsformer, utifrån aktuell läsforskning
- planera, genomföra och utvärdera egna undervisningsupplägg riktade mot sakprosaläsning i svenskämnet med stöd i aktuell läsforskning
- planera, genomföra och utvärdera egna undervisningsupplägg riktade mot skönlitterär läsning i svenskämnet med stöd i aktuell läsforskning
- använda begrepp som lässtrategier, djupläsning, analys och tolkning för att analysera och diskutera egen ochandras läsundervisning
Kursen examineras dels muntligt i seminarieform, dels skriftligt genom fortlöpande loggbok utifrån genomförda undervisningsmoment och avslutande skrivuppgift.
GENOMFÖRANDE
Kursen genomförs under perioden 18 september till 10 december med sex träffar totalt där fyra genomförs digitalt och två fysiskt på Karlstads universitet.
- 18 september, kursstart på Karlstads universitet
- Datum för de digitala träffarna kommer
- 10 december, kursavslut på Karlstads universitet
FÖRELÄSARE
Michael Tengberg är professor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hans arbete består huvudsakligen av forskning, handledning och undervisning, men inkluderar även samverkan, utvärdering och kompetensutveckling. Tengbergs forskning handlar framför allt om ungdomars läsning och om litteraturundervisning, men han arbetar också med olika former av bedömning och provkonstruktion liksom med frågor om undervisningskvalitet och metodutveckling.
Marie Wejrum arbetar som universitetsadjunkt i svenska språket. Inom undervisningen arbetar hon främst med kurser inom ämneslärarprogrammet med inriktning mot läsforskning och läsundervisning samt med magister-/masterprogrammet i ämnesdidaktik. Marie disputerade i september 2024 med en avhandling om högstadieelevers läsning av texter på nätet som försöker påverka dem på olika sätt.
KOSTNAD
Kurskostnaden är 12 800 SEK exkl. moms per deltagare. Fika ingår i kurskostnaden vid de fysiska träffarna. Kursen behöver minst 20 deltagare för att kunna starta.
Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord. Som huvudman kan du beställa flera kursplatser till dina lärare.
- Kontakta vår uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 072-454 77 60, när du har frågor om detta. Annars är det bara att anmälda dig/dina deltagare via anmälningslänken här på webbsidan.
Huvudmannen ansvarar för att deltagarna får tid avsatt för genomförandet av kompetensutvecklingen. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
