Gruppundervisning för blåsinstrument - nybörjargrupp, 7.5 hp
Akademin för kulturskolor erbjuder öppna och skräddarsydda kurser landets musik- och kulturskolor sedan 2018. Kurserna har tagits fram av Institutionen för konstnärliga studier och Musikhögskolan Ingesund vid Karlstads universitet.
Här beskriver vi hur ett kursupplägg där omfattningen kan ge deltagaren 7.5 högskolepoäng, men vi kan också skräddarsy kortare kursupplägg.
Kursen Gruppundervisning för blåsinstrument – att starta en nybörjargrupp 7.5 hp bidrar till att du utvecklar och fördjupar dina kunskaper och arbetssätt genom nya perspektiv om hur du kan undervisa barn i grupp. Forskningen visar att barn vill ha gemenskap, mycket tid tillsammans och bli bra tillsammans. Hur möter vi dessa önskemål samtidigt som vi tillvaratar elevens individuella utveckling?
Kursen är framtagen av Annmari Wangin vid Musikhögskolan Ingesund som prisats av Kungliga musikaliska akademin för sin betydelsefulla verksamhet som lärare i brassinstrument och metodik.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som har anställning på en musik- eller kulturskola. Du kommer att kunna praktisera dina kunskaper löpande för att få ett utvecklingsarbete som direkt ger effekt i verksamheten med barnen. De undervisande lärarna i kursen fungerar som handledare mellan kursträffarna. Inför 2019/2020 planerar vi en kurs med inriktning på mellanstadieelever och inför 2020/2021 en kurs med inriktning på högstadie- och gymnasieelever.
Innehåll
- Barnet
- Verktygen
- Gruppen-Läraren
- Utåtriktad verksamhet och nätverksbyggande
Genomförande
Kursen genomförs med fyra heldagar under perioden augusti till juni. Undervisningen sker främst i form av workshops och seminarier, textstudier, inlämningsuppgifter och enskild handledning. För att gå kursen krävs att du har en grupp som du kan arbeta med mellan kurstillfällena. Efter avslutad kurs får du kursintyg. För den som vill finns möjlighet att examineras för högskolepoäng.
Lärare
- Annmari Wangin är kursansvarig och adjunkt i brass och metodik vid Musikhögskolan Ingesund och lärare vid Kulturskolan i Linköping. Hon är idégivare till brasslek som startades 1995 i Linköping. Hon tilldelades Göran Lagerwalls pedagogstipendium 2015 med motiveringen ”I sin pedagogiska gärning vidareutvecklar hon kontinuerligt sin undervisning så att den svarar mot det behov som finns hos varje ny generation av studenter. Detta gör hon med smittande energi och stort engagemang”.
- Maria Becker Gruvstedt, lektor i instrumentalundervisningens didaktik vid Musikhögskolan i Malmö och lärare vid Kulturskolan i Lund.
- Birgitte Grong, träblåslärare och dirigent, arbetar vid Skiens kulturskole, Universitetet i Stavanger, Musikhögskolan Ingesund samt på Norges Musikorps Forbund.
- Gunnel Holmgren, adjunkt i klassrumsmetodik vid Musikhögskolan Ingesund.
- Maria Palmqvist, adjunkt i rytmik vid Musikhögskolan Ingesund och lärare på Graningegården skola i Arvika.
VI ERBJUDER OLIKA UTBILDNINGSSÄTT
Vi vill gärna få inspel om hur en utbildning bäst skulle skräddarsys för din musik- eller kulturskola. Kontakta vår uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, tel. 072-454 7 7 60, för en dialog.
Här kommer några exempel på genomförande som andra musik- och kulturskolor beställt av oss:
Skräddarsytt för län/region
Stockholms läns musik- och kulturskolor har gjort en behovsinventering och resultatet blev att Karlstads universitet tog fram tre kurser; gruppundervisning för piano, gruppundervisning för blåsinstrument 7,5 hp - att starta nybörjargrupp samt dansdidaktik för kulturskolan 6-8 år, 7,5 hp. Under året 2018/2019 genomfördes pianokursen med 15 pedagoger där universitetets lärare genomförde kursen i Bromma kulturskolas lokaler.
Skräddarsytt för en kommun
Under våren 2019 kompetensutvecklades 30 pedagoger i gruppundervisning för blås och gruppundervisning för stråk. Även här kommer våra lärare genomföra kurserna på plats i kommunen.
Öppna kurser
Vi kan också erbjuda öppna kurser efter att vi fått in intresseanmälningar inom ett ämnesområde. Det handlar om kurser som är öppna för deltagare från olika kulturskolor runt om i landet. Kurserna genomförs på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Utbildningarna tas fram av Institutionen för konstnärliga studier och Musikhögskolan Ingesund vid Karlstads universitet.
Finansiering
För att kunna anmäla sig till en uppdragsutbildning måste en deltagare ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där arbetsgivaren godkänner deltagandet. Uppdragsutbildningar kan även köpas av arbetsmarknadspolitiska skäl av Arbetsförmedlingen eller omställningsorganisationer. Det är enligt uppdragsutbildningsförordningen inte tillåtet att köpa en uppdragsutbildning som privatperson.
Tänk på att det kan finnas finansieringsmöjligheter via till exempel statsbidrag, Omställningsfonden, Trygghetsrådet och Kulturrådet.
Intresseanmälan
Du kan göra en icke bindande intresseanmälan till utbildningen och kommer då få ett mejl från oss i god tid innan anmälan startar.