Arbetsmiljö i praktiken - en lönsam affär 7.5 hp
En organisation med god arbetsmiljö är attraktiv för arbetssökande och har större chans att behålla medarbetare. Den är också lönsam eftersom friska och nöjda medarbetare innebär färre sjukskrivningar och ökad produktivitet. Kursen ger dig fördjupad kunskap i arbetsmiljöarbetets regler, teorier och metoder, med särskilt fokus på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Målgrupp
Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till dig som arbetar med HR-frågor och personer som leder personal eller arbetar inom företagshälsovården. För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.
Deltagande i uppdragsutbildningar kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier.
Innehåll
- Lagar, regler och omvärldsfaktorer som styr och påverkar arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet
- Arbetsmiljöns huvudaktörer och deras roll i arbetsmiljöarbetet
- Riskfaktorer och friskfaktorer som påverkar arbetsmiljön, med särskilt fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö
- Teorier och metoder för analys av arbetsmiljön på organisations- och arbetsplatsnivå
- Metoder för att presentera och synliggöra vinster med en god arbetsmiljö
Målsättningen är att du efter avslutad kurs har förvärvat kunskaper om vad som styr och påverkar arbetsmiljöarbetet och hur du kan argumentera för och systematiskt arbeta med en god arbetsmiljö i din organisation.
Föreläsare
Carin Håkansta, fil dr i arbetsvetenskap och vid arbetsvetenskap på Karlstads universitet samt senioranalytiker på Arbetsmiljöverket.
Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet
Malin Lohela Karlsson, dr vid Institutionen för medicinska vetenskaper, arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet
- Se filmen om att investera i arbetsmiljö med Malin Lohela Karlsson (Källa: suntarbetsliv.se)
Genomförande
Kursen genomförs med fem närträffar på Karlstads universitet.
Instruktioner, litteratur och inlämning av individuella uppgifter sker på distans via utbildningsplattformen Canvas. Kursen ges på halvfart vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med cirka en dags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att erhålla högskolepoäng.
Kursen examineras i form av presentationer och diskussioner i seminarieform (2 hp + 2 hp) och en skriftlig inlämningsuppgift (3,5 hp).
Kurskostnad och anmälan
Kontakta uppdragskoordinator för mer information om kurskostnad.
Obligatorisk litteratur, för- och eftermiddagsfika och lunch ingår i kurspriset. Utöver kurskostnaden tillkommer kostnad för ev. logi och resor.
Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot 25 deltagare och behöver minst 18 deltagare för att kunna starta. Kurskostnaden faktureras efter kursstart.
