Projektledning 4.0 - generell projektledningsmetodik 7.5 hp
Projektledning 4.0 ger dig en såväl teoretisk som praktisk grund för att hantera alla typer av projekt och en kunskap om de senaste trenderna inom projektledning – projektledning 4.0! Du får tillgång till svenska och internationella gästföreläsare, både universitetslärare och forskare, men också föreläsare från branschen med lång erfarenhet. Alla författare till kurslitteraturen deltar som föreläsare vilket ger en unik möjlighet att ta del av deras kunskaper men också diskutera och ställa frågor.
Målgrupp
Utbildningen passar både nuvarande och framtida projektledare eller projektmedarbetare i såväl privat som offentlig sektor. Oavsett om du redan har praktisk erfarenhet av projektledning men vill få en mer solid teoretiskt grund och få insikt i de senaste trenderna eller om du är ny inom området och känner att du behöver en gedigen teoretisk och praktisk grund att stå på så passar Projektledning 4.0.
Syfte
Handelshögskolan vid Karlstads universitet erbjuder Projektledning 4.0 som en skräddarsydd ingång till framtida sätt att hantera projekt. Målet med kursen är att ge både en teoretisk och praktisk grund för att hantera alla typer av projekt, inklusive traditionella sekventiella (vattenfall), agila eller hybridprojekt. Det unika med kursen är kopplingen till utvecklingen av projektledning genom att introducera deltagarna för fördelar och utmaningar med varje nivå av projektledning från 1.0 (hierarkisk uppifrån-och-ner) till 4.0 (ekosystem).
Kursen genomförs som ett exempel på projektledning 4.0, inklusive en förfas under första kvartalet där individuella kursmål diskuteras i dialog mellan deltagaren, hans/hennes organisation och kursledaren. Under själva kursen (projektfasen) bildar deltagarna virtuella projektteam som kommer att leverera ett antal projekt i rollspel med en projektägare baserat på fall där verklighet och virtuell verklighet sammanfogas. Slutligen kommer alla involverade intressenter att delta i en fas för efterprojektevaluering för att säkerställa att lärdomar används för kontinuerliga förbättringsprocesser.
Innehåll
Kursen inkluderar virtuella möten, coaching och uppföljningsdiskussioner om individuella projekt ur kursdeltagarens perspektiv. Fokus ligger på projekt i olika professionella sammanhang och särskild tonvikt läggs på projektavgränsning samt planering, organisation och slutförande av projekt, samt samverkan mellan projektledare och andra chefer i organisationen där projektet genomförs.
Kursarbetet kännetecknas till stor del av att deltagarna ansvarar för att aktivt arbeta i grupp med autentiska fall. Efter avslutad kurs förväntas deltagaren kunna:
- beskriva projekt som målinriktat arbete
- identifiera och använda relevanta verktyg och metoder för projektorganisation, planering och styrning med hänsyn till varje projekts unika särdrag,
- förstå utvecklingen av projektledning från 1.0 (hierarkiskt) till 4.0 (ekosystem) för att kunna fastställa för- och nackdelar för varje nivå och kopplingen till egna projekt och den egna organisationen.
Modul 1: Allmän projektledning
Introduktionsföreläsning av kursledarna Erik Månsson och John Johansson tillsammans med gästföreläsare Bo Tonnquist som introducerar sin bok Projektledning följt av en workshop.
Modul 2: Agil projektledning
Gästföreläsning av Dr. Tomas Gustavsson som introducerar sin bok Agile Project Management följt av en workshop.
Modul 3: Projektstyrning
Gästföreläsning av Rolf Berndtson som introducerar sin bok "Invest in Projects" följt av en workshop om projektstyrningsgruppens roll.
Modul 4: Introduktion av projektcase 1
Kursledarna Erik Månsson och John Johansson introducerar det första projektet som deltagarna kommer att arbeta med och leverera en projektplan som en del av ett tilldelat projektteam.
Modul 5: Projektmål och intressenthantering
Gästföreläsning och workshop med Karin Appelgren.
Modul 6: Risk, resurser, krav och tid
Gästföreläsning och workshop med Karin Appelgren.
Modul 7: Introduktion av projektcase 2 & 3
Kursledarna Erik Månsson och John Johansson introducerar projektcase 2 och 3 som deltagarna kommer att arbeta med och leverera projektplaner som en del av ett tilldelat projektteam.
Modul 8: Gruppmöte om case 2 och 3.
Deltagarna presenterar sina projektplaner för case 2 och 3 som en del av sitt tilldelade projektteam.
Modul 9: Slutseminarium
Litteratur
- Gustavsson, Tomas. Agile Project Management. Sanoma Utbildning
- Tonnquist, B. Project Management. Sanoma
- Berndtson, R. Invest in Projects
Observera att kurslitteraturen också är tillgänglig på svenska.
Genomförande
Utbildningen genomförs under tio veckor med föreläsningar en gång i veckan via zoom på kvällstid (kl. 18.00-21.00). Därefter får du stöd i implementeringen av dina nya kunskaper genom coachning vid tre tillfällen. På så sätt anpassas utbildningen efter dina behov - allt för att utbildningen ska bidra till så stort värde för dig och din verksamhet som möjligt.
Föreläsningarna sker tillsammans med studenter och är på engelska. Gruppuppgifter och coaching sker däremot på svenska (eller på engelska om så önskas) i en grupp men enbart yrkesverksamma.
TREFFEKT® – KOMPETENSUTVCKLING MED EFFEKT!
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen kan användas och ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
- Datum, kl 14:00-16:00: Treffekt®-dialog 1 för både deltagare och chefer
Examination
Du kan välja att genomföra tentamen för 7,5 hp. Bedömningen baseras på individuella skriftliga onlineprov, skriftliga grupphandlingsuppgifter och aktivt deltagande i gruppövningar och seminarier. På begäran kan du ansöka om en individuellt anpassad tentamen där du kommer att reflektera över kursinnehållet i din egen arbetsmiljö, och med möjlighet att komma överens om tentamensform och period (till exempel kopplad till de coaching-sessioner som kommer att erbjudas. Då finns också möjlighet att skriva på svenska istället för engelska.
Föreläsare
Föreläsare från ämnet projektledning hos Handelshögskolan vid Karlstads universitet:
- Erik Månsson har en bakgrund från bank- och finansbranschen i Sverige. Sedan 1998 är Erik baserad i Frankfurt am Main, där han var involverad i Single Euro Payments Area (SEPA) projektet i olika roller i 10 år. Sedan 2002 har han varit en bedömare för internationell projektexcellens på uppdrag av International Project Management Association (IPMA). Från 2018 föreläser han om organisatorisk excellens och mognadsmodeller vid SKEMA Business School i Paris. Sedan januari 2020 är han föreläsare för projektledning och ledarskap vid Karlstad Business School, specialiserad på distansundervisning.
- John Johansson har en bakgrund inom IT där han har startat och lett företag. Han har en rik och mångsidig erfarenhet av att kombinera ledning, ledarskap och teknik i olika IT-projekt och roller. Sedan 2020 är han lärare i projektledning och ledarskap vid Karlstad Business School. John har skrivit böcker om ledarskap och rekrytering.
Gästföreläsare
- Bo Tonnqvist är en välkänd författare och föreläsare om affärsutveckling och projektledning både i Sverige och internationellt (Edinburgh Business School).
- Tomas Gustavsson är forskare och föreläsare i projektledning vid Karlstads universitet och har en doktorsexamen om agila metoder. 2020 belönades hans bok Agile Project Management med utmärkelsen bästa projektledningsboken i Sverige.
- Karin Appelgren är senior projektledare på Trafikverket med IPMA B-certifiering som projektledare samt agilt ledarskap. År 2020 tilldelades Karin som den första och hittills enda svenska finalisten för IPMA globala utmärkelser en bronsmedalj i kategorin Agile Leader of the Year.
- Rolf Berndtson är författare om projektstyrning med lång erfarenhet av styrelseuppdrag, managementkonsulting och projektledning.
- Brane Semolic är doktor i företagsinformatik vid Maribor University i Slovenien och deltidprofessor i projektledning vid Crainfield College i Sydafrika.
- Leif Henriksen är pensionerad professor i teknik, innovation och projektledning vid University of Southern Denmark i Odense, som fortsätter att utveckla ny kunskap med lokala och globala partners.
Kostnad
Kursavgiften är xx xxx SEK exkl. moms per deltagare. Obligatorisk litteratur ingår inte i avgiften.
Kursen genomförs med samläsning tillsammans med studenter och kan ta emot 10 yrkesverksamma deltagare och behöver 3 yrkesverksamma deltagare för att starta. För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller en organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.