Ledarutvecklingsprogram för chefer inom HSB, 15 hp
Ledarutvecklingsprogrammet vänder sig till chefer inom HSB. Den första omgången genomfördes 2021-2022 och nästa omgång startar 2024!
Syfte
Kursens syfte är att ledaren skall tillägna sig utökad kunskap och förståelse kring olika aspekter på individens roll och utveckling i organisationer och arbetsgrupper. Ledaren ska också tillägna sig relevanta teorier kring gruppers och organisationers utveckling kopplat till HSB:s värdegrund och vision.
Mål
Målet är att kunskapen från ledarutbildningsprogrammet ska leda till konkreta och synbara beteendeförändringar hos de deltagande ledarna.
- Ledarna kommer lära sig att arbeta tillsammans med ett distribuerat arbetssätt, vilket främjar samarbetet mellan regioner och förståelsen av olika funktioner i den egna organisationen.
- Tydlig koppling till HSB:s styrdokument Kompassen och kärnvärderingar.
- Underlättar samordnad utveckling.
Teman inom ledarutvecklingsprogrammet
- Träff 1: Introduktion samt temat vision och möten
- Träff 2: Tema: Jag och mitt ledarskap
- Träff 3: Tema: Jag och gruppen
- Träff 4: Tema: Kommunikation
- Träff 5: Tema: Kommunikation i organisationen
- Träff 6: Tema: Svåra samtal
- Träff 7: Slutexamination på Karlstads universitet. Tema: Plan för mitt ledarskap
Datum för kursträffar
Ledarutvecklingsprogrammet omfattar sju träffar och startar nästa gång 2024. I juni 2023 lägger vi upp datum för träffarna.
Alla dagar, förutom avslutningen, genomförs på en konferensanläggning i Stockholm.
Dag 1: kl. 10:00-18:30, middag kl. 19.30
Dag 2: kl. 08:30-16:30
Treffekt® - dialog för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer som avser stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Zoomträff för chefer:
- Datum kommer, kl. 14:00-16:00 - presentation av programmets teman, genomgång av Treffekt® samt möjlighet att med övriga chefer diskutera hur en på bästa sätt kan stötta de medarbetare som ska gå programmet.
Genomförande
Arbetsgrupp
Deltagarna tilldelas en arbetsgrupp som utgör grunden för arbetet mellan träffarna. Till varje tema kopplas olika uppgifter, både individuella och i grupp, som man samarbetar kring. Varje arbetsgrupp tilldelas en lärare som följer gruppen och ger fortlöpande återkoppling mellan träffarna.
Interaktionen i den egna arbetsgruppen, där deltagarnas ges möjlighet att både tillämpa och reflektera kring teorier och verktyg tillsammans med kolleger, utgör en avgörande komponent i det pedagogiska upplägget för kursen. Gruppen arbetar distribuerat via digitala verktyget Zoom och lärplattformen Canvas.
Mentorsgrupp
Tvärgrupper av kursgrupperna med fokus på det personliga ledarskapet och utveckling.
Varje mentor och mentorsgrupp följer varandra under kursen. Gruppen träffar sin mentor vid varje fysisk träff.
Gruppen nyttjar de teorier och verktyg som aktiveras under kursen. Här arbetar deltagaren fokuserat i en liten trygg grupp med sin egen utveckling och får kontinuerligt stöd och feedback av övriga medlemmar i gruppen.
Digital dagbok
Efter varje träff skall deltagarna också reflektera individuellt kring temat med utgångspunkt i kursmaterialet och interaktionen i den egna kursgruppen.
Litteratur
Inom varje tema ingår en eller två kursböcker.
Kursträffar
Kursen består av sex fysiska träffar på konferensanläggning i Stockholm samt ett avslutande examinationstillfälle på Karlstads universitet. Mellan kursens fysiska träffar tillämpas en kombination av litteraturstudier samt övningar och uppgifter enskilt och i grupp.
Varje träff innehåller ett examinerande moment dag ett och introduktion till nytt tema dag två som examineras vid nästa tillfälle. Vid nästa träff ägnas dag ett åt redovisning av hemuppgift (examinerande moment) från föregående tema. Varje grupp redovisar skriftligt och muntligt.
Dag två bygger på föreläsningar, workshops och arbete med teori inom det nya tema som introduceras.
Under eftermiddagen arbetar deltagarna under handledning i halvklass med att förbereda och planera hemuppgiften till nästa träff.
Examination och aktivering i orgranisationen
Arbetsgruppens examinationer:
- Består i skriftliga inlämningar och muntliga presentationer i samband med träffarna.
Individuell examinationsuppgift:
- Skapa en plan för hur du ska agera som en framtida chef i din organisation. Utifrån respektive tema plockar du ut delar som du anser är viktiga för din utveckling och din organisation. Du argumenterar för dina val med hjälp av litteraturen och kursmaterial. HSBs kärnvärderingar och vision ska ligga till grund för din plan. Examineras på seminarium vid Karlstads universitet.
Kurs- och processledare
- Henrik Bergman är kursledare och handledare för två mentorsgrupper i programmet. Henrik är filosofie licentiat i idrottspsykologi, licensierad organisationskonsult (GDQ) och undervisar i ledarskap, grupper och projektledning på Handelshögskolan vid Karlstads universitet och är programledare för magisterprogrammet i projektledning.
- Anders Landgren är processansvarig för hela ledarskapsprogrammet och föreläser om förändringsarbete och värdegrundsbaserat ledarskap. Anders är tidigare hr-chef på SkiStar AB och grundare av SkiStar Academy. Numera är han seniorkonsult på YouTurn AB med uppdrag i ett flertal branscher.
- Ulrik Terp är föreläsare och handledare för två mentorsgrupper i programmet. Ulrik är filosofie doktor i psykologi, grundläggande terapeut (KBT) och licensierad organisationskonsult (GDQ). Ulrik arbetar som lärare och forskare på Karlstads universitet. Merparten av Ulriks undervisning handlar om arbets- och organisationspsykologi på psykologprogrammet, men Ulrik arbetar även med utbildning av både blivande och yrkesverksamma chefer och arbetsledare.
Föreläsare
- Jon Forssell är beteendevetare och konsult som föreläser om hur vi uppfattar och formar vår sociala verklighet. Han identifierar sociala strukturer och normer i en organisation och ser i vilka kontexter budskap och människor finns. Sedan översätter han det till konkreta sammanhang som utgångspunkt för lärande, reflektion och förändringsarbete.
- Lena Lid-Falkman är ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och arbetar som universitetslektor i arbetsvetenskap på Karlstads universitet. Hennes forskning har fokus mot retorik och kommunikation i kombination med organisation och ledarskap. Lena är en erfaren och uppskattad föreläsare.
- Per Kristensson är professor i psykologi med fokus på kundpsykologi och innovation. Föreståndare för Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.
Kostnad och anmälan
Kostnaden anslås av HSB och länk till kursanmälan har distribuerats till HSB för vidare spridning i organisationen. Anmälningslänken finns även här på webbsidan.
Det finns 25 platser till programmet och vi behöver 20 deltagare för att starta.
Anmälan är bindande.