Project support - hållbart föräldraskap, 5hp
När föräldrar upplever svårigheter i sitt föräldraskap hamnar de ofta i destruktiva cirklar och riskerar att bli irriterade och obehärskade eller frustrerade och hjälplösa. Project Support är en evidensbaserad föräldraintervention som ursprungligen är framtaget för att stödja våldsutsatta föräldrar som upplever svårigheter i sitt föräldraskap.
Programmet har utvärderats med positiva resultat inom Child Protection Service i familjer där barn farit illa och i verksamheter där man arbetar med kvinnor som vill ta sig ur prostitution och arbeta med sitt föräldraskap. Project Support skiljer sig från andra föräldraprogram genom att metoden innehåller både socialt/emotionellt stöd och praktisk träning av föräldraförmågor. Behandlarna visar och tränar de olika föräldraförmågorna i praktiska övningar tillsammans med föräldrarna. Project Support är användbart för flertalet föräldrar som behöver stöd i sitt föräldraskap och har barn i åldern 3-9 år.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är socionom, beteendevetare, legitimerad psykolog/psykoterapeut, pedagog eller familjebehandlare. Du ska gärna ha erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.
Vi erbjuder också ett implementeringsstöd för kursdeltagarnas chefer och metodhandledare i form av tre kortare träffar via Zoom med vår kursansvariga och uppdragskoordinator.
Innehåll
Kursen innehåller förutom praktisk och teoretisk kunskap om föräldrastödsprogrammet Project Support följande:
- Grundläggande principer för inlärning och beteendeförändring
- Beteendeanalys
- Yngre barns psykiska och motoriska utveckling
- Barns förmåga till emotionsreglering
- Anknytningsteori
- Föräldrafärdigheter utifrån Project Support
Målsättningen med kursen är att du efter avslutad kurs ska kunna bedöma vilka föräldrar och barn som kan ha nytta av Project Support samt arbeta med föräldrastödsprogrammet.
Kursen examineras i form av skriftliga inlämningsuppgifter och obligatorisk närvaro vid kurstillfällena. Du kan läsa mer om Project Support och den utvärdering som gjorts i Sverige här på webben, se länk under dokument.
Genomförande hösten 2024
Kursen genomförs med digitala föreläsningar och fysiska träffar för workshops i Göteborgsområdet, lokal meddelas senare. Delar av kurslitteraturen och vissa föreläsningar ges på engelska.
Kursen genomförs på kvartsfart, vilket innebär att deltagarna behöver räkna med cirka en dags kursarbete per vecka. Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras utifrån befintlig kurslitteratur för att erhålla högskolepoäng.
Digitala föreläsningar för kursdeltagarna
- 3 september, kl. 10:00-12:00
- 17 september, kl. 9:00-15:00
- 18 september, kl. 9:00-12:00
Fysiska workshops på Karlstads universitet för kursdeltagarna
- 7 oktober, kl. 10:00-16:30
- 8 oktober, kl. 9:00-16:30
- 9 oktober, kl. 9:00-15:00
Se detaljer i schemat under dokument på den här webbsidan.
Implementeringsstöd för kursdeltagares chefer och metodhandledare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer som avser stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Implementeringsstödet består av tre träffar á 1 - 2 timmar via Zoom. Den första träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter den andra närträffen för deltagarna och den sista träffen efter kursavslut. Syftet med implementeringsträffarna är att få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kursdeltagaren men också planera och förbereda den egna organisationen.
Zoomträffar för chefer och metodhandledare
- 28 augusti 2024, kl. 9:30-12:00 - forskning och erfarenheter av implementering med Helena Draxler och Nina Sundberg
Föreläsare
- Helena Draxler, leg psykoterapeut och lektor i psykologi vid Karlstads universitet
- Maths Wensmark, leg psykolog och leg psykoterapeut
- Kjerstin Almqvist, adj. professor i medicinsk psykologi vid Karlstads universitet, leg psykolog och leg psykoterapeut
- Renee McDonald, professor och associated dean for research and academic affairs vid Southern Methodist University, Dallas, Texas. En av upphovspersonerna till Project Support.
- Linda Olson
Kurskostnad
Kurskostnaden är 18 900 SEK exkl. moms per deltagare.
I priset ingår Manual för Project Support, fika samt implementeringsstödsträffar för chefer och metodhandledare. Utöver kurskostnaden tillkommer kostnad för ev. logi och resor och övrig litteratur.
Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot 25 deltagare och behöver minst 18 deltagare för att kunna starta. Kurskostnaden faktureras efter kursstart.