Ekonomi för icke ekonomer i ledande befattning, 10 hp
Allt i en verksamhet genomsyras av ekonomi. Inte bara ekonomiavdelningen utan även inköp, personal, försäljning, produktion, marknadsföring och distribution. Oavsett om du vill öka din företagsvinst, förbättra budgethanteringen, sälja in nya idéer eller bedöma lönsamheten i ett projekt krävs att man förstår och kan tillämpa de ekonomiska grunderna. Ekonomiskt beslutsfattande för icke ekonomer i ledande befattning är en uppdragsutbildning vid Karlstads universitet.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som vill bli bättre på att ta beslut eller diskutera konsekvenser i frågor av ekonomisk art. Du arbetar i en ledande befattning inom ett företag eller offentlig verksamhet eller som styrelseledamot. Du har eller ska få resultat- och budgetansvar för en avdelning eller ett projekt eller av annat skäl behöver kunna förstå de ekonomiska sambanden. Genom kursen utvecklar du en bättre förståelse för att hantera ekonomiska frågor i din yrkesroll.
Innehåll
- Grundläggande ekonomiska begrepp
- Sambandet mellan resultat- och balansräkning
- Verksamhetsstyrning mot ekonomiska mål, hur resultat beräknas
- Årsredovisning – tolkning och förståelse
- Budgetering
- Analys av nyckeltal
- Kalkyler som beslutsunderlag
- Investeringsbedömning
- Finansieringens betydelse för lönsamhet och risk
- Hållbarhetsredovisning
- Balanserad styrning
Målsättningen är att du efter avslutad kurs har förvärvat kunskaper om grundläggande företagsekonomiska begrepp och hur dessa används som underlag för beslutsfattande. Du ska även kunna reflektera över hur ett företags ekonomi styr beslutsfattande och vilka konsekvenser fattade beslut kan få.
Kursen examineras i form av hemtentamen. Den utformas individuellt där du gör en utredning kopplat till kursens innehåll inom den verksamhet som du är verksam.
Genomförande
Kursen genomförs med två närträffar, lunch till lunch, på Karlstads universitet.Till detta kommer webbinarier kl 15:00-17:00 vid fyra tillfällen.
Därutöver ingår individuella uppgifter på distans via lärplattformen Canvas. Kursen ges på kvartsfart vilket betyder att du får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter. Efter sista träffen har du möjlighet att examineras för 10 högskolepoäng genom att göra en hemtentamensuppgift. Om du inte gör examinationsuppgiften får du ett kursintyg utan hp om du deltagit i minst fem av sex träffar.
Kursdatum
Närträff 1 på Karlstads universitet
- Dag 1, kl 13:00-18:00 (därefter gemensam middag)
- Dag 2, kl. 08:30-12:00 (avslutas med gemensam lunch)
Webbinarium
- Dag 3, kl 15:00-17:00
- Dag 4, kl 15:00-17:00
- Dag 5, kl 15:00-17:00
- Dag 6, kl 15:00-17:00
Närträff 2 på Karlstads universitet
- Dag 7, kl 13:00-18:00
- Dag 8, kl. 08:30-12:00 (avslutas med gemensam lunch)
Handledning
Handledning inför examination sker efter närträff 2.
Examination
Examinationen sker i form av en hemuppgift som lämnas in skriftligt senast den 25 augusti 2024.
Kurslitteratur
-
Ekonomi för icke-ekonomer, Mikel Carlsson, Liber
TREFFEKT® – KOMPETENSUTVCKLING MED EFFEKT!
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen kan användas och ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
- Treffekt-dialog 1 för både deltagare och chefer ÅÅMMDD i på zoom, kl. 15.00-16.00
- Treffekt-dialog 2 den ÅÅMMDD på zoom, kl. 15.00-16.00
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden anslås när anmälan startar. För- och eftermiddagskaffe samt lunch i samband med närträffar ingår i kurspriset, dessutom ingår en gemensam middag vid första närträffen. Kurslitteratur ingår inte i kurskostnaden. Fakturering sker i samband med kursstart.
Kursen kan ta emot 16 deltagare men behöver minst 12 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller en organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.