Jack Ågren, professor i straffrätt
Jack Ågren, professor i straffrätt vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet, tog steget från storstadens puls och betong för att få uppleva natur, krispigt ren luft, att stå öga mot öga med rådjur och dessutom kunna realisera högt ställda krav på boendedrömmar. Men hur gick det till när han valde att lämna Stockholm för Värmland och Karlstads universitet?

– När tidigare studierektorn för juristprogrammet på Karlstads universitet hörde av sig till mig för ett antal år sedan för att höra om mitt eventuella intresse av att lämna min tjänst vid Stockholms universitet till förmån för Karlstads universitet hade jag inledningsvis en rätt avog inställning.
– Rent intuitivt kände jag att Karlstad och Värmland nog hade svårt att erbjuda något som inte redan fanns att uppbringa i vår vackra huvudstad. Yrkesmässigt hade jag en bra tjänst som lektor i straffrätt på Stockholms universitetet med trevliga kollegor och nyfikna och vetgiriga studenter som var mycket tacksamma att undervisa. Dessutom fanns närhet till myndigheter, företag och andra associationer med relevans för såväl forskning som undervisning. Tanken på att lämna Stockholm framstod som än mer främmande på ett privat plan.
– Jag, som är stockholmare sedan födseln, och min fru trivdes mycket bra i vår lägenhet av äldre modell. Familj, släkt och vänner fanns på pendelavstånd från oss och Stockholms utbud av högklassisk gastronomi, kultur, sport och andra aktiviteter vi som mogna vuxna (nåja…25 +…) uppskattar trodde vi inte skulle gå att trumfa. Men låt gå! Ett möte med de ansvariga för juristprogrammet på Karlstads universitet kunde väl ändå gå för sig. Om inget annat kunde det bli en trevlig utflykt till Karlstad.
Mötet med Karlstads universitet verkar ha gått bra – fyra år senare är du kvar
– Jag och min fru är numera övertygade ”värmlänningar” Den kvarlevande Stockholmsdialekten till trots är jag helt såld såväl jobbrelaterat som privat. Jag har fått frågan av vänner och tidigare kolleger från Stockholm om jag ångrar något med att flytta hit. Mitt svar blir alltid: jag ångrar att jag inte flyttade hit tidigare.
Vad skulle du säga är de stora skillnaderna mellan juristprogrammen på Stockholms universitet respektive Karlstads universitet?
– I förhållande till juristprogrammet på Stockholms universitet är juristprogrammet på Karlstads universitet (som alltjämt måste anses som ”nytt”) förhållandevis litet sett till antalet medarbetare och studenter. Det finns naturligtvis ”stordriftsfördelar” vid större lärosäten – inte minst när det gäller forskarmiljöer – även om jag vill framhålla vår ”litenhet” som något positivt.
– Som lärare har jag en helt annan möjlighet att lära känna studenterna och följa deras utveckling från start till mål med särskilt fokus på progression. Vi lärare är inte ensamma om att uppmärksamma våra studenters utveckling – arbetsgivarna gör detsamma. Vidare uppfattar jag att riskerna för ett anonymiserat (och också missnöjt) lärarkollektiv är mindre då varje enskild medarbetare och dennes behov lättare kan synliggörs. Vi måste helt enkelt bry oss om varandra, ta egna initiativ, vara kreativa, kunna samarbeta och dessutom bidra till ett gott arbetsklimat för att ha en chans att hävda oss mot de större lärosätena. Alla behövs och ingen glöms bort! Till detta kommer en minskad risk för att det skapas osunda hierarkier och privilegier – tendenser till detta kan upptäckas snabbare och då motverkas. En ytterligare spaning är hur vi inom ämneskollegiet gemensamt jobbar för att framhäva goda exempel, t.ex. ett ”profilämne”. Det råder inte samma konkurrenssituation som det kan göra på ett större lärosäte vilket gör att goda idéer har lättare att sätta rot och vinna uppmärksamhet.
På ett privat plan då, har det blivit som du trodde?
– När det gäller livet vid sidan av jobbet är det omöjligt att kortfattat beskriva det lyft det inneburit att lämna betongen i Stockholm till förmån för vackra Värmland. Jag vill särskilt lyfta naturen. Jag hade inte förstått behovet av närheten till skog och vatten förrän jag flyttade hit. Betonas bör i sammanhanget att fastighetspriserna gör det möjligt att realisera högt ställda krav på boendedrömmar. Som ett ovärderligt komplement tillkommer sedan den rena luften och lugnet men även djurlivet. Varken jag eller min fru hade tidigare varit med om att ha blivit synade av ett rådjur i samband med middagsförberedelser – här hände det!
– Och du! Det finns god mat, kultur och sport också i Värmland – om än inte lika bra lag som Hammarby och Timrå IK förstås. Avslutningsvis. Jag har ombetts att ge ett råd till den som överväger att flytta till Värmland och Karlstads universitet. Mitt råd kan bara bli ett: släpp allt och kom hit – det är värt det!
