Forskning inom interkulturella studier
Vår forskning undersöker de sociala processer som omger politisk och ekonomisk inkludering och exkludering. Rasism som ideologi och vardaglig praktik utgör en viktig del av detta fokus, liksom diskurser om kulturella värden och värderingar i samtida processer av både konflikt och fredlig samlevnad. Nedan presenterar vi aktuella och nyligen avslutade forskningsprojekt och de samarbeten vi koordinerar, och vi länkar till olika forskningsresultat, som konferenser och publikationer.

UNDERSÖKNING AV RELATIONEN MELLAN FÖRNYBAR ENERGI, VÅLDSAMMA KONFLIKTER OCH JÄMSTÄLLDHET I JEMEN
Ekatherina Zhukova, Maria-Louise Clausen (Dansk Institut for Internationale studier) och Vasna Ramasar (Lunds universitet). Finansierat av forskningsstiftelsen Formas (2023-2027).
Ekonomins koldioxidminskning sker samtidigt som konflikterna i världen ökar, men det finns för lite kunskap om förhållandet mellan förnybar energi och konflikter. Detta fyraåriga forskningsprojekt undersöker sambandet mellan energi och konflikter ur ett genusperspektiv, eftersom både konflikter och förnybar energi påverkar kvinnor i en oproportionerligt hög grad. För mer information, besök projektets hemsida.
SAMHÄLLSVETENSKAP OCH AKADEMISK (O)FRIHET
Staffan Löfving, Benjamin R. Teitelbaum (University of Colorado Boulder) Finansierat av Fakulteten för Humaniora och Samhällsvetenskap, Karlstads universitet, inom ramen för kortsiktiga strategiska satsningar, HS 110_24 (2025)
Under vår och sommar 2005 återvänder Benjamin R. Teitelbaum som gästforskare till Karlstad, efter en tidigare affiliering under 2023. Professor Teitelbaums uppmärksammade antropologiska studier av högerextrem populism i Norden och globalt – med publikationer Lions of the North: Music and the New Nordic Radical Nationalism (Oxford, 2017), War for Eternity: The Return of Traditionalism and the Rise of the Populist Right (Penguin and HarperCollins, 2020), and Limitless: Visions of Tech Counter-Elite Unbound (forthcoming with Verso, 2026) – stärker den etnografiska profilen och kompetensen inom politisk kultur vid enheten för interkulturella studier vid Karlstad universitet.
Med anledning av Teitelbaums besök organiserar vi en internationell konferens på temat akademisk frihet i tider av illiberala tendenser och diskussioner om politiseringen av samhällsvetenskapliga forskningsfokus som migration, genus och mångfald. Syftet med att samla internationell expertis på detta område är att jämföra kontexter och erfarenheter och att undersöka möjligheter för vidare samarbeten och gemensamma forskningsinitiativ.
VISUELL KULTUR OCH INTERKULTURALITET: ETT INTERNATIONELLT FORSKARNÄTVERK
Staffan Löfving Finansierat av STINT – Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (2021-2023), University of Johannesburg (2023-2025), and Karlstads universitet (2021-2025).
Med kollegor vid Johannesburgs universitet, Sydafrika, och globalt, undersöker vi visuell kultur och kommunikation som aspekter av interkulturalitet i den sociala organisationen av samhällen i och efter konflikt. Vi utvecklar forskningsprojekt på detta tema, läromedel och vetenskapliga publikationer i dialog med fotografer, bildkonstnärer och de institutioner som förvaltar ett bildernas kulturarv i länder där politiskt våld utgör en ofrånkomlig del av nutidshistorien. Arbetet syftar till att komplettera ett traditionellt fokus på förhållandet mellan språk och kultur inom interkulturella studier med teoriutveckling inom det mindre utforskade fältet visuell interkulturalitet.
- Konferens 2021: Photographs in Conversation, 10 december 2021
- Konferens 2022: Visual Heritage in Sweden and South Africa, 19 september 2022
- Konferens 2023: Indigeneity and Visual Sovereignty, 27-28 april 2023
- Konferens 2024: Visual Culture for Postgraduates, May 14 2024
- Konferens 2024: Visual Imagery and Social Change, May 16 2024
- Konferenser och föreläsningar/seminarier organiserade av the SARChI Chair in South African Art and Visual Culture, University of Johannesburg, 2021-2025
- Resultat av samarbetet 2024: Parallel Perceptions, Online Exhibition
- Resultat av samarbetet 2024: Voices of Sasuf, Interviews
- Rasultat av samarbetet 2024: The Story Behind the Photo, Documentary
- Publicering 2025: Iconoclasm in Visual Culture After Yugoslavia, Chapter in ”Contemporary Approaches to Commemorative Public Art: Monumental Developments”
SVERIGE SOM NORMENTREPRENÖR: EN STUDIE AV DEN FEMINISTISKA UTRIKESPOLITIKEN
Ekatherina Zhukova, Malena Rosén Sundström (Lunds universitet, huvudansvarig). Finansierat av Riksbankens Jubileumsfond (2020-2024).
Sverige införde en feministisk utrikespolitik (FUP) år 2014, när Margot Wallström blev utrikesminister under den socialdemokratiskt-gröna koalitionsregeringen. Denna politik har sedan övergetts av den nyvalda moderata-kristdemokratiska-liberala koalitionsregeringen. Ett antal länder har dock antagit denna politik - Kanada år 2017, Frankrike och Luxemburg år 2018, Mexiko år 2020 och Spanien år 2021, och intressen att anta en sådan uttrycks från Tyskland, Chile och Libyen. Syftet med projektet är att studera hur en FUP uppfattas av de länder som har infört den och av de länder som inte har gjort det. För de länder som har infört en FUP är målet att förstå hur den skiljer sig från vanlig utrikespolitik, vad feminismen i den innebär, och vilka utmaningar och möjligheter det finns med att ha en sådan politik. För de länder som inte har infört den är målet att undersöka varför det finns ett sådant intresse eller varför det saknas, hur feminism uppfattas i varje land som inte har infört en FUP, vilka utmaningar och möjligheter som finns för feminism i länder som inte har anammat en feministisk utrikespolitik. Den första delen av studien omfattade en medieanalys av FUP-täckningen i olika länder i världen (2020-2021). Den andra delen av studien består av intervjuer med experter (2021-2024).
- Publikation 2021: Sweden’s Feminist Foreign Policy in international media
- Publikation 2021: Sweden’s Feminist Foreign Policy in conflict-affected states
- Publikation 2022: Feminist foreign policies (FFPs) as strategic narratives
- Publikation 2022: How Sweden, Canada, France, and Mexico interpret gender norms in their Feminist Foreign Policies (FFPs)
- Publikation 2023: A struggle for hegemonic feminisation in six feminist foreign policies
- Publication 2024: Practice, Chapter in ”Feminist Foreign Policy Analysis: A New Subfield”
DET SVENSKA R-ORDET: ANVÄNDNINGAR AV OCH FÖRHANDLINGAR OM TERMERNA RAS OCH RASISM I SAMTIDA SVENSK INTERNET- OCH SOCIALA MEDIER-BASERAD KOMMUNIKATION
Tobias Hübinette, Peter Wikström. Finasierat av Vetenskapsrådet (2020-2023).
Syftet med detta kritiska rasteoretiska, sociolingvistiska och diskursanalytiska forskningsprojekt är att undersöka hur termerna ras, rasism, rasist och rasistisk inklusive dess olika avledningar och sammansättningar används och definieras samt ifrågasätts och förhandlas på en metalingvistisk nivå och i informella sammanhang som består av medierade interaktioner i form av internet- och sociala medier-baserad kommunikation. Forskningsprojektet baserar sig empiriskt på ett antal fallstudier av hur dessa termer brukas och förhandlas i internetbaserade debattforum och i sociala medier med särskilt fokus på användningen av termerna i vardagssammanhang och bland så kallade lekpersoner på olika digitala plattformar och både bland olika demografiska grupper och i olika politiska läger.
- Publikation 2021: Equality data as immoral race politics: A case study of liberal, colour-blind, and antiracialist opposition to equality data in Sweden
- Publikation 2021: Svensk rasism under efterkrigstiden: Rasdiskussioner och rasfrågor i Sverige 1946-1977
- Publikation 2022: Scientist or Racist? The racialized memory war over monuments to Carl Linnaeus in Sweden during the Black Lives Matter summer of 2020
- Publikation 2022: Den svenska färgblindheten
- Publikation 2023: Sveriges avrasifiering: Svenska uppfattningar om ras och rasism under efterkrigstiden
- Publikation 2023: Race in Sweden: Racism and antiracism in the world's first 'colourblind' nation
