Relationen mellan förnybar energi, våldsamma konflikter och jämställdhet i Jemen
Detta fyraåriga forskningsprojekt undersöker sambandet mellan energi och konflikter ur ett genusperspektiv, eftersom både konflikter och förnybar energi påverkar kvinnor i en oproportionerligt hög grad.
Ekonomins koldioxidminskning sker samtidigt som konflikterna ökar, men det finns för lite kunskap om förhållandet mellan förnybar energi och konflikter. Ett feministiskt perspektiv på utrikespolitiska studier kan visa på kopplingen mellan energiförbrukning och konflikter. Projektet kommer att ta fram analyser som kan användas som underlag för utvecklingsprogram.
Projektet kombinerar teorier om konfliktfragmentering och konfliktsammanhållning, könsmakt och energirättvisa. Som fallstudie används Jemen, en konfliktfylld stat där kvinnors situation och status är den mest osäkra i världen. I Jemen har infrastruktur för solenergi gått från att vara försumbar till att nå hälften av hushållen på landsbygden och 70 procent av hushållen i städerna sedan 2015. Med hjälp av blandade forskningsmetoder kombinerar projektets tvärvetenskapliga forskarteam intressenters delaktighet, undersökningsdata, fältobservationer, djupintervjuer med lokalbefolkning samt expertintervjuer med biståndsgivare och aktörer som genomför projekt för förnybar energi i städerna Aden och Sana'a.
Målet är att utforma ett ramverk för kriser för att förstå hur en konflikt påverkar införandet av förnybar energi, hur förnybar energi påverkar kvinnor i konflikter samt hur biståndsgivare påverkar energiövergångar i konflikter.
Publikationer