Antologi om revisionshistoria kan tjäna som kunskapsbank för både studenter och lärare
2023-04-20”Revision i går, i dag och i morgon” är en mångfacetterad antologi om revisionsverksamhetens utveckling i Sverige som publiceras i samband med branschorganisationen FAR:s 100-årsjubileum 2023.
Katharina Rahnert och Peter Öhman är redaktörer och två av författarna till boken. Katharina Rahnert är filosofie doktor och universitetslektor i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Peter Öhman är professor i företagsekonomi på Centrum för forskning om ekonomiska relationer vid Mittuniversitetet. Båda har ett stort intresse för historisk revisionsforskning.
Katharina Rahnert, vad fick dig och Peter Öhman att ta er an redaktörskapet för boken?
- Jag har under mina doktorandstudier tillbringat mycket tid i FAR:s arkiv för den historiska delen av min avhandling. Någonstans där bland gulnande dokument fick jag idén om att uppmärksamma FAR:s 100-årsjubileum genom att sprida kunskap om revisionsverksamhetens utveckling i Sverige. För cirka två år sedan tog jag kontakt med min före detta handledare Peter Öhman för att skissa på idén för en antologi. Denna presenterade vi sedan för FAR:s generalsekreterare Karin Apelman som visade sig vara entusiastiskt. Det har varit en mycket spännande resa där andra revisionsintresserade och kunniga akademiker från olika ämnesdiscipliner, FAR och Revisorsinspektionen har bidragit med kapitel i boken.
Att arbeta med revision har man gjort i Sverige sedan 1600-talet. Vilka är de stora skillnaderna på historisk och nutida revision?
- Kunskap om hur revisioner genomfördes på 1600-talet är relativt begränsad. Men som jag exempelvis visar i kapitlet om revisorers yrkesspråk finns vissa sätt att rapportera, exempelvis uttalanden om styrelsens ansvarsfrihet, kvar än idag och andra har tillkommit. Före slutet av 1800-talet reglerades revision av affärsdrivande företag genom stadgar i bolagsordningar och den kunde genomföras av aktieägarna själva. Revisionslagstiftning och ett första oberoendekrav kom först kring sekelskiftet i samband med 1895-års respektive 1910-års aktiebolagslag. Den samhällsekonomiska utvecklingen och utvecklingen av revisorsprofessionen, som startade vid den tiden, har inneburit stora förändringar i ett alltmer strukturerat revisionsarbete men också en breddning av arbetsuppgifter och internationaliseringens samt kommersialiseringens intåg. Och vi kommer sannolikt att se en fortsatt utveckling av revisionsbranschen med avseende på hållbarhet och digitalisering.
Vad hoppas du att er bok tillför ämnet företagsekonomi?
- Ämnet företagsekonomi kan ibland te sig som något historielöst. Exempelvis kan det läras ut ledarskapsmodeller utan att en bakgrund ges hur dessa har utvecklats över tid. Redovisning fokuserar på siffror och tekniker och även här förmedlas sällan förklaringar till varför vi redovisar på ett visst sätt utifrån ett historiskt perspektiv. Det finns ett stort intresse för revision bland studenter inom företagsekonomi som ofta väljer att skriva sina examensarbeten inom detta område. Antologin kan tjäna som kunskapsbank för dessa studenter och lärarna inom ämnet. Redovisning och revision är också ett område som berör många i det föreningsrika Sverige och vi hoppas att den kunskapstörstande allmänhet och revisorerna själva samt yrkesverksamma med relaterade uppgifter kan finna nya insikter gällande ett flertal aspekter av revision i går, i dag och i morgon.

