FEKIS 2024 – Förnyelse och demokrati i en disruptiv värld
Välkommen till Karlstads universitet och Handelshögskolan.

FEKIS 2024 – Förnyelse och demokrati i en disruptiv värld
- 22-24 oktober 2024
- Karlstads universitet
- Anmälan (kommer senare)
Företagsekonomi spelar en viktig roll för utvecklingen mot ett hållbart samhälle genom sin inverkan på de många och stora samhällsutmaningar som vi i dag står inför:
- Klimatet
- Polarisering och sociala klyftor
- Digitalisering och introducerandet av AI
Rapporter visar att klimatförändringar redan nu orsakar omfattande negativa och alltmer oåterkalleliga skador på naturen och mänskliga system (se t ex IPCC). Besluten vi fattar under innevarande årtionde kommer få konsekvenser för flera generationer under kommande århundranden och längre. Allvaret i dessa utmaningar och det brådskande behovet av att hantera dem kräver handling, disruption och förnyelse i samhälleliga och industriella system.
Parallellt ökar också de globala sociala problemen med konflikter, ökad polarisering, demokratins tillbakagång samt ökade motsättningar mellan grupper och individer. Digitaliseringen anges ofta som en lösning på klimatkrisen och andra samhällsutmaningar något som aktualiserats ytterligare genom den explosiva utvecklingen av AI. Samtidigt medför även digitaliseringen utmaningar kring t ex etiska och ideologiska dilemman samt demokratiska problem.
Företagsekonomisk forskning och utbildning förväntas bidra till hållbara samhällen och system. Men vi diskuterar sällan hur ämnet företagsekonomi som helhet tar sig an de allvarliga utmaningar vårt samhälle står inför och hur vi samtidigt befäster och vidareutvecklar demokratiska processer. Företagsekonomisk forskning och utbildning har en stor relevans och ett ansvar, inte minst med tanke på att ämnet utbildar framtida generationer med inflytande över samhällsutvecklingen.
FEKIS-2024 fokuserar på att bredda samtalen om vilken roll högre utbildning och forskning inom företagsekonomi har i vår samtid. Hur kan företagsekonomisk forskning och utbildning stödja, svara upp mot och vara relevant i ett samhälle som står inför stora komplexa utmaningar? Hur främjar vi demokratiska värden och kritiskt tänkande i en tid med snabba omvälvande förändringar?
NÅGRA FRÅGESTÄLLNINGAR SOM KOMMER BEHANDLAS INOM RAMEN FÖR KONFERENSEN:
- Hur bidrar/motverkar företagsekonomins nuvarande kunskapsläge till att ta sig an klimatkrisen, polariseringen och sociala klyftor? Behöver vår teoretiska och metodologiska repertoar utvecklas?
- Hur bidrar företagsekonomi som ämne till att skapa en balans mellan marknadsmekanismer och andra principer för att organisera samhället, såsom civilsamhället och det demokratiska systemet?
- Hur kan företagsekonomi möjliggöra ett systemtänkande som adresserar samhällsutmaningar och möjliggör disruption? Hur förmår studenter att ta till sig ett sådant systemsynsätt och omsätta det i praktiken?
- Hur kan vi gemensamt, över institutionella gränser, ta oss an de samhällsutmaningar vi står inför? Hur kan ökad samverkan mellan våra lärosäten (med forskning, kurser, utbildningsprogram och pedagogiska idéer) utvecklas?
- Hur kan företagsekonomi som ämne dra nytta av den snabba utvecklingen inom digitalisering, AI och automatisering utan att tappa bort demokratiska, etiska och hållbarhetsaspekter?
Kontakt
