Paneldebatt torsdag - Change in a distruptive world

Inspiratörer
Linnea Claesson
Linnéa Claeson är en prisbelönt föreläsare, jurist (Årets jurist 2018), tvåfaldig handbollsvärldsmästare och engagerad människorättsförsvarare. Hon har talat i Europaparlamentet och drivit ideella organisationer för människor på flykt och hemlösa. Dessutom är Linnéa goodwill-ambassadör för Kvinna till Kvinna, en organisation som arbetar för kvinnors rättigheter. I mars 2023 deltog Linnéa vid en fredskonferens i Nordmakedonien där hon talade om mänskliga rättigheter, krig och konflikt, och vikten av att bevara demokratin.
I sina föreläsningar behandlar Linnea en rad aktuella samhällsfrågor, inklusive feminism, civilkurage, jämställdhet, diskriminering, antirasism, hbtq-frågor och social utsatthet. Genom att ifrågasätta våra värderingar och attityder visar Linnéa hur man kan driva på för verklig förändring i samhället.
Andreas Ekström
Författaren Andreas Ekström är sedan femton år en av Sveriges mest aktiva föreläsare och utbildare med digital samhällsutveckling som specialitet. Han har skrivit nio böcker, bland dem det uppmärksammade reportaget "Google-koden". Under 2024 arbetar Andreas under rubriken "Organisk intelligens", ett begrepp som han har skapat för att placera fokus rätt i AI-revolutionen, nämligen på och hos människan.
Panel
Sofia Ulver
"Hur kommer det sig att svenska ungdomar "står på kö" (som polisen uttrycker det) till att begå våldsamma brott för organiserade kriminella nätverk och gatugäng? Vilken roll har marknadskrafter bakom sociala medier, nishade nyhetskonton, algoritmer, populärkultur, modevarumärken etc. i att skapa attraktionen?
Sofia Ulver är konsumtionsforskare på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet och arbetar nu i ett 3-årigt RJ-projekt med att empiriskt utveckla modellen conflict market (Ulver 2022) med fallfokus på marknaden och konsumtionskulturen kring gängkriminaliteten.
Christian Sandström
"Vilken roll har forskare och media i den gröna omställningen? Finns det motsatsförhållanden mellan ideal om samverkan och kritisk granskning? Hur ser mediebevakningen ut gällande de gröna satsningar som gjorts på senare tid?"
Christian Sandström är docent från Chalmers Tekniska Högskola och kolumnist i Affärsvärlden. Han forskar om samspelet mellan teknisk och ekonomisk utveckling. Sandström arbetar för närvarande i ett treårigt projekt om gröna bubblor och gröna innovationer finansierat av Hamrinstiftelsen.
Jodie Conduit
Med en majoritet av resursförbrukningen som drivs av konsumenters och hushålls beteende, är det otillräckligt att enbart fokusera på policy- och regleringsåtgärder för att driva cirkulära ekonomier. Vi måste omvandla konsumtionsmönster mot ett förvaltande tänkesätt för att driva meningsfull förändring, och i slutändan bygga hållbara ekosystem.
Jodie Conduit är professor i marknadsföring på Adelaide Business School och är specialiserad på hur konsumentengagemang och samarbete med intressenter kan driva hållbara affärsmetoder.
Mia Larson
Hur främjar vi kritiskt och framtidsorienterat tänkande i en tid med snabba omvälvande samhällsförändringar? Behöver vi forskare och lärare inom företagsekonomi tänka om?
Mia Larson är professor i företagsekonomi vid Service Research Center (CTF), Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Hennes forskning fokuserar på ofta förbisedda fenomen kring innovation, varumärkesutveckling och kultur, särskilt i relation till digitala medier och turism.
Moderator
Lena Lid-Falkman
PhD Lena Lid Falkman är lektor i arbetslivsvetenskap vid Handelshögskolan i Karlstad. Hon är även knuten till Centre for Wellbeing, Welfare and Happiness vid Handelshögskolan i Stockholm, där hon också erhöll sin doktorsexamen i företagsekonomi. Lena är en ofta inbjuden talare och moderator hos organisationer och vid affärskonferenser och hon valdes 2024 till en av de 100 mest populära offentliga talarna i Sverige.