Geomatik
Geomatik
Är du intresserad av framtidsfrågor som berör kartor, insamling och analys av geografisk information, geodetisk mätteknik, 3D-visualisering av landskap och städer samt miljö, arbete med fjärranalysdata från satelliter, flygplan och UAVs, bildbearbetning, maskininlärning, samhällsbyggande och utveckling av infrastruktur samt analyser som bidrar till hållbar samhällsutveckling ur ett geografiskt perspektiv?
Geomatik är ett samlingsbegrepp för discipliner som har att göra med kartor, både i digital och analog form. Geomatik innefattar, förutom kartografi och kartproduktion, geodesi, insamling av landskapsinformation (geodata), rumsliga analyser i geografiska informationssystem (GIS) och fjärranalys med hjälp av digitala bilder från satelliter, flygplan och drönare samt mycket mer.
Geomatik-gruppen vid Karlstads universitet.
Utbildning
Hos ämnet geomatik kan du gå Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT, där du läser grundläggande kurser i geodesi, matematik, programmering, databasteknik, kartografi, GIS, fjärranalys samt fastighetsjuridik. Fördjupande kurser ges i GIS-analys, GPS-mätningsmetoder, fjärranalys, byggmätning, programvaruutveckling och vetenskaplig metod. Inom programmet ges en praktikkurs där man kan praktisera på en av de arbetsplatser som kanske kommer att erbjuda det jobb som passar dig. Programmet avslutas med ett examensarbete som innebär större självständigt projekt där du själv väljer en inriktning som intresserar dig.
Vårt andra program heter Lantmätarprogrammet med inriktning mät- och kartteknik som leder till en kandidatexamen. Detta liknar ingenjörsprogrammet men innehåller mindre matematik och har därför lägre behörighetskrav. Programmet är inriktat på mätning, kartering och visualisering, projektledning och företagsekonomi som ger kompetenser som behövs i t.ex. konsultföretag inom samhällsbyggnadssektorn. Även i detta program ingår praktik och ett avslutande examensarbete.
Forskning
Forskning på geomatik bidrar till kunskaps- och metodutveckling inom geodesi, datainsamling med UAS, geodataanalys, space syntax, hydrologisk modellering, geodatavisualisering, jordövervakning och arkelogi.
Forskningsprojekt genomförs främst i samarbete med Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, samt med ämnena risk- och miljöstudier och biologi vid Karlstads universitet. Även på nationell- och internationell nivå och i samarbete med andra lärosäten och myndigheter inom ett flertal tvärvetenskapliga projekt med fokus på bland annat klimatanpassning, riskbedömning, trafiksäkerhet, hållbar utveckling, urbanisering samt kartläggning och övervakning av naturresurser och ekosystemtjänster.