Aktörer i Värmland
Här hittar du information och kontaktuppgifter till resurser i Värmland som kan vara till hjälp för dig som möter våldsutsatta personer i din yrkesroll eller genom arbete i ideella organisationer.
Flera av webbplatserna innehåller mycket material och ger möjlighet till fördjupning och nätverkande med andra i länet som jobbar inom området.
Socialtjänsten
Socialtjänsten i alla svenska kommuner är den samhällsinstans som har huvudansvaret för att erbjuda alla våldsutsatta barn och vuxna stöd och skydd.
Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för att erbjuda stöd och skydd till kvinnor som utsatts för våld eller andra övergrepp av en närstående. Om den utsatta önskar hjälp så ska socialtjänsten utreda behovet av insatser; det kan exempelvis handla om skyddat boende, rådgivning, stödsamtal och andra insatser. Den utsatta har rätt att få hjälp oavsett om brottet har polisanmälts eller inte. Sedan 1 augusti 2021 finns det en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att socialnämnden även ska verka för att personer som utsätter eller har utsatt närstående för våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende.
Kontaktuppgifter till socialtjänsten i de värmländska kommunerna:
Skyddat boende
Barnahus Värmland
Barnahus Värmland samordnar arbetet kring barn som misstänks ha blivit utsatta för brott. För att barnet ska slippa flera besök och myndighetskontakter hålls förhör på Barnahus i Karlstad, där miljön är anpassad efter barns behov. Alla värmländska kommuner, regionen, åklagare och polis samarbetar kring Barnahus Värmland.
Behandlings- och samtalsmottagningen
Behandlings- och samtalsmottagningen är en kostnadsfri hälso- och sjukvårdsverksamhet i Värmland som vänder sig till vuxna som blivit utsatta för våld i nära relationer i nutid eller tidigare i livet och som behöver vård för att må bättre. Mottagningen erbjuder psykologisk behandling och samtalsstöd efter det akuta skedet. Alla, oavsett kön, könsidentitet och sexuell läggning, är välkomna.
Brottsofferjouren Värmland och Brottsofferjouren Östra Värmland
Brottsofferjouren Värmland stöttar personer som har utsatts för brott, vittnen och anhöriga genom hela rättsprocessen. Det går att få samtalsstöd, men också praktisk rådgivning kring rättsprocessen. De ger också föreläsningar och informerar om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtyck och sexualbrott mot barn på nätet.
Kvinnojourerna och skyddade boenden i Värmland
Här hittar du länkar till ideellt drivna och kommunala skyddade boenden i Värmland. Kvinnojourerna kan i de flesta fall bistå med skyddat boende akut, de har även jourtelefon, samtalsstöd och i en del fall även samtalsgrupper. Några av jourerna arbetar också utåtriktat, med föreläsningar och information om sin verksamhet och om våld i nära relationer. Saknar du något boende eller jour på listan? Kontakta oss med tips, maila till fouvalfardvarmland@kau.se.
- Clarajouren (Årjäng)
- Karlstads kvinnojour
- Karlstads tjejjour
- Kvinnojouren Eva i Arvika och Eda
- Kvinnojouren Frida (Säffle - Åmål)
- Kvinnojouren Maggan (Karlskoga - Degerfors)
- Kvinnojouren Nordvärmland
- Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
- Tjejjouren Miriam (Arvika)
Kvinnojourerna på riksnivå, Roks och Unizon, ger en överblick över landets alla jourer, inklusive deras egna skyddade boenden.
Länsstyrelsen Värmland
Länsstyrelsen arbetar för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och för att den nationella handlingsplanen ska få genomslag i länet. I uppdraget ingår att kompetenshöja och samordna länets aktörer. Via länken hittar du mycket information och utbildningsmaterial om exempelvis våldsförebyggande arbete, hedersrelaterat förtryck och prostitution.
Regionkoordinatorn mot prostitution och människohandel
I Sverige betraktas prostitution och människohandel för sexuella ändamål som en del av mäns våld mot kvinnor. Regionkoordinatorn mot prostitution och människohandel i region Bergslagen har kunskap och kontakter i frågor om människohandel. Här kan socialtjänst, polis och andra myndigheter få vägledning i arbetet med offer för människohandel och prostitution. I Sverige betraktas prostitution och människohandel för sexuella ändamål som en del av mäns våld mot kvinnor.
Region Värmland
Region Värmland har samlat information om våld i nära relationer och hur du som jobbar inom hälso- och sjukvården ska agera i mötet med våldsutsatta. Här finns också tips om hur du kan fråga om våld, samt länkar till vidare stöd och utbildning.
Stöd till våldsutövare
Du som kommer i kontakt med våldsutövare kan hänvisa till Samtalsakuten, som erbjuder kontakt med en samtalsterapeut för den som är i akut kris. Det finns också en särskild Krismottagning för män, som förutom enskilda samtal även har verksamhet i grupp. Gäller för den som bor i Grums, Hammarö, Forshaga, Karlstads eller Kils kommuner. Svenska kyrkan och Region Värmland driver mottagningen tillsammans med kommunerna.
KAST Värmland erbjuder krissamtal för boende i Värmland behöver hjälp för att de köper sex. Även anhöriga till sexköpare kan få stöd.