Regionala kunskapsaktörer
I Värmland finns det sex huvudaktörer som har i uppdrag att på olika sätt bidra till en evidensbaserad praktik i socialtjänsten och närliggande hälso- och sjukvård.
FoU Välfärd Värmland
FoU Välfärd Värmland är kommunernas egen FoU verksamhet inom socialtjänstens område. Ägs av samtliga 16 kommuner tillsammans med Karlstads universitet och Region Värmland. Finansieras av kommunerna och universitetet. Har i uppdrag att bidra till kunskapsutveckling inom samtliga områden i socialtjänsten; IFO, LSS och ÄO.
FoU Välfärd Värmland är en centrumbildning vid Karlstads universitet för forskning och utvecklingsarbete inom socialtjänstens verksamhetsområde. Organisatoriskt ligger vi under fakulteten för humaniora och samhällskunskap. FoU Välfärd Värmland har en bred forskar- och praktikerkompetens och bygger broar mellan praktik och vetenskap.
FoU Välfärd Värmlands bidrag till kunskapsutveckling görs huvudsakligen genom olika typer av projekt, seminarier/konferenser och nätverk. Projekten kan vara beställda och finansierade på flera olika sätt – av kommunerna, av externa aktörer och/eller med hjälp av basmedel från FoU.
Av de åtta projektet som för närvarande pågår på FoU Välfärd Värmland är tre statligt finansierade. Dessa tre är inom följande områden:
• Plattformför evidensbaserad praktik (Staten via SKL)
• Funktionsnedsättning (Staten via SKL)
• Spelmissbruk (Folkhälsomyndigheten)
www.kau.se/fou-valfard-varmland
Region Värmland
Region Värmland, avdelningen för vård- och omsorg samt Nya perspektiv, arbetar för värmlänningarnas bästa. Uppdraget kommer från staten och medlemmarna – de värmlänska kommunerna och Regionen.
Region Värmland leder utvecklingsarbetet ”Nya perspektiv” som är en samverkansarena mellan värmladskommunerna och Regionen. Syftet med Nya Perspektiv är att främja samverkan, öka kunskapen om varandras förutsättningar och om den gemensamma befolkningens hälsa, behov och påverkansfaktorer.
Nya perspektiv fokuserar på fyra utmaningar inom vilka kommunerna och landstinget formulerar gemensamma mål. Till varje utmaning, den sårbara familjen, psykisk ohälsa, riskbruk och riskbeteende samt äldres hälsa, finns en arbetsgrupp knuten som består av representanter från kommunerna såväl som från Regionen.
Inom Region Värmland finns dessutom statligt finansierade utvecklingsledare inom följande områden:
• Äldres hälsa
• Barn- och unga
Och en utredare inom området:
• Tillnyktring
Därutöver finns det utvecklingsledare som arbetar på uppdrag av kommunerna och Regionen enligt särskilt avtal inom området:
• E-hälsa
Länsstyrelsen i Värmland
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länen. Den viktigaste uppgiften är att se till att de mål som riksdagen och regeringen slagit fast inom en rad olika politikområden uppnås samtidigt som hänsyn tas till länets förutsättningar
Länsstyrelsen i Värmland arbetar tillsammans med kommunerna för att skapa bra förutsättningar i samhället för länets medborgare. Inom avdelningen för ”människa och samhälle” finns följande områden med direkt anknytning till socialtjänsten:
Integration: Länsstyrelsernas uppdrag inom integration rör i första hand mottagandet av nyanlända flyktingar och andra skyddsbehövande. En av uppgifterna är att sprida information om arbetet med mottagande och etablering av nyanlända och på så sätt främja samverkan och samordning.
Jämställdhet: Länsstyrelsen arbetar för jämställdhet i länet utifrån regeringens nationella jämställdhetspolitik. Länsstyrelsen har till uppgift att stödja kommuner, statliga verksamheter och andra regionala aktörer i arbetet med att göra sina verksamheter jämställda. Under det fjärde delmålet - Mäns våld mot kvinnor- finns även områdena hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Länsstyrelsen har ett samordnande uppdrag ut mot kommunerna och arbetar främst genom kompetenshöjande insatser och nätverk.
Mänskliga rättigheter: Länsstyrelsens mål är att arbete för lika rättigheter och möjligheter ska genomsyra länsstyrelsernas organisationer och verksamhet. Arbetet utgår från diskrimineringslagen och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.
Folkhälsa: Folkhälsa handlar om allt från människors egna val och vanor till sådant som yttre miljöer och demokratiska rättigheter i samhället. Länsstyrelsen har till uppgift att skapa förutsättningar i samhället så att hela befolkningen kan få en god hälsa på lika villkor. Länsstyrelsen arbetar särskilt med alkohol- och drogrelaterade frågor. Det förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) är mångfasetterat. Det handlar främst om att samordna olika insatser på regional nivå, till exempel utbildning och stöd till kommunerna. Det övergripande målet för ANDT-politiken är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk.
www.lansstyrelsen.se/varmland.html
Värmlands läns vårdförbund
Värmlands läns vårdförbund är ett kommunalförbund med direktion enligt kommunallagen och har sitt säte i Forshaga. Samtliga kommuner i Värmlands län är medlemmar i vårdförbundet.
Värmlands läns vårdförbund har uppdraget att inom Värmlands län vara huvudman för IFO-verksamhet främst HVB hem. På uppdrag av hemkommunen ska Värmlands läns vårdförbund ombesörja vården enligt de bestämmelser som anges i bland annat Socialtjänstlagen (SOL) och Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) samt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende SOSFS 2003:20.
Värmlands läns vårdförbund ansvarar för följande verksamheter:
Beroendecentrum Värmland: Ett HVB-hem med psykiatrisk öppenvård hela dygnet, uppdraget är abstinensvård och vara del i en sammanhängande vårdkedja, från 18 år.
Tillsammans med Landstinget bedriva ett långsiktigt utvecklingsarbete inom missbruks- och beroendevården: Samverkan, kompetensutveckling, metodutveckling, brukarmedverkan.
Flöjten, akut- och utredningshem: HVB-hem för 0-12 år, ensamplacerade barn, barn tillsammans med sina föräldrar. Akuta placeringar och
Karlstads universitet
Karlstads universitet har ett antal program som utbildar studenter inom socialtjänstens område. Inom dessa program tillhandahålls praktikplatser i olika delar av socialtjänsten.
• Socionomprogrammet
• Sjuksköterskeprogrammet
• Psykologprogrammet
Därutöver finns det ett antal s.k. centrumbildningar som har i uppgift att bidra till forskning och kunskapsutveckling, bland annat inom socialtjänstens område:
• FoU Välfärd Värmland (som har beskrivits tidigare)
• CBU: Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor,
• CTF: Centrum för tjänsteforskning
• CPS Centrum för personsäkerhet
Region Värmland
Region Värmland har sina egna FoU-enheter. Dessa FoU-enheter finns för varje division och ligger under Centrum för klinisk forskning. De FoU enheter som ligger nära socialtjänstens område och där det kan förekomma gemensamma frågor är:
• Primärvårdens FoU-enhet
• Psykiatrins FoU-enhet