Datahanteringsplan
Forskningsdata är all data som produceras inom ett forskningsprojekt. Korrekt hantering av data underlättas med en genomtänkt datahanteringsplan. En väl utförd datahanteringsplan innebär att:
- Data organiseras och struktureras redan från projektets början
- Forskningsdata blir tydligt strukturerad, vilket gör det lättare att hitta och analysera data inom ett projekt.
- Det blir lättare att dela data med andra, men även att återanvända data i egna framtida forskningsprojekt
En datahanteringsplan är ett levande dokument. Tanken är att planen ska vara ett stöd för hur hanteringen av forskningsdata ska bedrivas under projektets gång. I planen ska det finnas med parametrar som hur och på vilket sätt data ska lagras och i vilken grad den kan göras synlig efter projektets slut. Idealet är att forskningsdata ska kunna beskrivas vara FAIR: Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. Med denna princip innefattas att data ska vara så öppna för spridning som möjligt, och så stängda som nödvändigt av hänsyn till exempelvis etiska eller kommersiella skäl.
Datahanteringsplan vid Karlstads universitet
Som forskare vid Karlstads universitet bör du ta fram en datahanteringsplan för de forskningsprojekt som du ansvarar för. Observera att vissa finansiärer kräver att man upprättar en datahanteringsplan vid ansökningstillfället eller när projektet beviljas. Följ då alltid riktlinjerna från finansiären vid framtagandet av datahanteringsplanen. Önskar du som forskare eller forskargruppen upprätta en datahanteringsplan oberoende av utomstående krav, hänvisar vi till följande mallar och checklistor:
- Core Requirements for Data Management Plans från Science Europe´som också återfinns på Vetenskapsrådets webbplats.
- Researchdata.se, SND- en checklista för forskare som ska ta fram en datahanteringsplan, DHP. Anpassa din DHP efter ditt projekt och besvara de frågor som är relevanta för ditt projekt.
- Horizon 2020 DMP- riktlinjer och en mall angående öppen data.
För forskningsprojekt som beviljas bidrag från Vetenskapsrådet ansvarar huvudansvarig forskare för att upprätta en datahanteringsplan innan projektet påbörjas och att planen underhålls. Datahanteringsplanen ska diarieföras vid din fakultet vid Karlstads universitet.
EN DATAHANTERINGSPLAN INNEHÅLLER VANLIGTVIS INFORMATION OM:
- Administrativa uppgifter– sammanfattar projektet och dess deltagare
- Juridiska och etiska aspekter– redogör för om det finns intellektuella tillgångar alternativt avtal som ska beaktas eller om projektet kommer hantera känslig data där eventuell framtida återanvändning och delning av data ska beaktas inför etiskt godkännande.
- Metadata och dokumentation - beskriver hur forskningsmaterialet ska samlas in, organiseras och dokumenteras samt anger eventuella standarder för metadata som ska användas.
- Lagring– beskriver hur data som projektet samlar in eller genererar ska lagras så att det kan delas säkert mellan kollegor och projektpartners. Det inkluderar även hantering av känslig data, lagringsformat och säkerhetskopior.
- Långtidslagring och tillgängliggörande – redogör för hur data ska lagras i till exempel ett repositorium med beständig identifieringskod samt om det finns speciella riktlinjer vid återanvändning av data, som till exempel citering eller licensiering.
- Kostnad – i vissa fall kan kostnaden för datahanteringen inkluderas som en del av projektbudgeten. Olika finansiärer har olika principer för detta så kontrollera vilka specifika krav som finns och se vilka möjligheter som finns på hur du kan tillgodose dem.