Nick Dimitrievski
Forskning
Min forskning är inriktad mot filantropi samt civilsamhällets och entreprenörskapets inkomstskatterättsliga villkor.
I min avhandling Allmännyta som norm i svensk skatterätt utforskar jag mer ingående begreppet allmännytta och det svenska skattefrihetsinstitutet för ideella föreningar i 7 kap. inkomstskattelagen.
För närvarande arbetar jag med ett forskningsprojekt som behandlar frågan om skatteincitament avseende gåvor till civilsamhället i ett komparativt perspektiv. Jag arbetar samtidigt med en lagkommentar till inkomstskattelagen för JP Infonet.
Jag har varit biträdande handledare för Gustav Stenseke Arups avhandling A Study of the Entanglement of Wolves, Humans, and Law in the Landscape. En rättsvetenskaplig avhandling inom det juridiska forskningsfältet allmän rättslära som tar sin utgångspunkt i debatten om hur människa och varg kan samexistera och använder rättspluralistisk teoribildning i syfte att diskutera relationen mellan rätt, samhälle och miljö. Avhandlingens resultat pekar på hur det rättsliga skyddet är "intrasslat" i såväl rättsliga normer och andra normer kring mänskliga och icke-mänskliga kroppars skydd och rättigheter i naturen.
Jag är biträdande handledare för Peter Lilliehs avhandlingssprojekt om offentlig upphandling. Studiens arbetssyfte är inriktat på en undersökning av hur krav med stöd av lagen (2016:1145) om offentlig upphandling samt redovisningsnormer påverkar deltagandet i offentliga upphandlingar.
Jag är huvudhandledare för Helena Fryklunds avhandlingsprojekt med arbetstiteln Beskattningsmakt. En rättsvetenskaplig studie om makten att ta ut skatt i Sverige och EU.
Undervisning
Jag har undervisnings- och handledningsuppdrag på en rad olika nivåer med olika studerandegrupper inom universitetet. Utöver ämnet skatterätt på grund- och avancerad nivå undervisar jag till viss del även i allmän rättslära.
Jag brinner för den högskolepedagogiska verksamheten och har kvalitativt utvecklat min högskolepedagogik över tid genom exempelvis publicering av artiklar som bland annat rör utbildningsfilosofiska frågor i ett undervisnings- och forskarhandledningsperspektiv. På detta sätt har jag även kunnat kommunicera mina högskolepedagogiska kunskaper och färdigheter i ett större nationellt sammanhang.
Som programledare och studierektor har jag både initierat och drivit utvecklingen av nya program inom universitetets juridiska utbildningsområde och på detta sätt främjat högskolepedagogisk utveckling, samverkan och delaktighet inom vår universitetsorganisation.
I egenskap av handledare på forskningsnivå har jag anordnat forskarutbildningskurser i Rättsvetenskaplig metod (7,5 hp) med den övergripande målsättningen att doktorandens metodologiska förmåga ska utvecklas på ett sätt som är till nytta både i avhandlingsarbetet och efter doktorsexamen.
Samverkan
I ett nära samarrangemang med byråerna Deloitte och Casey Westling tar jag, i egenskap av forskare/lärare och kursföreståndare för vår skattekurs på juristprogrammet, varje år pulsen på skattejuristbranschen.
Skattejuridisk karriärutveckling är ett skräddarsytt seminariesamtal med branschspecifik expertis och KAU-alumner som ger studenter och potentiella arbetsgivare en möjlighet att mötas i en universitetsaktivitet. Vi tar upp frågor kring den skattejuridiska organisationskulturen och framtidens arbetsgivare. Vi får en inblick i hur några av Sveriges främsta affärs- och skattejuridiska rådgivningsbyråer arbetar för att locka till sig juriststudenter i en hårdnande konkurrenssituation. Tillsammans med våra alumner, som har en skatterättslig fördjupningsinriktning, diskuterar vi bland annat motivationsfaktorer både ur ett arbetsgivar- och arbetstagarperspektiv.
Biografi
Jag har en juristexamen från Lunds universitet och i ett antal år varit anställd på Skatteverket i Göteborg. Jag disputerade i ämnet finansrätt 2010 vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet och är numera anställd som universitetslektor i finansrätt vid Handelshögskolan, Karlstads universitet.
Under flera år har jag varit med och byggt den juridiska verksamheten vid avdelningen. I första hand som programledare för det sammanlagt fyraåriga Rättsvetenskapliga programmet. Därefter har jag i egenskap av studierektor, tillsammans med universitetsledningen, varit del av den kreativa förändringsprocess att designa, bemanna, kvalitetssäkra och lansera juristprogrammet vid Handelshögskolan, Karlstads universitet.
Från idé till att Universitetskanslerämbetet fick presenterat en fullständig ansökan om ett juristprogram tog cirka två år. Det är fråga om en perfekt ansökningsprocess i dess unikhet där snabbhet och kvalitet i genomförandet saknar motstycke i svensk juridisk universitetsutbildningsverksamhet.
Relaterad information
Jag har anlitats som peer-review-granskare för tidskriften Retfæerd. Jag har innehaft två bokredaktörskap med ytterligare ett tredje pågående gällande festskrift inom skatteforskningsområdet.
Utvalda publikationer
Dimitrievski, Skatteincitament för gåvor till civilsamhället, 2023 kommande (refereegranskad).
Dimitrievski, Kommentar till Skatteverkets artikel: Förutsägbarhet i beskattningsfrågor, Skattenytt 2022, s. 677–683.
Dimitrievski m.fl. (red.), Festskrift till Robert Påhlsson, Uppsala, Iustus bokförlag, 2022.
Dimitrievski, Vad kännetecknar god forskarhandledning? Reflektioner om en forskarutbildningsprocess i finansrätt. I Festskrift till Robert Påhlsson, 2022, s. 103–121.
Dimitrievski m.fl. (red.), Vänbok till Åsa Bergenheim. Uppsatser i idéhistoria och rättsvetenskap, Karlstad universitetsförlag (distributör Jure förlag AB) 2020.
Dimitrievski, Inkomstbeskattning av non-profit aktörer i vårdbranschen. Skattenytts akademiska årsskrift 2015, s. 3–51 (refereegranskad).
Dimitrievski, Akademiska för nybörjare - vägar till ett juridiskt skriftspråk i juridikutbildningen, Juridisk Tidskrift 2013–14, s. 755–776.
Dimitirevski, Allmännyta som norm i svensk skatterätt. Om inkomstskattefrihet för ideella föreningar, Stockholm Jure förlag, 2010.
Övrigt
Jag ingår i två internationella forskarnätverk. Det första, Nordiska skattevetenskapliga forskningsrådet (NSFR), vars uppgift är att främja nordiskt samarbete inom forskningen samlar forskare utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv (ekonomi och juridik) från lärosäten i bland annat Finland, Danmark, Norge och Island. Det andra nätverket, Svenskt-danskt skatterättsnätverk, samlar forskare i skatterätt från Københavns universitet, Aarhus universitet, Copenhagen Business School, Syddansk universitet samt de svenska lärosätena Lunds universitet, Göteborgs universitet, Karlstad universitet och Örebro universitet.
Jag har varit medarrangör för det Svensk-danska skatterättsnätverkets årliga sammankomst/konferens (Karlstad 2017).
Publikationer
- Nick Dimitrievski, 2024
- Nick Dimitrievski, 2024
- Nick Dimitrievski, 2023
- Nick Dimitrievski, 2023
- Redaktör, 2022
- Nick Dimitrievski, 2022
- Nick Dimitrievski, 2020
- Nick Dimitrievski, Stefan Olsson, Per-Ola Wiklander, 2020
- Nick Dimitrievski, 2011