Line Säll

Forskning
Min forskning rör i bred bemärkelse politik, makt och styrning i samhällen och organisationer. Jag har särskilt ägnat intresse åt den regionala politiska nivåns betydelse i samhällsstyrningen, både när det gäller regional tillväxt- och innovationspolitik (Säll, 2011; 2014), jämställdhetssträvanden (kommande) och nu senast klimatpolitik. Mitt intresse för hur maktordningar reproduceras och utmanas, samt mitt intresse för den maktutövning och styrning som anses naturlig och självklar, har lett till att jag särskilt kommit att intressera mig för kritiska policystudier, policymobilitet, governmentality, post-strukturalistisk diskursteori och feministisk politisk teori.
Undervisning
Line har en bred erfarenhet av undervisning vid universitet, som undervisande lärare, kursansvarig och programansvarig. Line har undervisat på alla akademiska nivåer, främst inom inom statsvetenskap men också inom ämnen och utbildningsprogram så som genusvetenskap, kulturstudier, turism, samhällsplanering och rättsvetenskapligt program.
Hon har i huvudsak undervisat inom kvalitativ metod och analys, politisk teori, feministisk politisk teori, introduktion till statsvetenskap, svensk politik och förvaltning, samt om sin egen forskning om förändringar i svensk regionalpolitik (Säll, 2014) och om framväxten av så kallad klusterpolitik (Säll, 2011; Mitander, Säll & Öbehag-Pettersson, 2013).
Samverkan
Line deltar i den mångvetenskapliga forskningsmiljön centrum för forskning om regionala samhällsbyggen (CRS), är postdoktor vid centrumbildningen Centrum för klimat och säkerhet (CCS) och föreläser i olika sammanhang om sin forskning.
Biografi
Line Säll disputerade 2014 med avhandlingen "Regionalpolitikens diskursiva grunder och gränser: om politik, makt och kunskap i det regionala samhällsbyggandet". Avhandlingen handlar om relationen mellan kunskap, makt och politik och särskilt vetenskapens och expertisens roll i styrningen av samhällen, genom analyser av den samtida regionalpolitiken och innovationspolitiken samt förändringar i styrningen av regionalpolitiken i Sverige. I sin licentiatuppsats "Kluster som teori och politik" (2011) analyserades klusterpolitik som en integrerad del av den regionala tillväxtpolitiken i Sverige. Hennes avhandling av licentiatuppsats speglar hennes intresse för frågor som rör styrning, makt och politik i bred mening och mer specifikt den maktutövning som betraktas som naturlig och självklar.
Line var under 2016 projektledare för forskningsprojektet "Demokratiseringssträvanden genom regionalisering i en brytningstid: fallet kvinnors resurscentra" som hon genomförde tillsammans med Tomas Mitander, Andreas Öjehag-Pettersson och Malin Rönnblom. Projektet finansierades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors forskningsstöd för studier om det civila samhället.
Line var under 2015 och 2016 medverkande forskare i ett Vinnväxt-projekt (Paper Province 2.0), där hon forskade om storskaliga demonstratorer som en ansats/ett policyverktyg för regional tillväxt. Under 2015 arbetade hon också med en utvärdering åt Skolverket som handlade om Kartläggning av nyanlända elevers kunskaper i den svenska skolan.
Line har sedan tidigare en pol.mag. i statsvetenskap från Karlstads universitet och efter sin examen 2008, innan hon påbörjade sin forskarutbildning, arbetade hon som projektassistent på Centrum för forskning om offentlig sektor (Cefos) vid Göteborgs universitet.
Utvalda publikationer
Säll, L. (in Press). Problematisation as Performative Practice: An analysis of research articles on gender and innovation. In Hudson, C., Rönnblom, M & Teghtsoonian, K. (ed). Gender, Governance and Feminist Analysis. Missing in Action? London & New York: Routledge.
Säll, L. (2014). Regionalpolitikens diskursiva grunder och gränser: om politik, makt och kunskap i det regionala samhällsbyggandet. Karlstad: Karlstad University Studies. Doctoral thesis.
Mitander, T., Säll, L., Öjehag-Pettersson, A. (ed.) (2013). Det regionala samhällsbyggandets praktiker: Tiden, makten, rummet. Gothenburg: Daidalos.
Säll, L. (2011). Kluster som teori och politik: om den regionala tillväxtpolitikens diskursiva praktiker. Karlstad: Karlstad University Studies. Licentiate thesis.
Övrigt
Line är sedan 2015 ledamot i styrelsen för Tidskrift för genusvetenskap (TGV). Hon är också lärarrepresentant i fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap (HS) och har tidigare varit lärarrepresentant i utbildningsutskottet (HS).
Publikationer
- Tomas Mitander, Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2017
- Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2016
- Tomas Mitander, Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2016
- Tomas Mitander, Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2015
- Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2015
- Line Säll, 2014
- Line Säll, 2013
- Redaktör, 2013
- Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2013
- Tomas Mitander, Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2013
- Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2013
- Malin Lindberg, Line Säll, 2013
- Tomas Mitander, Line Säll, Andreas Öjehag-Pettersson, 2013
- Line Säll, 2012
- Line Säll, 2012
- Line Säll, 2011
- Susan Marton, Line Säll, 2009
