Klara Goedecke

Forskning
I mitt pågående projekt "Vila som politik och praktik" undersöker jag vilans praktiker, förutsättningar och betydelser, på materiella, diskursiva, förkroppsligade och affektiva plan. Projektet utgår från flera fältarbeten och vila analyseras i relation till produktivitet, wellnesskultur och temporaliteter. Projektet bidrar med nya perspektiv på feministiska utopier, rättvisa och tid.
I projektet "Att spela högt. Män, maskulinitet och spelande som kulturella fenomen" (Forte 2019-00102) undersökte jag spel om pengar som kulturellt fenomen i en samtida svensk kontext med fokus på män, maskulinitet och känslor. Projektet utgick från etnografiska metoder och studier av spelreklam. I Outbursts, Discipline, and Wake-Up Calls: Gendered Emotionalities in Men’s Gambling diskuterar jag känslor i mäns spelande och i Play the Man, Not the Cards. (Homo)socialities and Masculine Positions in Poker undersöker jag sociala relationer som produceras i samband med pokerspel. I Gendering the problem gambler diskuterar jag genuskodningen av spelproblem och problemspelare. I “Be Soft”: Irony, Postfeminism, and Masculine Positions in Swedish Sport Betting Commercials undersöker jag förhandlingar kring maskulina positioner i svensk sportbettingreklam, och i Feel the suspense! masculine positions and emotional interpellations in swedish sports betting commercials undersöker jag känslor och rationalitet i interpellationerna från svensk sportbettingreklam. I The Gendering of Gambling in Sweden diskuterar jag och Jessika Spångberg genusperspektiv inom svenskt spelande och spelforskning. I License to gamble. Discursive perspectives on the 2019 reregulation of the Swedish gambling market diskuterar jag, Jessika Spångberg och Johan Svensson avregleringen av den svenska spelmarknaden från diskursiva perspektiv.
Tidigare har jag studerat mäns vänskaper i flera olika kontexter. I boken Men’s Friendships as Feminist Politics? Power, Intimacy, and Change diskuterar jag mäns vänskap som ett genuspolitiskt projekt utifrån queera, intersektionella och poststrukturalistiska perspektiv och visar hur mäns vänskap kan kopplas till idéer om svensk jämställdhet, maskulina positioner, queera temporaliteter, samt till nyliberala och terapeutiska synsätt. Boken utmanar den ofta könskonservativa vänskapsforskningen genom att studera vänskap utifrån feministiska perspektiv. Making Friends: Constructions of Change, Masculine Positions, and Friendships Among Former Drug Users handlar om vänskap bland f.d. missbrukare. Jag har också studerat kulturella representationer av mäns vänskaper i svensk TV, som i Walk the Talk. Men’s Friendships, Progressiveness and Postfeminism in Swedish Television och Feeling rules and sexualities: Postfeminist men in Swedish television. I samband med detta har jag fördjupat mig i postfeministiska perspektiv, och visat att en postfeminism utgående från svenska jämställdhetsidelogier, med en svensk twist, är relevanta för att förstå framställingarna av män och deras vänskaper. Jag har också skrivit om hur faderskap, jämställdhet och svenskhet formuleras i Svenska institutets marknadsföring av Sverige i Selling Swedish Fathers: On Fatherhood, Gender Equality and Swedishness in Strategic Communication by the Swedish Institute, 1968-2015 (tillsammans med Roger Klinth).
Jag disputerade våren 2018 på avhandlingen Other Guys Don't Hang Out Like This. Gendered Friendship Politics among Swedish, Middle-class Men, om vänskapsrelationer mellan män i en svensk kontext. I mitt avhandlingsarbete undersökte jag meningsskapanden kring vänskapsrelationer mellan män, idéer om intimitet som används för att ge mening åt vänskapsrelationerna, men också hur makt, privilegier, sårbarhet, homoerotik och homofobi hanterades. Jag visar i avhandlingen att vänskap var tätt kopplat till genuspolitik, och uppfattades som en central del i att vara en jämställd, modern man. Mer om avhandlingens resultat finns att läsa i artiklarna Riktiga vänner och andra män. Äkthet, känslor och beröring i mäns vänskapsrelationer och With a Little Help From My Friends. Gender and Intimacy in Two Friendship Research Projects (tillsammans med Linn Alenius Wallin).
Undervisning
Jag undervisar på kurser i genusvetenskap och om män och maskuliniteter. Jag har erfarenhet av undervisning och handledning inom en mängd genusvetenskapliga ämnesområden, såsom genus, kropp, sexualitet, postkolonialism, identitet, intersektionalitet, kulturstudier, fenomenologi och olika genusvetenskapliga metoder.
Publikationer
- Sam de Boise - 2025
- Goedecke - 2024
- Goedecke - 2024
- Goedecke, Jessika Spångberg, Johan Svensson - 2024
- Goedecke - 2024
- Goedecke - 2024
- Goedecke - 2024
- Goedecke - 2023
- Jeff Hearn, Sam de Boise, Goedecke - 2023
