Adrian Sangfelt
Forskning
Sedan februari 2023 arbetar jag som biträdande lektor i svenska med didaktisk inriktning vid Karlstad universitet. Mitt huvudsakliga forskningsprojekt som biträdande lektor berör syntaktisk utveckling hos barn i låg- och mellanstadieålder. Ett övergripande syfte med projektet är att bidra med kunskap om i vilken ålder, i vilken takt och i vilken modalitet (tal eller skrift) barn lär sig behärska och börjar använda olika grammatiska mönster som vuxna oftare använder i skriftspråk än i talspråk. Denna forskning gör jag både i ett svenskämnesdidaktiskt och i ett grammatikteoretiskt sammanhang.
Jag bedriver även forskning om syntax i s.k. förortsindexerad svenska, alltså de varianter av det svenska språket som typiskt talas i storstadsområden med en hög grad av flerspråkighet (tillsammans med Karin Senter, Uppsala universitet).
I min tidigare forskning har jag i synnerhet behandlat grammatisk förändring i äldre svenska, och ställt den i relation till strukturella egenskaper i andra språk, framförallt de nordiska och övriga germanska. Min avhandling (disputation vid Uppsala universitet, december 2019) berör försvinnandet av en rad ordföljder, som var typiska för det svenska språket under medeltiden.
Ett genomgående drag i min forskning är även att jag arbetar inom och/eller förhåller mig till den generativa grammatikens perspektiv på språk. Ett allmänt mål i linje med detta är att min forskning ska visa hur svenska språkdata kan bidra till en större förståelse av människans medfödda förmåga att tillägna sig komplexa grammatiska system i ung ålder.
Publikationer
- Matilda Edgren, Adrian Sangfelt, 2024
- Adrian Sangfelt, 2023
- Adrian Sangfelt, 2023
- Adrian Sangfelt, 2022
- Adrian Sangfelt, 2022
- Adrian Sangfelt, 2019
- Adrian Sangfelt, 2017
- Adrian Sangfelt, 2016