Idéhantering för yrkesverksamma, 5 hp
Företag och organisationer arbetar ständigt med att utveckla nya tjänster eller produkter. En viktig del i detta arbete är idéhantering, att främja idéskapande och kunna hantera idéer på ett effektivt sätt för att i slutändan stärka konkurrenskraften inom företaget. Detta får du lära dig mer om i denna kurs.
Idéhantering handlar om att kunna strukturera kreativa innovationsprocesser och möjliggöra en systematisk generering, vidareutveckling och utvärdering av idéer vid innovationsarbete. Genom effektiva idéhanteringsprocesser kan företag och organisationer förbättra sitt innovationsarbete och på så sätt lättare kunna fånga upp kreativitet och nya idéer.
I den här kursen får du ökad kunskap och förståelse för teorier, centrala koncept och modeller som kan användas för att på ett systematiskt och hållbart sätt hantera och arbeta med idéskapande, idéutveckling och idéutvärdering. Kunskap som kan hjälpa dig att förbättra effektiviteten och innovationsarbetet inom din organisation och som bidrar till att utveckla din egen kompetens.
Kursen behandlar idéhantering utifrån fyra delområden:
- Grundläggande teorier om idéhantering och dess roll i organisationens innovationsprocess.
- Idékonceptet, kreativitet och idégenerering inom organisationer
- Teorier och metoder för vidareutveckling av idéer i organisationer.
- Metoder för idéutvärdering, bedömning och beslut samt strategier för outsourcing
Målsättningen är att du efter avslutad kurs ska kunna redogöra för teorier kring idéhantering, redogöra och tillämpa metoder för idégenerering, idéutveckling och idéutvärdering. Du ska kunna kritiskt reflektera över idéhanteringsprocessen och dess olika delmoment utifrån ett tjänsteperspektiv och analysera organisationens idéhanteringsprocess samt bedöma möjliga förbättringsområden.
För vem?
Kursen vänder sig till dig som är yrkesverksam och som arbetar med innovation, tjänsteutveckling, produktutveckling affärsutveckling, innovationsprocesser, med mera, och är i behov av mer kunskap och nya verktyg för att arbeta med idéhantering, idéskapande, idéutveckling och idéutvärderingsmetoder.
Zoomträffar VT2025
- Schema under planering
Genomförande
Kursen är på avancerad nivå och ger 5 högskolepoäng. Den ges på distans och är utformat så att studier och arbete kan kombineras. Undervisningen sker på svenska och engelska och genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform.
Kursledare
Alexandre Sukhov, lektor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan vid Karlstads universitet
Examination
Examination sker genom skriftliga och muntliga, individuella och gruppvisa uppgifter som diskuteras och presenteras på obligatoriska seminarier.
Behörighetskrav
90 hp varav lägst 30 hp på G2F-nivå eller högre inom samhälls-, beteende- eller naturvetenskap samt minst 2 års arbetslivserfarenhet inom för kursen relevant yrkesverksamhet. Gymnasiets engelska 6 eller engelska A. Motsvarandebedömning kan göras.