Digital metod för utveckling
Forskningsprojektet handlar om att utveckla och testa en metod som gör det möjligt för användare och anställda att tillsammans utveckla innovationsidéer.
Syftet med projektet är att utveckla och testa en digital innovationsmetod vilken skapar möjligheter för användare och medarbetare att tillsammans, via en digital plattform, utveckla innovationsidéer. Fokus för projektet är tjänster och verksamheter kopplat till Region Värmland.
Vi ser ett behov av att involvera just användarna vid utvecklingsarbete, bland annat för att kunna säkerställa att resultatet stödjer användaren men också medarbetarnas specifika behov. Med den digitala plattformen blir detta arbete enklare och effektivare. Användarinvolvering genom innovationsgrupper har testats i ett tidigare projekt i samverkan med Region Värmland och nu tar forskarna det ett steg vidare genom att skapa ett digitalt rum för användarinvolvering. Ett digitalt format är inte bara kostnads-och tidseffektivt, utan underlättar också för användare och medarbetar som av olika skäl har svårt att ta sig till fysiska mötesplatser - vilket är högst aktuellt nu under rådande pandemi.
Region Värmland har satt upp två aktuella utmaningar på kort och lång sikt:
- ”Hur kan vi förbättra kollektivt resande under rådande COVID-19 pandemi?”
- ”Hur skulle du vilja betala för användning av kollektivtrafik år 2040?”
Projektet finansieras av Vinnova under 2018-2021 och genomförs i samarbete med Region Värmland (Hälso- och sjukvård och kollektivtrafik) och CGI.
I projektet medverkar forskarna Jessica Westman, Jakob Trischler, Peter Magnusson och Lars E. Olsson, Jana Huck och Alexandre Sukhov.