Krisberedskap i skolan
Räddningstjänsten Karlstadsregionen och forskare från CSR på Karlstads universitet har börjat ta fram ett material för att integrera undervisning om krisberedskap i skolan. Genom ett nyskapande undervisningsmaterial för elever i årskurs 1-6 vill de ge kunskaper om hur man hanterar kriser.
Projektet syftar till att främja samverkan och samordning mellan olika aktörer i kommunen. Genom att anta ett strategiskt och långsiktigt perspektiv arbetar centrala aktörer inom kommunens geografi tillsammans och nyttjar varandras kompetenser för att ta fram ett kunskapshöjande material till skolorna.
Bakgrund till projektet
Vid säkerhetsavdelningen inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen har ett utvecklingsarbete pågått sedan våren 2021 i syfte att möjliggöra att krisberedskapsperspektivet inkluderas i den undervisning som bedrivs i grundskolan riktat mot yngre årskurser, från förskoleklass till årskurs sex. Som arbetsnamn används benämningen Krisberedskap i skolan men ett kommande utbildningsmaterial kan med fördel även inkludera perspektivet civilt försvar, då krisberedskap är grunden för det senare. Civil beredskap är ett begrepp som MSB börjat använda för att beskriva såväl krisberedskap som civilt försvar vilket skulle kunna vara en utgångspunkt för projektets framtida benämning. Det är dock av vikt att benämningen av projektet är relevant, balanserad samt användarvänlig och inte riskerar att verka avskräckande/försvårande att ta till sig för den tänkta målgruppen. Under utvecklingen av projektet har kontakt tagits med bland annat lärare, verksamhetsutvecklare samt skoldirektör för grundskolan i Karlstads kommun, Karlstads universitet, Kau och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Framför allt efter kontakt med Karlstads universitet har projektets olika delar utkristalliserat sig och tidsramen kan sägas sträcka sig till utgången av 2026.
Under hösten 2022 togs en projektspecifikation fram av Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillsammans med Karlstads universitet som ett underlag för att undersöka om MSB möjligen skulle kunna bidra med finansiella resurser för att möjliggöra projektet.
Projektets syfte
Projektet syftar till ökad kännedom om krisberedskap hos allmänheten, med fokus på elever inom grundskolan, från förskoleklass till årskurs sex. Uppföljning av projektets framskridande sker av olika aktörer och vid olika tidpunkter i takt med projektets gång. Projektet är indelat i tre steg/etapper:
- Projektets första etapp kommer framför allt att följas upp av Karlstads universitet, Räddningstjänsten Karlstadsregionen samt MSB löpande under 2023.
- I projektets andra etapp utvecklas utbildningsmaterialet. I samband med detta genomförs praktikutvecklande forskning där lärarna, med stöd av forskare, använder och vidareutvecklar undervisningsmaterialet samt lärarhandledningen. Etappens framskridande kommer att följas upp av forskare vid Karlstads universitet i dialog med MSB och Räddningstjänsten Karlstadsregionen samt eventuella ytterligare finansiärer.
- Projektets avslutande etapp består av kommunikation och kunskapsspridning av materialet, bland annat via lärarforum och MSB. Etappens framskridande kommer i möjlig mån att följas upp av Karlstads universitet, MSB och Räddningstjänsten Karlstadsregionen genom olika samverkansforum samt eventuella ytterligare finansiärer.
Arbetets innehåll
Projektet genomförs enligt en designstudie-modell, där implementering är en viktig del av själva framtagandet av materialet.
Etapp 1: Förstudie
Under den första etappen ska en förstudie genomföras av Karlstads universitet samt Räddningstjänsten Karlstadsregionen under 2023.
Förstudiens innehåll består i:
- Analys av utbildningsmaterialets förankring i skolans styrdokument med fokus på vad som anges i kursplanerna inom de natur- (NO) och samhällsorienterande- (SO) ämnena om syfte, centralt innehåll och bedömningskriterier för årskurserna f-6. I analysen ingår också analys av Skolverkets material rörande aktuella ämnen. Vidare sker en analys över möjligheter till integrering mellan ämnena som ett resultat av utbildningsmaterialets innehåll och upplägg.
- Analys av utbildningsmaterialets innehåll visavi innehåll i några av de vanligaste läroböckerna för NO- och SO-ämnena för att utröna i vad mån materialet kan erbjuda ett nytt innehåll visavi redan befintligt innehåll i vanligt använda läromedel.
- Inventering av projekt/satsningar med beröringspunkter (t.ex.Barnrätt i praktiken, Skolverkets satsningar och inom schoolbased disaster preparedness (SBDP5) och jämförelse med relevanta projekt/satsningars mål.
- Förankring i pågående arbete på Karlstads universitet, t. ex. pågående projekt och RiskLab.
- Forskningsöversikt, det vill säga en inventering av didaktisk forskning om krisberedskap. Denna behövs för att situera projektet i relation till det befintliga forskningsläget och påvisa det förras bidrag till det senare framtagande av utkast till forskningsansökan.
- Mindre avstämning med referensgrupp. Ovanstående punktlista indikerar varken kronologisk ordning eller prioriteringsordning på förstudiens innehåll. Aktiviteterna kommer att pågå parallellt. Resultat från förstudien kommer att vara ett seminarium och en rapport som sammanfattar punkterna ovan.
Etapp 1 ska ge underlag till projektets efterföljande etapper och bör innehålla inventering av förutsättningar för (inklusive nyttan av utbildningsmaterialet), samt förberedelser inför ansökan av finansiering från flera aktörer, bland annat MSB. Etappen kan med fördel redovisa möjliga alternativ som kan vidtas i efterföljande etapper, uppdelat per tid och ambitionsnivå.
Exempelvis skulle efterföljande etapper delvis kunna genomföras med stöd av studenter i form av examensarbeten. Delar av förstudiens aktiviteter är påbörjade inom ramen för tidigare genomförda projekt och verksamhet på Kau.
Etapp 2: Utveckling av utbildningsmaterial
Etapp 3: Kommunikation och kunskapsspridning
Forskningsprojektet i media
- https://sverigesradio.se/artikel/forskare-lagstadiebarn-bor-lara-sig-krisberedskap
- https://www.kau.se/nyheter/krisberedskap-i-skolan-forbereder-eleverna-det-ovantade